Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ Κερδοφόρες μπίζνες με φόντο τις νεανικές συνειδήσεις


Από κινητοποίηση του ΕΣΥΝ στην Πάτρα, για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών
Από κινητοποίηση του ΕΣΥΝ στην Πάτρα, για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών
Επανέρχονται το τελευταίο διάστημα, με ποικίλες αφορμές, απόψεις που υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση της κάνναβης για «ψυχαγωγική» - όπως λένε - χρήση. Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι με την αποποινικοποίηση, «η χώρα θα μπορούσε να έχει τεράστια έσοδα από την παραγωγή και την πώληση, αλλά με έλεγχο», όπως επαναλάμβανε πριν από λίγο καιρό ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Αλλά και το 2ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του απόφαση καλεί τη νέα γενιά να... παλέψει για νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης. Αυτή η στοίχιση γύρω από την αθώωση της κάνναβης, του Γ. Παπανδρέου με τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ή του συμβούλου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Καρανίκα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, έχει κοινό έδαφος: Την κερδοφορία της αστικής τάξης της χώρας μας.

Οι απόψεις αυτές χαρακτηρίζονται κατά βάση από:

- Την απόλυτη άρνηση να αντιμετωπίσουν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών - και της κάνναβης - ως ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο, όπου σε μια κοινωνία που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, αντικειμενικά και η χρήση ουσιών - εμπόρευμα (νόμιμα ή παράνομα) υπηρετεί την κερδοφορία.

- Τη λογιστική προσέγγιση ενός κοινωνικού φαινομένου με διλήμματα «οικονομικό κέρδος ή ζημία για το κράτος», «παράνομο ή νόμιμο κέρδος», αγνοώντας ή συσκοτίζοντας σκόπιμα τη δυστυχία που σπέρνουν στην κοινωνία η χρήση και η εξάρτηση.

Η παραπάνω προσέγγιση, πολύ περισσότερο με τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για να την υποστηρίξουν, ουσιαστικά αποτελεί μια κάλυψη των πραγματικών αιτιών της κρίσης των καπιταλιστικών κοινωνιών, όπως και της κρίσης των θεσμών τους. Αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, χρεώνεται κατά κύριο λόγο στο «μαύρο» χρήμα από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, λες και είναι ο μόνος και κύριος παράγοντας που γεννά και τροφοδοτεί τη διαφθορά στις κοινωνίες αυτές.

Παρα-κρατήσεις του παρακράτους της αστυνομίας στην παράσταση του Ζαραλίκου στη Θεσσαλονίκη

 

Κράτος και παρακράτος, η ισχύς εν τη ενώσει

Πρώτα έστειλαν τη Σταμάτη και τους μπράβους της, μετά τη λογοκρισία στα ΜΚΔ και τώρα την αστυνομία στην παράσταση του Ζαραλίκου στη Θεσσαλονίκη, όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο κωμικός.

Κατιούσα

Πρώτα ήρθε το παρακράτος (και το πρώτο συνθετικό μπορεί να είναι καταχρηστικό), με τη Σάσα Σταμάτη και τους μπράβους της, που τάχα δεν μπορούσαν να ακούνε αστεία για τη Μάνδρα και αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο δεν υπάρχουν αστεία για τον Μελισσανίδη στην παράσταση του Ζαραλίκου…

Με τη νέα χρονιά, ήρθε η λογοκρισία στο Τουίτερ, όλως τυχαία λίγες μόνο ώρες μετά από μια σατιρική ανάρτηση για το ακριβοπληρωμένο πρωτοχρονιάτικο σόου του Μπακογιάννη με τον Ρουβά -τι τον νοιάζει; Έτσι κι αλλιώς με λεφτά του Δήμου ήταν…

Ε λοιπόν είμαστε περισσότεροι!



Φεύγει το 2021 και μαζί του δυστυχώς η ευκαιρία για μια σοβαρή αποτίμηση του τι διαθέτει σε ποιότητα, κατάσταση και ποσότητα η ελληνική κάβα με τις διακόσιες φιάλες αθάνατου, κατά τον ποιητή, κρασιού του '21. Και αντί να μεθύσουμε μ' αυτό, κατά την προτροπή του Παλαμά, που ενέπνευσε τους νεαρούς πολεμιστές του '40 και της Εθνικής Αντίστασης, ζαλιστήκαμε και φοβηθήκαμε και αενάως μπουρδολογήσαμε μ' ένα πανδημικά ανακατεμένο αλφάβητο που άρχισε απ' την άλφα και τη βήτα, ύστερα την όμικρον, και ποιος ξέρει αύριο ποια μετάλλαξη, που μας χτύπησε κατάστηθα και κατακούτελα, μαζί μ' όλους τους λαούς του κόσμου.

Θέμε δε θέμε, στον απολογισμό που εθιμοτυπικά κατακλύζει και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό λόγο όταν τσαλακώνονται και πετιούνται οι τελευταίες σελίδες της ετήσιας «ατζέντας», η πανδημία του κορονοϊού ήρθε και άνοιξε, ξεκλείδωσε αυτό το μαύρο κουτί, που συνήθως ψάχνουμε μετά από κάθε πτώση. Του εαυτού, της κοινωνίας, του τόπου, και εντέλει του κόσμου όλου. Μίση και πάθη, βορβορώδεις εγωισμοί, θεότυφλες προκαταλήψεις, θηριώδης αδιαφορία για τον διπλανό, μνησίκακοι πανηγυρισμοί όσων επιζούν, έστω και προσωρινά... Ολα τα κακά της εκπεσμένης, σε καταναλωτική, καπιταλιστικής «δημοκρατίας» ήρθαν και κάνουν ακροβατικά στο τσίρκο της ανασφάλειας και του φόβου.

Νέα δώρα για το κεφάλαιο, «χτυπά η καμπάνα» για τον λαό

 

ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

 

 

«Ποδαρικό» με νέα «δώρα» κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τη νέα χρονιά, με την κυβέρνηση να σπεύδει να θωρακίσει την κερδοφορία τους με «ζεστό» χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, φοροελαφρύνσεις και νέες αναδιαρθρώσεις, με οδηγό τη στρατηγική του «πράσινου New Deal», στην οποία «επαυξάνουν» ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος ο «πέλεκυς» αναμένεται να πέσει πολύ βαρύς στον λαό, που καλείται να πληρώσει την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως και προηγουμένως την καπιταλιστική κρίση, με νέες θυσίες: Με την «ενεργοποίηση» μιας σειράς από νέα αντεργατικά μέτρα, με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προβλέπει το «υπερμνημόνιο» του Ταμείου Ανάκαμψης, την παραπέρα διόγκωση των χρεών για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τη συνέχιση της φοροληστείας και τον «εμπλουτισμό» της με νέα «πράσινα» χαράτσια, και βέβαια με την ακρίβεια που εξανεμίζει παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Συνολικά, τα όσα δρομολογούνται για τη νέα χρονιά επιβεβαιώνουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη όχι μόνο δεν σηματοδοτεί τίποτα θετικό για τον λαό, αλλά αντίθετα διευρύνει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα ανάμεσα στις υπαρκτές δυνατότητες και στο επίπεδο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, συσσωρεύοντας τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο σε όλο και λιγότερα χέρια.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Κάτω τα βρώμικα χέρια σας από την Ιστορία του λαού μας

 

 

Δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν ότι το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (με εντολή ποιού?) ανέλαβε να εξετάσει αν είναι νόμιμη η τοποθέτηση και το κείμενο της αναθηματικής πλάκας, στην πλατεία Λευκού Πύργου, για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβρη 1944 από τα στρατεύματα του ΕΛΑΣ. Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης, για το θέμα, αναφέρει: 

«Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός αφού «έλυσε» όλα τα θέματα της σαπίλας ενός κράτους που αφήνει τους ανθρώπους στο έλεος της πανδημίας, να πεθαίνουν κατά χιλιάδες στα νοσοκομεία που κατέρρευσαν, της απέμεινε μόνο «να αποκαταστήσει την ιστορία».

Η ιστορική αλήθεια συνεχίζει να μπαίνει στο μάτι πολλών που θέλουν να τη σβήσουν, να εκδώσουν νέα ψευδο «ιστορία» στα μέτρα τους, για να συγκαλύψουν τα εγκλήματα των πολιτικών προγόνων τους που συνεργάστηκαν με τα κατοχικά στρατεύματα, να συνεχίσουν να μολύνουν τον τόπο με τη βρωμερή, εγκληματική ιδεολογία τους, να καταδικάσουν, στο σήμερα, κάθε πράξη αντίστασης στη βαρβαρότητα ενός συστήματος που γέννησε το φασισμό – ναζισμό, παράγει μόνο εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους.

Ο αγγελικός κόσμος της «Pfizer» και του κ. Άλμπερτ Μπουρλά

 

  Πηγή: Associated Press

 

Να λοιπόν που είναι ψέμα πως κανένας δεν αγιάζει στον τόπο του!

Του Ορέστη Μουσούρη

Τέτοιαν αγιοποίηση στην Ελλάδα ούτε στον ύπνο του δεν θα μπορούσε ίσως να τη φανταστεί ο συμπατριώτης μας εκείνος που ανεβαίνοντας πέντε-πέντε και δέκα-δέκα τα σκαλιά του κορυφαίου διεθνώς αμερικανικού φαρμακευτικού ομίλου «Pfizer» έφτασε στα διοικητικά Ιμαλάιά του στο μέγαρό του στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Αναφερόμαστε φυσικά, χωρίς να υπεισερχόμαστε σε προσωπικές αξιολογήσεις, παρά μοναχά σε επιχειρηματικές και στην ατμόσφαιρα περί αυτόν στην οποία συνεισφέρει, στον κ. Άλμπερτ Μπουρλά.

Το CNN και τα κάθε λογής έντυπα-σάλπιγγες της καπιταλιστικής τάξης στις ΗΠΑ έχουν ασφαλώς τους δικούς τους λόγους να τον εκθειάζουν ως φωτεινή απόδειξη της αμερικανικής ισχύος σ' έναν κόσμο που αλλάζει, μα τουλάχιστον στην Ελλάδα τα παλαιότερα και πρόσφατα ακόμη πεπραγμένα του αμερικανικού φαρμακευτικού ομίλου «Pfizer» θα δικαιολογούσαν, αν μη τι άλλο, κάποιαν επιβαλλόμενη φειδώ, αντί ανιστόρητων κιόλας εγκωμίων.

ΤΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Να παρθούν τώρα μέτρα για δωρεάν μαζικά κι επαναλαμβανόμενα τεστ για όλο τον λαό


Η πολιτική της κυβέρνησης σπρώχνει το λαό σε ιδιωτικές κλινικές για τα τεστ

 

Ουρά για rapid test στη Θεσσαλονίκη 
Ουρά για rapid test στη Θεσσαλονίκη

 

Την πολιτική της κυβέρνησης που σπρώχνει τον λαό μαζικά σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία να πληρώνουν αδρά τα rapid και μοριακά test, ενώ «οι ουρές, τις τελευταίες μέρες, σε κέντρα υγείας και διαγνωστικά κέντρα είναι ατελείωτες, με τον κόσμο να χρειάζεται να περιμένει ολόκληρες ώρες για να εξυπηρετηθεί και πληρώνει από την τσέπη του στα ιδιωτικά κέντρα» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: 

«Την ώρα που η πολιτική της κυβέρνησης με τα πρωτόκολλα υπέρ-μετάδοσης του κορονοϊού οδηγεί σε 90.000 κρούσματα πανελλαδικά τις τελευταίες τρεις μέρες, ενώ στη Θεσσαλονίκη αγγίζουν τα 4.000 καθημερινά, η απελπιστικά ανεπαρκής κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σπρώχνει τους κατοίκους μαζικά σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία να πληρώνουν αδρά τα rapid και μοριακά test.

Οι ουρές, τις τελευταίες μέρες, σε κέντρα υγείας και διαγνωστικά κέντρα είναι ατελείωτες, με τον κόσμο να χρειάζεται να περιμένει ολόκληρες ώρες για να εξυπηρετηθεί, ενώ πληρώνει από την τσέπη του στα ιδιωτικά κέντρα.