Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

«Οργάνωση του αγώνα σε κάθε σχολείο! Για να κερδίσουμε το παρόν και το μέλλον μας, τη μόρφωση και τη ζωή μας!»

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

 

 

«Τα σχολεία είναι ανάγκη να είναι ανοιχτά και ασφαλή για όλους και όλες. Το ίδιο και όλες οι μαθητικές δραστηριότητες.

Τα σχολεία θα έπρεπε να μορφώνουν ισότιμα και ολόπλευρα όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Μετά από δύο σχολικές χρονιές με ατελείωτο webex και συσσώρευση τεράστιων μορφωτικών κενών, η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Όμως, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν έχουν πάρει -για ακόμα μια φορά- μέτρα για τις ουσιαστικές ανάγκες σου. Δεν θα τους περάσει!».

Αυτό τονίζει η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της για τη νέα σχολική χρονιά, απευθυνόμενη στους μαθητές και τις μαθήτριες, καλώντας τους να «χτίσουν το δικό τους "τείχος ανοσίας"» απέναντι στο γεγονός ότι η κυβέρνηση για ακόμη μια χρονιά δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνει την επίθεση στα μορφωτικά τους δικαιώματα, περνώντας τέσσερις νόμους που κάνουν χειρότερο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Οργάνωση της πάλης και ανυποχώρητος αγώνας για το μπλοκάρισμα των αντεργατικών νόμων (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


 
 

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να σπάσουν το φόβο, να συμβάλουν ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αγωνιστικής ανάτασης σε κάθε χώρο δουλειάς, να γεννηθούν δεκάδες εστίες αντίστασης σε όλους τους κλάδους απηύθυνε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Μετώπου στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε και το διεκδικητικό πλαίσιο

Ο Γ. Πέρρος τόνισε την ανάγκη ο εργαζόμενος λαός, η νεολαία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «να απαντήσουμε διεκδικητικά στη σύγχρονη σκλαβιά, να αρνηθούμε τη ζωή που μας προετοιμάζουν, τη ζωή με τα ελάχιστα, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα». Επισήμανε πως «φανερώνονται μπροστά μας δύο επιλογές. Η μία είναι ο δρόμος της υποχώρησης, του συμβιβασμού» και ο άλλος «είναι ο δρόμος του αγώνα, της σύγκρουσης, του μπλοκαρίσματος των νόμων, της ακύρωσής τους στα χαρτιά».

«16 χρονών πας Α' Λυκείου, όχι δούλος σε ξενοδοχείο!»

 

Η ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΗΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
 
 
Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Σκλάβος τον 21ο αιώνα δεν θα γίνει κανένας νέος

 

 

«16 χρονών πας Α' Λυκείου, όχι δούλος σε ξενοδοχείο!» τονίζει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την πρόθεση της κυβέρνησης να στείλει ακόμα και ανήλικα παιδιά στη δούλεψη των μεγαλοξενοδόχων.

Αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Εργασίας δεν έχουν σταματημό όταν πρόκειται για "δωράκια" στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν έφτανε στους μεγαλοξενοδόχους το άνοιγμα του Τουρισμού, χωρίς ούτε ένα μέτρο προστασίας, που έκανε η κυβέρνηση για χατίρι τους, δεν έφταναν τα 13ωρα και οι απλήρωτες υπερωρίες, τώρα θέλουν να επιτρέψουν την εργασία ανηλίκων άνω των 16 ετών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας! Μάλιστα αυτό το ονομάζουν "κοινωνική προστασία". Δεν έχουν ίχνος ντροπής! Θέλουν, κυριολεκτικά, να μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους απροστάτευτα και ευάλωτα παιδιά, παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα!

Αναμπουμπούλα


Περίπου ως ...φυσικό φαινόμενο, που μας έπεσε από τον ουρανό, παρουσιάζονται τις τελευταίες μέρες οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, που κατατρώγουν το ρημαγμένο λαϊκό εισόδημα. Δεν είναι μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί, που λένε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα, επειδή «το φαινόμενο είναι παγκόσμιο», αλλά και η πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ, που συστήνουν λίγο - πολύ υπομονή, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει «αποκλιμάκωση των τιμών» σε μερικούς μήνες! Η άνοδος των τιμών φυσικά και είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αιτία. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την ίδια τη λειτουργία του καπιταλισμού, που σ' αυτήν τη φάση «σπρώχνει» τεράστια κρατικά και ευρωπαϊκά πακέτα για τη στήριξη των «πράσινων» και «ψηφιακών» επενδύσεων, ωθώντας προς τα πάνω τον πληθωρισμό, άρα και τις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης. Αντίστοιχα στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και η πολιτική της «απελευθέρωσης» απογειώνουν τις τιμές και προκαλούν ηλεκτροσόκ στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ακόμα κι έτσι, όμως, «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Γι' αυτό δίπλα στην κυβέρνηση, που συστήνει ...καλύτερη έρευνα αγοράς πριν από τα ψώνια, και τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν λέει κουβέντα για τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας, συνέπεια της στρατηγικής που και ο ίδιος υπηρετεί, υπάρχουν και τα μονοπώλια της Ενέργειας, που με στοχευμένες καμπάνιες «παίζουν μπουνιές» για το ξαναμοίρασμα της αγοράς, ξεκινώντας βέβαια τις «προσφορές» τους από ένα σκαλοπάτι πιο πάνω, με ενσωματωμένες δηλαδή τις αυξήσεις που σιγουρεύουν την κερδοφορία τους φορτώνοντας νέα βάρη στον λαό.

«Ανασυγκρότηση» με δοκιμασμένα αντιλαϊκά υλικά

 

Οι γενικοί άξονες του «ολιστικού σχεδίου ανασυγκρότησης» της Βόρειας Εύβοιας, που παρουσίασε τις προάλλες η νεοσύστατη επιτροπή με επικεφαλής τον Στ. Μπένο, συνοδεύονται από πολλά και παχιά λόγια περί «ανθρωποκεντρικού» χαρακτήρα των παρεμβάσεων. Με χτυπήματα στην πλάτη και γαλιφιές, κυβέρνηση και επιτροπή προσπαθούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ο σχεδιασμός τους έχει προτεραιότητα τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, από τους οποίους ζητάνε μάλιστα συνεργασία και συναίνεση. Κρύβουν ότι το σχέδιό τους είναι βαθιά ταξικό. Οτι δεν υπάρχει ανάπτυξη που να ικανοποιεί ταυτόχρονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και τις ανάγκες του λαού. Οτι το ταξικό πρόσημο της αντιλαϊκής πολιτικής, που υπηρετεί την ανάπτυξη για το κεφάλαιο, δεν αλλάζει όταν αυτή εξειδικεύεται σ' έναν συγκεκριμένο χώρο. Αντίθετα, η εξειδίκευση είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουν ταχύτερα και πιο στοχευμένα οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί. Αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση και στην περίπτωση της Β. Εύβοιας, αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των πυρόπληκτων που οργανώνονται και διεκδικούν να ζήσουν στον τόπο τους. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι στον πυρήνα του σχεδίου που παρουσίασε η «επιτροπή ανασυγκρότησης» βρίσκονται οι «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» (ΟΧΕ), για τις οποίες έχει ήδη πλούσια πείρα ο λαός.

«Κουδούνι» για αγώνες

 

 

Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι «είμαστε έτοιμοι» για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ακούγονται σαν πρόκληση και κοροϊδία στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και τους γονείς, που καλούνται για άλλη μια χρονιά να προστατευτούν από την πανδημία με «ατομική» τους ευθύνη, αφού το κράτος δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τα σχολεία, κι ενώ απομένουν λίγες μόνο μέρες για το πρώτο κουδούνι.

Μάλιστα, οι όροι με τους οποίους αναμένεται να ανοίξουν φέτος τα σχολεία, είναι χειρότεροι από τους περσινούς κι αυτό παρά το εμβόλιο, το οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν «πανάκεια», επειδή αντιμετωπίζει ως «κόστος» τα μέτρα προστασίας που εδώ και 19 μήνες διεκδικούν τα σωματεία των εκπαιδευτικών, οι σύλλογοι των γονέων και οι Συντονιστικές Επιτροπές των μαθητών.

Αλλωστε, από το σύνολο των μαθητών, περίπου 800.000 της Πρωτοβάθμιας δεν προβλέπεται έτσι κι αλλιώς να εμβολιαστούν, αφού είναι κάτω των 12 ετών και χρειάζονται πολύ πιο αυξημένη, συστηματική και οργανωμένη προστασία, ενώ η κυβέρνηση περιορίζει και φέτος τα όποια μέτρα στις μάσκες και στην αυτοδιάγνωση, που δοκιμάστηκαν και αποδείχθηκε ότι δεν αρκούν.