Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

«Σοβαρότερη Χρυσή Αυγή»: Από τη Λεπέν μέχρι τον Παναγιώταρο!

fasistes-panagiotaros-lepen
 
 
 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ • 8 Δεκεμβριου 2016

Στη Γαλλία το «πλυντήριο» έχει δουλέψει καλά για το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, που τα έχει σπάσει με τον μπαμπά της (ιδρυτή του κόμματος και αρνητή του ολοκαυτώματος), για να φτιάξει ένα …λιγότερο ακροδεξιό προφίλ. Η Μαρίν Λεπέν είναι, πια, για ορισμένους κυρίαρχους κύκλους, στη Γαλλία, μια «σοβαρή» πρόταση. Παρ’ όλα αυτά η αρχηγός μιας …«σοβαρότερης Χρυσής Αυγής» δεν ξεχνά ποια είναι και θέλει να κόψει ακόμα και τη στοιχειώδη φροντίδα σε παιδιά μεταναστών.

Μπορεί  η Μαρίν Λεπέν να μην έκανε την πρόταση του Δανού βουλευτή, Κένεθ Μπερτ, ο οποίος πρότεινε να απειλούνται οι μετανάστες με πυροβολισμό, αλλά είπε ξεκάθαρα, σε συνέντευξη Τύπου : «Δεν έχω κάτι εναντίον των αλλοδαπών, αλλά τους λέω: «Αν έρθετε στη χώρα μας, μην περιμένετε ότι θα σας αναλάβουμε, ότι θα σας φροντίζουμε, ότι τα παιδιά σας θα μορφώνονται δωρεάν, τώρα αυτό τελειώνει, τέρμα τα παιχνίδια!»».

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 
Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ έγιναν σε όλες τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. 

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έγινε στο Άγαλμα του Βενιζέλου όπου χαιρετισμό απηύθυναν η Μελίνα Τουτσογλίδου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα από το εργοστάσιο ανακύκλωσης «Εcomet», η Πελαγία Ουζούνη, μέλος της διοίκησης του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης και εργαζόμενη στη «Vodafone», ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γγ του Σωματείου Εργαζομένων στην «Κόκα - Κόλα» Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Τοσιούδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας. 

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Κουρμούλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ. (Δείτε εδώ βίντεο με απόσπασμα της ομιλίας του). 

Στη συγκέντρωση μίλησε, επίσης, η Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρυπίδης». (Δείτε εδώ βίντεο με απόσπασμα της ομιλίας της). 

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Την ατμόσφαιρα δόνησαν τα συνθήματα: «Εδώ εδώ μ' αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» και «Απλήρωτη εργασία και κάτεργα παντού αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού». 
Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν τα ταξί με τη σημαία της ΠΑΣΕΒΕ ενώ ακολουθούσαν με τα μηχανάκια τους οι εργαζόμενοι στη διανομή τροφίμων από το Σωματείο Επισιτισμού.  

Η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με συμβολική περικύκλωση του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.





902gr

Κομμάτια του παζλ


Διάφορες ενδιαφέρουσες, όσο και αποκαλυπτικές πλευρές της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό προκύπτουν από τα πολλά που γράφονται αυτές τις μέρες στον Τύπο. Για παράδειγμα, γράφτηκε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να δώσει έδαφος, με αντάλλαγμα την ισοτιμία στην ομοσπονδιακή διακυβέρνηση με εκ περιτροπής προεδρία ανά τριετία και ότι επιδιώκει ένα μεταβατικό στάδιο εγγυήσεων, με παρουσία του τουρκικού στρατού. Αλλού γίνεται λόγος για τις αμερικανικές πιέσεις, που μεγαλώνουν για να βρεθεί «λύση» στα πρότυπα του «σχεδίου Ανάν», με την Αμερικανίδα αξιωματούχο Βικτόρια Νούλαντ να δηλώνει ότι «ξοδέψαμε πολύ χρήμα και φαιά ουσία για τη λύση, ώστε να την πετάξουμε στα σκουπίδια». Τέλος, κοινή διαπίστωση στον Τύπο είναι ότι η «μάχη» αφορά πρώτα και κύρια τη νομή του ενεργειακού ορυκτού πλούτου της περιοχής. Ολα τα παραπάνω αποτελούν ψηφίδες ενός σύνθετου πεδίου ανταγωνισμών, συμμαχιών και συμβιβασμών, με πολλούς διαφορετικούς παίκτες, που ο καθένας, με την ισχύ που διαθέτει, προσπαθεί να προωθήσει τα ιδιαίτερα συμφέροντά του. Επομένως, όσο πλησιάζει ο επόμενος γύρος της διαπραγμάτευσης, διμερούς και πενταμερούς, ο λαός πρέπει να έχει ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά του. Τώρα φαίνεται καλύτερα ότι η λύση που προωθείται δεν παίρνει για κριτήριο τα πραγματικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά οριοθετείται από τις επιδιώξεις ανταγωνιζόμενων κρατών και μονοπωλιακών ομίλων. Λύση προς όφελος των λαών χωρίς σύγκρουση με όλο το πλέγμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και εύθραυστων συμβιβασμών δεν μπορεί να υπάρξει.

ΠΑΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ