Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Κόντρες για τα μάτια του κόσμου


Εδώ και μέρες, η κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ με διάφορες αφορμές καλά κρατεί, με στόχο να αποπροσανατολιστεί ο λαός από όσα πραγματικά συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν το επόμενο διάστημα και αφορούν τις ζωές των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.Ετσι, την ίδια στιγμή που στη Βουλή ανταλλάσσουν ύβρεις και εκτός Βουλής διεξάγεται ένας χαρτοπόλεμος «σκληρών» ανακοινώσεων, στην πραγματικότητα: η μεν κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντιλαϊκά μέτρα με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», η δε αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να εφαρμοστούν ακόμα πιο αποφασιστικά και γρήγορα όλα όσα προβλέπει το τέταρτο μνημόνιο και οι συμφωνίες με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά διαγκωνίζονται κιόλας για τον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να γίνουν πράξη όλες οι αντιλαϊκές προβλέψεις και ποιος από τους δύο μπορεί να το κάνει πιο αποτελεσματικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όλα τα άλλα είναι απλά για τα μάτια του κόσμου...

Η αλήθεια για τις ομαδικές απολύσεις



Αύριο Τετάρτη, 21 Δεκέμβρη, αναμένεται - σύμφωνα με πληροφορίες - η έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων των εργαζομένων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας», μετά από προσφυγή της πολυεθνικής «Lafarge» και την αποστολή προδικαστικών ερωτημάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων είναι από τα κεντρικά στη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά και σίγουρα δεν συζητιέται «στο κενό», παρά το μελάνι της παραπληροφόρησης που έχει ρίξει η κυβέρνηση, διανθισμένο με λεονταρισμούς.

Η ευελιξία στην αγορά εργασίας, με τη βούλα νόμων του κράτους, έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι επιχειρήσεις απολύουν ήδη «κατά βούληση», καθώς ένα μεγάλο μέρος των συμβάσεων είναι ούτως ή άλλως ορισμένου χρόνου. Οπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», το 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2016 έγιναν 1.862.710 απολύσεις, όσος δηλαδή ήταν περίπου ο αριθμός των μισθωτών με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου την ίδια περίοδο!