Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Οι ελλείψεις στα φάρμακα και ο καβγάς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την «ομαλοποίηση» της ζούγκλας

 

Με φαρμακευτικά σκευάσματα από τα πιο στοιχειώδη αναλγητικά μέχρι άλλα για εξειδικευμένες θεραπείες να έχουν γίνει δυσεύρετα, με χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να αγωνιούν για την υγεία των παιδιών τους αφού οι ιώσεις θερίζουν και τα φαρμακεία αδειάζουν, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του «φαρμάκου - εμπόρευμα».

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «παίρνει μέτρα», εξαγγέλλει «ομαλοποίηση» μέσα στις επόμενες βδομάδες, προπαγανδίζει τους «ελέγχους» στις φαρμακαποθήκες που τάχα θα βάλουν φρένο στις «παράνομες εξαγωγές», αφού οι «νόμιμες» συνεχίζονται κανονικά προδιαγράφοντας το επόμενο κύμα ελλείψεων.

Την ίδια στιγμή, οι εκβιασμοί της κυβέρνησης και των φαρμακοβιομηχάνων καλά κρατούν, αφού ο λαός προετοιμάζεται να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλει να έχει φάρμακα, ώστε να δοθεί «κίνητρο» στους ομίλους του κλάδου για να συνεχίσουν να εφοδιάζουν την ελληνική αγορά. Ενα «βαρέλι δίχως πάτο» δηλαδή, αφού πάντα θα υπάρχουν μεγαλύτερες τιμές σε άλλες χώρες και πάντα θα καλείται ο λαός να πληρώνει παραπάνω, ώστε να συνεχίζει να είναι «πελάτης» για να καλύπτει την πιο ζωτική ανάγκη του, την προστασία της υγείας του με απρόσκοπτη πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της παραγωγής και διακίνησης του φαρμάκου με κριτήριο την κερδοφορία των φαρμακεμπόρων και των φαρμακοβιομηχάνων: Ελλείψεις και διαρκής αγωνία, λίστες επί λιστών, συζήτηση για τις «πατέντες» και τα «γενόσημα», την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται καμιά τριανταριά μεγάλες βιομηχανίες, με εκατοντάδες εργαζόμενους να δουλεύουν ακατάπαυστα, με τις κυβερνήσεις να καμαρώνουν για τον εξαγωγικό προσανατολισμό του κλάδου, να διαγκωνίζονται για τα «επενδυτικά κίνητρα», να θωρακίζουν διαρκώς με φιλοεργοδοτικά μέτρα τα κέρδη όπως με το άνοιγμα των φαρμακαποθηκών τα Σάββατα κ.ο.κ.

Ο ουρανός δικός μας… 

 

 

Μια συγκλονιστική συναυλία που έγραψε Ιστορία, ήταν αυτή που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο. 

Μια συναυλία φόρος τιμής σε έναν από τη «μεγάλη τριάδα» του ελληνικού τραγουδιού που έχουν αφήσει πια οριστικά τη σφραγίδα τους στην τέχνη και τον πολιτισμό που εξυψώνει κι ανθρωπεύει τον άνθρωπο. Αυτό το συναίσθημα, αυτή τη φλόγα ένοιωσαν και οι 20 χιλιάδες κόσμου που κατέκλυσαν το βράδυ του Σαββάτου το ΣΕΦ. Αλλά προφανώς αυτό δεν είναι είδηση για όσους θέλουν το λαό και τη νεολαία στα καταγώγια της «τέχνης» που αποθεώνει το χρήμα, τα ναρκωτικά, τον σεξισμό και τα άλλα «καλά» της σάπιας τους κοινωνίας. 

Εικοσι χιλιάδες λαού τραγούδησαν το βράδυ του Σαββάτου τους στίχους απ΄ το «Mεγάλο μας τσίρκο», για τους «βασιλιάδες που έφυγαν και πάνε» αλλά και «για τη λευτεριά που βγαίνει στο σφυρί». Αλλά προφανώς αυτό δεν ήταν είδηση για όσους την ίδια ώρα έγραφαν κατεβατά για το ποιός θα σηκώσει το φέρετρο του Γκλύξμπουργκ και έβγαζαν ζωντανά για να δούμε αν πρόλαβε η κυβέρνηση να στρώσει το χαλίκι στο μονοπάτι για τους τάφους. Ούτε ήταν είδηση και για όσους την ίδια ώρα έσκιζαν τα «αντιβασιλικά» τους ρούχα υπερασπιζόμενοι το «σύνταγμα που φυλάν χωροφυλάκοι». 

Νέες υποδομές των ΗΠΑ στη χώρα, «συμβολή» στην εμπλοκή

 

Πήλιο, Σούδα, Ανδραβίδα και Αραξος σε ένα αναβαθμισμένο δίκτυο ανταλλαγής δεδομένων για χρήση στο «πεδίο της μάχης» και τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις

 

Πρόσθετες υποδομές στήνουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσουν τη δυνατότητα εμπλοκής της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για πόλεμο, με βάση τα ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα, ενόσω κλιμακώνονται μάλιστα οι κόντρες με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Αλλωστε, δεν περνά απαρατήρητο ότι οι δομές αυτές αναπτύσσονται σε κομβικά σημεία στην ελληνική επικράτεια, όπου έχουν σταθερή παρουσία πλέον και οι ίδιοι, δίνοντας και τον τόνο τού πώς θα «αξιοποιηθούν», πολύ μακριά από τις ανάγκες Αμυνας της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς η κυβέρνηση σχεδιάζει για την Πολεμική Αεροπορία την ανάπτυξη 3 συν 1 Σταθμών Υποστήριξης Εδάφους (Ground Support Systems - GSS) τύπου Link 16. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, πρόκειται για στρατιωτικό δίκτυο τακτικής ανταλλαγής δεδομένων που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ. Με το Link 16, τα αεροσκάφη, τα πλοία και οι επίγειες δυνάμεις μπορούν να ανταλλάξουν την τακτική τους εικόνα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ο ίδιοι οι Αμερικανοί, σε έγγραφο σχετικό με το θέμα των 3+1 «ελληνικών» GSS, «το Link16 είναι ο κύριος σύνδεσμος δεδομένων που χρησιμοποιείται για τη διοίκηση, τον έλεγχο και την ανταλλαγή πληροφοριών στο πεδίο της μάχης. Η σωστή χρήση όλων των δυνατοτήτων στο θέατρο (των επιχειρήσεων) εξαρτάται από την ικανότητα εκπαίδευσης με το σύστημα "πίσω στο σπίτι"», εξ ου και «προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης, χρειάζεται ένα σύστημα που μπορεί να παρέχει τις έγκαιρες ανταλλαγές μεταδόσεων που απαιτούνται για την εκτέλεση αποστολών τυπικών σεναρίων εν καιρώ πολέμου, όπως αποστολές αέρος - αέρος, αέρος - εδάφους, καταστολή εχθρικής αεράμυνας κ.λπ.», τονίζουν οι Αμερικανοί στήνοντας βασικά άλλο ένα δίκτυο που να ετοιμάζει την ελληνική ΠΑ να αναπτυχθεί για σύγκρουση και σε επιθετικές - ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων.

Καθηλωμένοι μισθοί και εκτίναξη της «ευελιξίας» από τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων

 

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη διεκδίκηση να ξηλωθεί το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο

 

Ο μέσος μισθός κατακρημνίζεται
Ο μέσος μισθός κατακρημνίζεται
Δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες οι διαρροές γύρω από την «αύξηση του κατώτατου μισθού», η οποία μάλιστα τοποθετείται χρονικά από την κυβέρνηση σχεδόν ταυτόχρονα με τις εκλογές και, όπως φαίνεται, στην καλύτερη περίπτωση θα κινηθεί γύρω στα επίπεδα από τα οποία κατακρημνίστηκε πριν από 11 χρόνια.

Την ίδια στιγμή και με βάση τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ εντείνονται οι συστάσεις για μια «λελογισμένη αύξηση», ώστε να μην τροφοδοτηθεί ο πληθωρισμός και πληγεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ετσι, το δίλημμα που τίθεται στους εργαζόμενους, με δεδομένη την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, είναι να συμβιβαστούν είτε με έναν μισθό στα επίπεδα του 2012 είτε ακόμα χαμηλότερα. Και γύρω από αυτό να στηθεί ο καβγάς της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ για 20 - 30 ευρώ πάνω ή κάτω... Αυτό που μένει από την όλη συζήτηση ενόψει εκλογών είναι οι απειλητικές προειδοποιήσεις για να κρατιούνται στον πάτο οι απαιτήσεις των εργαζομένων, εν αναμονή των νέων κινδύνων για μια πιθανή ύφεση της οικονομίας.