Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Πεθαίνοντας από το κρύο στη ... «μητρόπολη» του καπιταλισμού

 


Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, ο αμερικανικός λαός θρηνεί δεκάδες νεκρούς από κάθε είδους φυσικές καταστροφές και καιρικά φαινόμενα. Σήμερα θαμμένος και αποκλεισμένος κάτω από τα χιόνια σε τεράστιες περιοχές της χώρας, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας... Μόλις τον περασμένο Αύγουστο πνιγμένος από τις πλημμύρες στο Κεντάκι, καμένος από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια. Και το έργο επαναλαμβάνεται συνεχώς.

Στην ισχυρότερη οικονομικά και στρατιωτικά χώρα του πλανήτη, με το υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών, μπορεί να παρέχονται τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικής ενίσχυσης των αμερικανικών μονοπωλίων στον διεθνή ανταγωνισμό με την Κίνα, τη Ρωσία κ.ά., μπορεί να δίνονται δεκάδες δισ. δολάρια για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία και την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στον Ινδο-Ειρηνικό και αλλού. Αυτό που «δεν χωράει» πουθενά, όμως, είναι η προστασία της ζωής του λαού, τα αναγκαία έργα υποδομής, η στελέχωση και ο επαρκής εξοπλισμός των κρατικών υπηρεσιών πρόληψης...

Ελπιδοφόρο ότι οι σημερινοί και αυριανοί καλλιτέχνες επιλέγουν τον δρόμο του αγώνα

 

 

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες καλλιτέχνες και σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών που κινητοποιήθηκαν χθες ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων τους με το απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:  

«Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες καλλιτέχνες και σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών που συμμετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων τους με το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο ότι οι σημερινοί σπουδαστές και αυριανοί καλλιτέχνες, έχοντας την πιο μαζική και δυναμική παρουσία στην κινητοποίηση, επιλέγουν τον δρόμο του αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων τους.

Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και τη γενική κατακραυγή, υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει συνάντηση των εκπροσώπων της από τα τρία Υπουργεία -Εσωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας- με αντιπροσωπεία των καλλιτεχνικών σωματείων και του συλλόγου σπουδαστών. Στη μαραθώνια συζήτηση που επακολούθησε και σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δίκαιη οργή καλλιτεχνών και σπουδαστών η κυβέρνηση εμφανίστηκε σαν να ακούει για πρώτη φορά τα εδώ και χρόνια διατυπωμένα και κατατεθειμένα αιτήματα των φορέων τους.

Ο λαός πληρώνει από την άλλη τσέπη τα ... pass της κοροϊδίας

 

ΓΕΝΑΡΗΣ - ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2022
 
Φοροληστεία δεκάδων δισ. στον λαό, πακέτα με «ουρά» στους ομίλους
 

Πάνω από 26 δισ. ΦΠΑ και ειδικοί φόροι... και η κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για το πόσες πενταροδεκάρες πρέπει να δοθούν εντός των «κατώτατων επιτρεπτών ορίων της ΕΕ»

 

Η φοροεπέλαση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν πληρώσει το υπέρογκο ποσό των 50,1 δισ. ευρώ, για το 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών.

Τα βάσανα των οικογενειών, που αυτές τις μέρες προσπαθούν να κάνουν γιορτές ψάχνοντας να εξοικονομήσουν μερικά ευρώ για να μπορέσουν να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες, δεν έχουν τελειωμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού, που φτάνουν τα 53 δισ. ευρώ, τα 50 προέρχονται από άμεσους και έμμεσους φόρους!

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ κοροϊδεύει ασύστολα με τα διάφορα pass που συνεχίζει να παρουσιάζει ως ...λύση για την ακρίβεια, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, εμπαίζει έχοντας στην προμετωπίδα της πολιτικής του πρότασης τα δικά του «voucher» διαχείρισης της φτώχειας «στα όρια της δημοσιονομικής προσαρμογής» και για φόρους «στα κατώτατα επιτρεπτά όρια της ΕΕ».

Αυτοί που είναι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης - για το ίδιο διάστημα - έχουν λάβει περίπου 9 δισ. ευρώ, χρήματα που έχουν εκταμιευθεί αφού προηγουμένως έχουν υλοποιηθεί μια σειρά από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.