Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Νερό στον μύλο

 

«Υπογραμμίστηκε η σημασία της στρατηγικής αμυντικής σχέσεως Ελλάδας και Ισραήλ για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (...) αναδείχθηκε επίσης το εξαιρετικό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας». Αυτά έγραψε ο νέος υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας για την επικοινωνία του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ενημερώνοντας παράλληλα ότι θα επισκεφτεί το Ισραήλ «το συντομότερο δυνατόν». Φανταζόμαστε ότι είναι λίγο απασχολημένοι αυτές τις μέρες οι Ισραηλινοί μακελάρηδες, με τη δολοφονική επέμβαση στην Τζενίν, και γι' αυτό η επίσκεψη πάει για αργότερα. Αυτού του είδους την «ασφάλεια και σταθερότητα» ενάντια στους λαούς όλης της περιοχής εγγυώνται οι «στρατηγικές» σχέσεις της αστικής τάξης με το Ισραήλ, με τη «βούλα» όλων των κομμάτων και υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αυτού του είδους την «ασφάλεια και σταθερότητα» υπερασπίζονται και όλα τα αστικά επιτελεία, παρουσιάζοντας τη νέα εγκληματική επιδρομή στη Δυτική Οχθη ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και έτσι ρίχνοντας νερό στον μύλο της κρατικής βίας και καταστολής ενάντια σε δίκαιους αγώνες και λαϊκές διεκδίκησης. Ο ελληνικός λαός κανένα συμφέρον δεν έχει από τις συμμαχίες και τα σχέδια της αστικής τάξης, της κυβέρνησης και της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης. Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να δυναμώσει την πάλη εναντίον τους, την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό και στους άλλους λαούς.

Καταλάβαμε πολύ καλά τι Βουλή θα έχουμε

 


 

Δεν θα χρειαστεί καν – τελικά- να φθάσουμε μέχρι την αυριανή συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για να γίνει κατανοητό το πόσο βαθύς θα είναι ο πολιτικός εκφυλισμός στην 8κομματική Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Τα «δείγματα γραφής» που δόθηκαν μόνον από τις δυο πρώτες τυπικές συνεδριάσεις του σώματος, μία για την ορκωμοσία και μία ακόμη για την εκλογή προεδρείου ανέδειξαν όχι μόνον τι θα συμβεί, αλλά και προς ποια κατεύθυνση θα λειτουργήσει ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων.

Συνδυασμός που «σκοτώνει»

Το πρώτο και βασικό στοιχείο που προέκυψε, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι ο «εκρηκτικός» συνδυασμός των τεκταινομένων στο νέο κοινοβούλιο με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μια Βουλή στην οποία θα βρίσκεται το νεοναζιστικό μόρφωνα των «Σπαρτιατών», το θρησκόληπτο ακροδεξιό κόμμα «Νίκη», η ξενοφοβική ακροδεξιά Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, αλλά και το κόμμα του «κανονιστικού σχολαστικισμού», δηλαδή η Πλεύση Ελευθερίας,  «κουμπώνει» με τις εντυπωσιοθηρικές διαθέσεις που κυριαρχούν στα δελτία ειδήσεων και τους ιστότοπους των «clickbaits».

Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), ένα βήμα προς την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  Ι.Κ.Α.  ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ’’ Η ΕΝΟΤΗΤΑ’’

Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,    Τ.Κ. 546 31,    Ε.Κ.Θ.    Τηλ: 2310 237694

www.syntaxio.blogspot.com          ---------         e-mail:suntax.ika@gmail.com

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 


 

Συνάδελφοι συνταξιούχοι.

Είναι πλέον ορατές οι πρώτες αρνητικές συνέπειες για τις επικουρικές μας συντάξεις, που προκύπτουν από την λειτουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, του γνωστού Τ.Ε.Κ.Α.

Από το 2020 που ψηφίστηκε ο νόμος για την ίδρυση και τη λειτουργία αυτού του Επικουρικού Ταμείου, είχαμε προειδοποιήσει ότι πέρα του ότι δεν θα εγγυάται επικουρικές συντάξεις για τους ασφαλισμένους σε αυτό, η λειτουργία του θα δημιουργούσε σοβαρά ελλείμματα στο ΕΤΕΑΕΠ, το ταμείο που πληρώνει τις επικουρικές μας συντάξεις.

Τα ελλείμματα λοιπόν που δημιούργησε στο επικουρικό μας Ταμείο η δεκαοχτάμηνη λειτουργία του ΤΕΚΑ, οδήγησαν την διοίκηση του ΕΦΚΑ να λάβει την με Αριθμό Πρωτοκόλλου 279870/06-06-02023 απόφασή της, με την οποία «έβαλε χέρι» στα αποθεματικά του επικουρικού μας ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), για να πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις του Ιούνη και Ιούλη, παίρνοντας 155 εκατομμύρια ευρώ από αυτά.

Την  απόφασή της αυτή μάλιστα την στήριξε στο άρθρο 44 του νόμου 4670/2020 (Βρούτση), στο οποίο ορίζεται ότι «….. στην περίπτωση δημιουργίας ελλειμμάτων, θα γίνεται χρήση περιουσιακών στοιχείων του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης».

Μετρώντας αντίστροφα

 

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου
Πηγή: Associated Press

 

Μετρώντας αντίστροφα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι εξελίξεις προειδοποιούν για νέα κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, επιτάχυνση των επικίνδυνων διευθετήσεων στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου, με «ομπρέλα» τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και μέσα απ' αυτά, αναθέρμανση των παζαριών για τα Ελληνοτουρκικά, για τα οποία θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες Μητσοτάκης και Ερντογάν.

Η Σύνοδος θα επιβεβαιώσει την αναβάθμιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία με νέο βαρύ οπλισμό, ενώ ανοίγει ο δρόμος για διμερείς «εγγυήσεις ασφαλείας» κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, που σημαίνει νέοι «κόμποι» εμπλοκής στον πόλεμο και μεγαλύτερος κίνδυνος να γενικευτεί.

Η πολεμική ετοιμότητα 300.000 ΝΑΤΟικών περιμετρικά της Ρωσία και το αίτημα της Πολωνίας να φιλοξενήσει πυρηνικά του ΝΑΤΟ αποτελούν «ορόσημα» στην περαιτέρω κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όπου βαθαίνει η εμπλοκή και της Ελλάδας, με «οδικό χάρτη» τις δεσμεύσεις στη ΝΑΤΟική συμμαχία και την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.

Η αληθινή τους ανησυχία

 

Μερικά στοιχεία για τη Γαλλία: Το 2022 σε «κίνδυνο φτώχειας» βρισκόταν το 28%, δύο μονάδες μάλιστα παραπάνω σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Πάνω από 9 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζονται ως φτωχοί και σε «επισφαλή κατάσταση», ακόμα και με βάση τους δείκτες της αστικής στατιστικής. 3 εκατομμύρια οι άνεργοι, 6,5 εκατομμύρια δουλεύουν με μερική απασχόληση. Το 38% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι τα φέρνουν βόλτα με δυσκολία μέχρι το τέλος του μήνα και ότι οι λογαριασμοί στην τράπεζα είναι μονίμως στο «κόκκινο». Ενας στους τέσσερις Γάλλους δηλώνει ότι περιορίζει την ποσότητα τροφής στο πιάτο του ή παραλείπει γεύματα. Δύο χρόνια πριν, εν μέσω πανδημίας, ανθρωπιστικές οργανώσεις έλεγαν ότι «δεν έχουμε ξαναζήσει παρόμοια κατάσταση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά».

Πού όλα αυτά; Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, έβδομη μεγαλύτερη στον κόσμο (με βάση το ονομαστικό ΑΕΠ) και μέλος του G8. Στη χώρα που 31 μονοπωλιακοί της όμιλοι βρίσκονται στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, λίστα όπου είναι η Γαλλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, μπροστά μέχρι και από τις Γερμανία και Βρετανία.