Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Εκδήλωση για τα 58 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (VIDEO - ΦΩΤΟ)


 
 

Κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, που δολοφονήθηκε πριν από 58 χρόνια από τους παρακρατικούς μηχανισμούς του μετεμφυλιακού κράτους, πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), σωματεία και μαζικοί φορείς, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Η κατάθεση έγινε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, στο σημείο όπου πριν από 58 χρόνια έπεφτε αιμόφυρτος από το χέρι των δολοφόνων του, για να καταλήξει λίγες μέρες αργότερα (27 Μάη) στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Στο χαιρετισμό του, ο Μπάμπης Βέλλης, γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στα γεγονότα της περιόδου, αλλά και στις εξελίξεις σήμερα και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο λαό της Παλαιστίνης. Όπως είπε, πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων τα κάλπικα επιχειρήματα για τη δήθεν προστασία που μας παρέχουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Επίσης, αναφέρθηκε στη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς της περιοχής, καθώς και στον αναβαθμισμένο ρόλο του ΝΑΤΟικού στρατηγείου που εδρεύει στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη και τους κινδύνους για το λαό της περιοχής.

Η ανθρώπινη υγεία και ζωή, αλγόριθμοι στον υπολογισμό του κέρδους

 

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ - ΟΦΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Στο πολυδιαφημισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, NHS, η λογική του κόστους - οφέλους είναι κυρίαρχη, όπως έδειξε και η πανδημία
Στο πολυδιαφημισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, NHS, η λογική του κόστους - οφέλους είναι κυρίαρχη, όπως έδειξε και η πανδημία
Η Ανάλυση Κόστους - Οφέλους (ΑΚΟ), που κυριάρχησε στο λεξιλόγιο της πανδημίας, είναι συνυφασμένη με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και χρησιμοποιείται εκτεταμένα από κράτη, κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην πραγματικότητα, ενιαιοποιεί τα κριτήρια με τα οποία μια κυβέρνηση ή ένας επιχειρηματίας κάνει τη μία ή την άλλη επιλογή, ανάλογα με το όφελος που προσδοκά από αυτή, σε συνάρτηση με το κόστος που θα έχει η υλοποίησή της ή μη. Οπου «όφελος» βέβαια στον καπιταλισμό σημαίνει κέρδος και μόνο κέρδος.

Το Σώμα του Μηχανικού του αμερικανικού στρατού ήταν το πρώτο που εφάρμοσε την ανάλυση κόστους - οφέλους, το 1936 σε έργα υποδομών, στην καρδιά του αμερικανικού New Deal. Στη συνέχεια, η ΑΚΟ καθιερώθηκε ως ομοσπονδιακή πολιτική των ΗΠΑ το 1939, με βάση τον νόμο «περί ελέγχου των πλημμυρών».

Τις επόμενες δεκαετίες επεκτάθηκε σταδιακά και σε άλλους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη, τα προγράμματα διαχείρισης έκτακτης ανάγκης κ.ά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αξιοποιήθηκε αρχικά για τις επενδύσεις στον τομέα των Μεταφορών, ενώ και στην ΕΕ αποτελεί βασικό εργαλείο για την επιλεξιμότητα επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων. Μάλιστα η Κομισιόν εκδίδει «οδηγούς» για την εφαρμογή της ΑΚΟ, όπως ο «Οδηγός ανάλυσης κόστους - οφέλους επενδυτικών σχεδίων».

Παρακάτω σταχυολογούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα από πεδία εφαρμογής της ΑΚΟ, όπου τα δικαιώματα, οι ανάγκες, η υγεία, ακόμα και η ζωή του λαού μπαίνουν στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

Ανοιχτή επιστολή προς την Εφημερίδα των Συντακτών για συκοφαντικό δημοσίευμα

 

 

Ανοιχτή επιστολή προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» για συκοφαντική δυσφήμιση απέστειλαν τα μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Πέρρος Γιώργος, Ταβουλάρη Γιώτα, Τασούλας Γιάννης Συρίγος Βάλσαμος, Καραντούσας Μανόλης, Μαυροκέφαλος Νίκος, Γκώγκος Θανάσης, Στολτίδης Λεωνίδας και Παπαγεωργίου Νίκος.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: 

«Στο ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών”, με τίτλο “Διαβούλευση”, που παρουσιάστηκε στην έντυπη, αλλά και στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας στις 20 Μάη, χρεώνεται ουσιαστικά η μη αντίδραση της ΓΣΕΕ για το αντεργατικό νομοσχέδιο, στην “ανοχή των συνδικαλιστών του ΚΚΕ” και χαρακτηριστικά γράφεται ότι “δεν θα εκδιδόταν ανακοίνωση, αφού ούτε η ΔΑΚΕ ήθελε να υψώσει τους τόνους”.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα του άρθρου είναι συκοφαντικό, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση διότι αν και η συγκεκριμένη δημοσιογράφος είναι επιφορτισμένη με τα εργασιακά θέματα, αλλά και με το ρεπορτάζ για το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα και των συλλογικών διαδικασιών της ΓΣΕΕ, προχώρα σε τέτοια ψευδή αναφορά.

Να υπενθυμίσουμε πως οι δυνάμεις της ΔΑΣ βρίσκονται εκτός προεδρείου της ΓΣΕΕ εδώ και πολλά χρόνια. Τα δελτία Τύπου και οι ανακοινώσεις που εκδίδει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) φτάνουν στα mail μας και γινόμαστε γνώστες την ίδια στιγμή που φτάνουν και στους δημοσιογράφους, ενδεχομένως και αργότερα. Με βάση αυτά μπορεί να κατανοήσει και ο πιο “άψητος” που παρακολουθεί τις διεργασίες που υπάρχουν στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα και τις διαδικασίες του, ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία βάση σε οποιονδήποτε υπαινιγμό που αναφέρει συνδιαμόρφωση ή ανοχή σε περιεχόμενο ανακοινώσεων. Ούτε μας ζητάνε τη γνώμη ούτε πολιτικά συμφωνούμε πάνω στη διαμορφωμένη γραμμή της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Γνωστά πράγματα!

Κυνική ομολογία του εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη για τις «σχέσεις» του εφοπλιστικού κεφαλαίου με τις εκάστοτε κυβερνήσεις - Σχόλιο του ΚΚΕ


ΚΚΕ: «Οι δηλώσεις του εφοπλιστή και η αμηχανία του υπουργού είναι σοκαριστικές μεν, αναμενόμενες δε»
 
 
Ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο του σχετικού ντοκιμαντέρ 
Ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο του σχετικού ντοκιμαντέρ

 

Με μια κυνική ομολογία περιέγραψε ο εφοπλιστής Π. Λασκαρίδης τις «σχέσεις» του εφοπλιστικού κεφαλαίου με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά στα πλαίσια ενός ντοκιμαντέρ για τις “πράσινες” αλλαγές στη ναυτιλία και τις σφοδρές επιχειρηματικές και γεωπολιτικές κόντρες που τις συνοδεύουν πως: 

«Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι τους λέει η Ένωση Εφοπλιστών να κάνει … Αυτό πρέπει να το καταλάβετε καλά. Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται το υπουργείο. Δεν χρειάζονται την ΙΜΟ, δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό. Μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός για αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα που θα κερδίσει ένας πλοιοκτήτης από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα από την Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία τους είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους είναι με ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη


«Απεργούμε εις μνήμην του ήρωος Λαμπράκη» γράφει το πλακάτ στο μπαλκόνι επιχείρησης στην Αθήνα
«Απεργούμε εις μνήμην του ήρωος Λαμπράκη» γράφει το πλακάτ στο μπαλκόνι επιχείρησης στην Αθήνα
Πριν από 58 ακριβώς χρόνια, στις 22 Μάη 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης χτυπήθηκε θανάσιμα, μετά από εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στη Θεσσαλονίκη, και λίγες μέρες μετά, στις 27 Μάη, «έφυγε» από τη ζωή.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας και ταυτόχρονα ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, όπου και διακρίθηκε με νίκες στους Πανελλήνιους και τους Βαλκανικούς Αγώνες στα αγωνίσματα του μήκους, του τριπλούν, των 100 και των 200 μέτρων.

Στα χρόνια της Κατοχής και μέχρι το 1945 εργάστηκε στο Μαιευτήριο Ηλιάδη. Παράλληλα, πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ενωσης Ελλήνων Αθλητών, της οποίας ήταν αντιπρόεδρος.

Το 1961 εκλέχτηκε βουλευτής του ΠΑΜΕ (Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο - εκλογική συνεργασία της ΕΔΑ με το Εθνικό Αγροτικό Κόμμα) στην Α' Περιφέρεια του Πειραιά. Ως βουλευτής, βρέθηκε στο πλευρό του λαού, συμμετείχε στις εργατικές, λαϊκές κινητοποιήσεις. Πρωτοστάτησε παράλληλα στο φιλειρηνικό κίνημα, αναπτύσσοντας πλούσια δράση μέσα απ' τις γραμμές της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ως αντιπρόεδρός της1.

Η δολοφονική επίθεση

Στις 22 Μάη 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε συγκέντρωση της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης με θέμα: «Ειρήνη και αφοπλισμός διά τον κόσμον ολόκληρον και διά την Ελλάδα».

Ηδη απ' το πρωί εκείνης της μέρας, στην ΕΔΑ είχε φτάσει η πληροφορία πως σχεδιαζόταν επίθεση εναντίον του Λαμπράκη. Εκ μέρους της ΕΔΑ, ο Σύλλας Παπαδημητρίου επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητώντας να παρθούν μέτρα για την προστασία του Λαμπράκη2.

Από νωρίς, έξω από τα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, όπου θα πραγματοποιούνταν η συγκέντρωση, είχε οργανωθεί «αντισυγκέντρωση» διαφόρων «παρακρατικών», με τη συνεργασία των αστυνομικών αρχών.

«ΟI ΖΕΥΓΑΔΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ, Η ΣΠΟΡΑ ΜΕΝΕΙ» Δεκαέξι χρόνια από τον θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη (ΦΩΤΟ)

 


 

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη (Καπετάν Γιώτη), που η καρδιά του έπαψε να χτυπά στις 22 Μάη 2005. 

Ο Χαρίλαος Φλωράκης γεννήθηκε στις 20 του Ιούλη 1914 στο χωριό Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου στα Άγραφα της Καρδίτσας. Το 1929 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1933 μπαίνει στη Σχολή Τηλεγραφητών των ΤΤΤ (Τηλεγραφίας - Ταχυδρομείων - Τηλεφωνίας).

Όντας σπουδαστής προκηρύσσεται η μεγάλη απεργία των «Τριατατικών». Οι σπουδαστές απεργούν μαζί με τους εργαζόμενους και ο Χαρίλαος εκλέγεται στην Επιτροπή Αγώνα. Αργότερα, θα συγκροτηθεί Σύλλογος Σπουδαστών των ΤΤΤ, στον οποίο εκλέγεται γραμματέας.

Το 1934 προσλαμβάνεται ως τηλεγραφητής στην ΤΤΤ. Αρχίζει μια απίστευτη περιπλάνηση «μεταθέσεων» από πόλη σε πόλη, εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης. Σε όποια πόλη και αν βρεθεί, θα επιδιώξει και θα έχει σύνδεση με πυρήνες παράνομων κομμουνιστών.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ Μαζική λαϊκή απάντηση στην πολιτική της εμπλοκής

 

Από την μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα στις 16 Μάη 2021 
Από την μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα στις 16 Μάη 2021

 

Συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα οι κινητοποιήσεις, πικετοφορίες και εκδηλώσεις στις οποίες καλούν η ΕΕΔΥΕ, σωματεία και φορείς για να δοθεί μαζική λαϊκή απάντηση στην πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Το απόγευμα της Πέμπτης έγινε στην Αλεξανδρούπολη συγκέντρωση και πικετοφορία στο κέντρο της πόλης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης.

Το Σάββατο 22 Μάη, μέρα της δολοφονικής επίθεσης κατά του Γρηγόρη Λαμπράκη, προγραμματίζονται δράσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, καθώς και στη γενέτειρά του, Κερασίτσα Αρκαδίας, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στην Αττική το ραντεβού είναι στις 11 π.μ., στον Μαραθώνα.