Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Η έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 2 Μαΐου, 5 χρόνια ακριβώς μετά το φρικτό έγκλημα των Ουκρανών φασιστών στην Οδησσό εξαπολύει σκληρή κριτική στην Ουκρανία. Την κατηγορεί γιατί δεν έχει γίνει τίποτα για την υπόθεση. Καμία σοβαρή έρευνα, καμία ανάκριση, καμία απόδοση ευθυνών, καμία απαγγελία κατηγοριών.

Προηγήθηκε έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αποδίδει ευθύνες και στην Αστυνομία της Ουκρανίας “σαν συνυπεύθυνη στα τραγικά γεγονότα “ όπως αναφέρει.

Τι συνέβη στις 2 Μαΐου 2014;

Μια ειρηνική διαδήλωση για μεγαλύτερη αυτονομία στην Οδησσό και ενάντια στο φασιστικό πραξικόπημα στις 22 Φεβρουαρίου που καθαίρεσε και εκδίωξε τον νόμιμο πρόεδρο Γιανουκόβιτς, δέχθηκε ένοπλη επίθεση από την φασιστική οργάνωση “Δεξιός Τομέας” ή “Μειντάν”με την συμμετοχή και της Αστυνομίας. Οι φασίστες κατέστρεψαν και έβαλαν φωτιά στις σκηνές που είχαν στήσει οι συγκεντρωμένοι σε πλατεία της Οδησσού.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο των Συνδικάτων στην Οδησσό για να γλυτώσουν. Οι φασίστες τους καταδίωξαν, πυροβολούσαν, σκότωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους, ακόμη και παιδιά, βίαζαν και δολοφονούσαν, ξεκοίλιασαν έγκυο γυναίκα και όταν δεν μπορούσαν να φτάσουν σε όλους, έβαλαν φωτιά στο κτίριο και έκαψαν ζωντανούς τους υπόλοιπους. Μία άλλη εκδοχή λέει ότι η φωτιά μπήκε για να σβήσει τα ίχνη αφού όλοι ήδη είχαν δολοφονηθεί.  Τουλάχιστον 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ ακόμη αναζητούνται αγνοούμενοι.