Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Σαββατιάτικα (14 Cogito ergo sum)

*** Η είδηση από το reporter.gr: "Τρώμε 300 εκατ. αβγά Τουρκίας...". *** Και να σκεφτεί κανείς ότι, όπως δηλώνει η γνωστή παροιμιώδης φράση, είχαμε ξεκινήσει με τρία αβγά μόλις. *** Πόση ειρωνεία να σε λένε Σοφία και να είσαι Βούλτεψη... *** Δεν θέλατε Σίμο, ε; *** Καλά να πάθετε! *** Η αμήχανη στιγμή τού πασόκου που διαπιστώνει ότι κατάντησε νεοφιλελές ενώ νόμιζε πως ήταν σοσιαλιστής. *** Δηλαδή, πρέπει να δεις φωτογραφίες κομματιασμένων παιδιών για να καταλάβεις τι γίνεται στην Γάζα; *** Ισραελεεινός πόλεμος. *** Όταν λέμε ότι καταδικάζουμε την βία απ' όπου κι αν προέρχεται, εννοούμε και την βία τού Ισραήλ; *** Σόρρυ που ρωτάω αλλά δεν είδα ούτε γκαβό ούτε Μπένυ να την καταδικάσουν. *** Σκάι: "Ξεπέρασαν τους 500 οι νεκροί κι απ' τις δυο πλευρές". *** Αδικειμενική δημοσιογραφία.
Από την ΕΡΤ στην ΝΕΡΙΤ: Μια αδέσμευτη αλλαξοκωλιά δρόμος.
*** Τόσες αντάρτικες οργανώσεις πόλεων έχουν βγει κι ακόμα ούτε μια μπόμπα τής προκοπής δεν έχει πέσει στο Φάληρο. *** Αυτό που η πίτσα είναι στρογγυλή, την κόβουν σε τρίγωνα και την βάζουν σε τετράγωνο κουτί, ποτέ δεν το κατάλαβα. *** Έξι μήνες γυμναστήριο για μια βδομάδα διακοπές; *** Πάτε καλά, ρε; *** Θέλετε να βρείτε σε μια βδομάδα την γκόμενα που δεν βρήκατε όλο τον χρόνο και χτίζετε κορμί; *** Τούβλα... *** Όταν το μόνο θηλυκό που αντέχει το βλέμμα σας είναι η οθόνη τού πι-σι, μη ταλαιπωρείστε άδικα! *** Αυτοσυγκράτηση σημαίνει να βλέπεις από δω Κοσιώνη, από δίπλα Πλεύρη κι από κάτω Πορτοσάλτε και να μη πετάς το τασάκι στην τηλεόραση. *** Η αμήχανη στιγμή τού συριζαίου που διαπιστώνει ότι κατάντησε πασόκος ενώ νόμιζε πως ήταν αριστερός. *** Διάβασα τον τίτλο "Στην ΓΑΔΑ ο Σαμαράς" και για μερικά δευτερόλεπτα τρελλάθηκα από την χαρά μου. *** Ρε, κάτι συνειρμούς που κάνει το διεστραμμένο μου μυαλό... *** Βρήκατε ευκαιρία και ξεσπαθώσατε, μικρόψυχοι. *** Αμέσως "όταν καπνίζει ο λουλάς εσύ δεν πρέπει να μιλάς", ρε σεις; *** Και καλά ότι τον κογιονάρετε τον δύσμοιρο τον Μανώλη. *** Λες και όταν δεν καπνίζει ο λουλάς, πρέπει να μιλάει... *** A propos, ρε συ Μανώλη, εκείνα τα δελτία τού Μέγκα, όπου κάνατε ρόμπες κάτι οροθετικές κοπέλλες επί Λοβέρδου, τα θυμάσαι; *** Έχει ο καιρός γυρίσματα, ε; *** Τελικά, δεν κατάλαβα ποιο είναι το πρόβλημα με την δεσποινίδα Καψή. *** Ότι πίνει και δεν μας δίνει; *** Εδώ που τα λέμε, τί να σου κάνει ένας ρημαδομπάφος με τέτοιον πατέρα; *** Από κόκα και πάνω θες... *** Αμ, ετούτο πάλι, πώς τό 'χετε; *** Να σου βρίσκουν μια παλιοζυγαριά, τρεις-τέσσερις λάμπες ωρίμανσης φυτών εσωτερικού χώρου, λίγο υγρό λίπασμα για τέτοια φυτά και δυο-τρεις κόφτες κι αμέσως να σου κολλάνε την ρετσινιά τού χασισοπαραγωγού και του χασισέμπορου. *** Ξεχάσαμε τον Γιωργάκη που μας υποσχόταν πως θα μπορεί ο καθένας να έχει την γλαστρούλα του; *** Βέβαια, στο τέλος μάς έκοψε και το τσιγάρο ο μπινές αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. *** Το ότι όλοι ξέρουν τι μαλάκας είσαι, δεν σημαίνει ότι είσαι γνωστός αλλά ότι είσαι μαλάκας.
Δυστυχώς, το μικρό μεγάλωσε....
*** Η αμήχανη στιγμή που λες στην άλλη "κάτσε να κεράσω μια μπύρα" και σου απαντάει "ευχαρίστως να σου κάτσω". *** Αν υποψιαστώ ότι πληρώνω εισφορά στην ΝΕΡΙΤ για να κάνει εκπομπή ο Ρένος περί ακροτήτων της αριστεράς στα δεκεμβριανά, θα μαδήσω την κοτσίδα μου. *** Τί παναπεί φταίει η ΔΕΗ που πέθανε η παραπληγική στα Χανιά; *** Ας πλήρωνε τους λογαριασμούς της να ζούσε ακόμη. *** Δημοκρατία είμαστε, όχι μπουρδέλο. *** ΔΕΗμοκρατία. *** Ρε συ Ταμήλο, μπας και το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό τελικά; *** Κωλόχαρτος: "Αν είσαι 30 μέρες στο ΚΑΤ, το κράτος έχει ξοδέψει για σένα ένα κάρο λεφτά ήδη." *** Και τί φοβάσαι, ρε Άδωνι; *** Μη δεν μείνουν για να πάρεις τον μισθό σου; *** Συγγνώμη που δεν πεθαίνουμε. *** Έκκληση ιστολογίου: πριν μπείτε σε νοσοκομείο και επιβαρύνετε την εθνική μας οικονομία, δοκιμάστε μήπως μπορείτε να γιατρευτείτε με ένα καλό ξεμάτιασμα. *** Αυτό που ο Γκυζίκης (ο πρόεδρος της χούντας, μη το ξεχνάμε) φωνάζει τον Καραμανλή για να του παραδώσει την εξουσία κι εμείς το κάναμε "γιορτή της δημοκρατίας" δεν θα το καταλάβω ποτέ. *** Κι ο Σημίτης παρέδωσε ολόκληρο κόμμα στον Γιωργάκη αλλά δεν είδα να κάνουμε καμμιά γιορτή. *** Δηλαδή, προχτές γιορτάσαμε σαράντα χρόνια δημοκρατίας; *** Ε ρε, κάτι χοντρομαλακίες που λέμε για να περνάει η ώρα, που σαράντα νά 'ν' οι ώρες τους. *** Κι αυτές ανάσκελα, με ορρό και υπόθετα. *** Η αμήχανη στιγμή που κορνάρεις γιατί σε έχει κλείσει διπλοπαρκαρισμένο κι ο άλλος σε ρωτάει "θέλετε να φύγετε;",  λες και σκέφτεται πως μπορεί να κορνάρεις επειδή παντρεύεσαι. *** Ρε συ, σου λέει η άλλη "αγάπη μου, θέλω να μα πας να δω Γιούρυ Γριγκαράβιτς εντ δε μπάλλετ θήατερ οβ Ράσια" κι αναρωτιέσαι ακόμη αν η σεξουαλική σας ζωή έχει πάει κατά διαόλου; *** Αυτό που βγαίνουν τα θηλυκά στις παραλίες με καουμπόυκο καπέλλο, 28 βραχιόλια και πέντε δαχτυλίδια στο κάθε χέρι, δυο-τρία χαϊμαλιά στον λαιμό και σκουλαρίκια ως τους ώμους, δεν το καταλαβαίνω. *** Κορίτσια, είπαμε να το παίξετε αλτέρνατιβ, όχι λατέρνατιβ. *** Τώρα που το ξανασκέφτομαι, το Μέγκα έκλεισε τον Σεφερλή μόλις η Όλγα είπε ότι φεύγει. *** Ρε σεις, είναι σίγουρο ότι πήραν τον Μάρκο για πρωινή εκπομπή ή μήπως... *** Μέγκα: "Η Χαμάς χτύπησε σχολείο του ΟΗΕ στην Γάζα" *** Μέγκα: "Καταστράφηκε ο Παρθενώνας από ρουκέτα τής Χαμάς". *** Αν σας φαίνεται ψευδής μόνο η μια από τις δυο προηγούμενες ειδήσεις, είσαστε άξιοι της μοίρας σας. *** Οι Μαλαισιανές Αερογραμμές προσφέρουν σε κάθε πτήση δώρο άλλες δυο. *** Βραβείο ευφυΐας στον εγκέφαλο που άλλαξε το δρομολόγιο του μοιραίου Μπόινγκ και το έστειλε πάνω από την Ουκρανία για να αποφύγει την πτήση πάνω από την Συρία. *** Αιρ-Μπαχάλ. *** Τί είναι η ζωή;... Τί είναι ο άνθρωπος;... Τί κώλος είν' αυτός στον Άλφα;... *** Υπαρξιακές απορίες καλοκαιρινής νύχτας μπροστά στην τηλεόραση. ***
Μύκονος 2014: Η επιτομή τής ξεφτίλας
Φοβερό άρθρο στο lifo.gr: "Στην Γάζα σκοτώνονται τόσο πολλά παιδιά επειδή οι παλαιστίνιοι έχουν πολλά παιδιά." *** Η δημοσιογραφία στο φόρτε της. *** Το να σκοτώνονται τόσο πολλά παιδιά απλώς επειδή κάποιος τα σκοτώνει, παίζει; *** Παπούλιας: "Υπέγραφα γιατί δεν υπολόγιζα το πολιτικό κόστος". *** Ώπα τσαμπουκά η πολιτική γιρλάντα! *** ΔΝΤ:  "Η μείωση των αμοιβών δεν οδήγησε σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας." *** ΔΝΤ: "Για την ύφεση φταίει η μείωση των αμοιβών, η οποία προκάλεσε μείωση της κατανάλωσης." *** Και χρειαζόταν πτυχίο από το Χάρβαρντ για τέτοιες διαπιστώσεις; *** Δεν αρκούσε πτυχίο ΙΕΚ από το Κάτω Πορδότσιτσι; *** Δηλαδή, αν το ΔΝΤ δεν είχε κάνει λάθος στους υπολογισμούς, δεν θα πετύχαινε το σαξές στόρυ τού Αντώνη; *** Ρε κάτι περίεργα που έχει η επιστήμη... *** Πρώτα ο Αρούλης, τώρα και ο Πετράν. *** Όλα τα μπατιράκια στην Μύκονο εφέτος. *** Κατάντια το νησί... *** Σκέτος Μπίθουλας λέμε. *** Τα επόμενα Σαββατιάτικα θα εκδοθούν παρά θιν' αλός, με συνοδεία ούζου. *** Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να πάω κι εγώ στην Μύκονο. *** Αρκετή βλαχιά έχει μαζευτεί εκεί ήδη. *** Προς το παρόν, σας αφήνω άσπλαγχνα και τα ξαναλέμε από Δευτέρα. *** Καλό σαββατοκύριακο και καλά μακροβούτια. ***

"Οι άνθρωποι να 'ναι καλά, τα πράματα ας χαλάνε..."

Shejaiya, Γάζα, σήμερα
Έχω ένα σύντροφο, οικοδόμο το επάγγελμα, παλιότερα επιπλοποιό, κι άλλες πολλές δουλειές, μένει στα φτωχότερα προσφυγικά της Κύπρου. Ίντερνετ δεν έχει, κι αν είχε δεν θα γραφε. Αλλά μιλάμε, όποτε μπορούμε, με τις ώρες. Τις προάλλες, στην αυλή του σπιτιού του, μου λέει:

- Κακώς πολύς κόσμος θεωρεί τα μηχανήματα και τα εργαλεία απλώς νεκρά πράγματα. Λένε, όταν τρακάρει κάποιος το αυτοκίνητο, "οι άνθρωποι να 'ναι καλά, τα πράματα ας χαλάνε." Αλλά αν απ' αυτό το αυτοκίνητο βγάζεις το ψωμί σου, τότε δεν χάλασε το αυτοκίνητο απλά, παύεις εσύ να μπορείς να ζήσεις. Για τον εργάτη, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο εργαλείο και το σώμα, είναι και τα δύο μέσα παραγωγής, μέσα αναπαραγωγής της ζωής του.

Οι πιο "αθώες" φωτογραφίες που μπορείς πια να βρεις για τη Γάζα είναι από ξεκοιλιασμένα, ακρωτηριασμένα κτήρια. Διαλυμένες υποδομές. Καμμένα αυτοκίνητα. Κι αυτό προσφέρει μιαν ανακούφιση στον "ανθρωπισμό" γιατί "τα πράματα ας χαλάνε, φτάνει οι άνθρωποι να 'ναι καλά." Αλλά είναι ψεύτικη αυτή η ανακούφιση και ψεύτικος ο ανθρωπισμός. Γιατί ακόμα και αν οι βόμβες και οι ρουκέτες δεν πειράζανε τρίχα ανθρώπου, η καταστροφή των παραγωγικών μέσων για να ζήσουν οι άνθρωποι είναι επίσης φόνος ανθρώπων. Από πού θα ζήσουν αυτοί που στέκονται στον κρανίου τόπο;  Από τι; Πού είναι το ψάρι, πού είναι το σιτάρι και το αλεύρι για το ψωμί με το οποίο θρέφεται ο άνθρωπος; Δυόμιση βδομάδες, διαβάζω, για να έρθει μια κατάπαυση πυρός αρκετή για να δοκιμάσουν κάποιοι από τους πολιορκημένους να ψαρέψουν. Το ηλεκτρικό, για να μαγειρέψουν, ακόμα κι αν πιάσουν κάτι να φάνε; Για να συντηρήσουν τροφή; Σκεύη; Κουζίνα; Νερό; Μέλλον, μελλοντική δυνατότητα επιβίωσης στον κρανίου τόπο;

"Ας χαλάνε τα πράματα, οι άνθρωποι να είναι καλά": Φιλοσοφία ανθρώπων που θεωρούν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν χρήματα να αγοράσουν άλλα πράματα στη θέση τους. Ότι όλοι οι άνθρωποι είναι σε θέση να κοιτάζουν τα πράματα ως απλώς πράματα. Δηλαδή, ιδεολογία.