Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Συνεχίζεται η «αιμοδοσία» στο κεφάλαιο, μεγαλώνει ο «λογαριασμός» για τους λαούς

 

ΕΕ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ


INTIME NEWS

«Η ανάκαμψη παραμένει άνιση και η αβεβαιότητα μεγάλη, οπότε η οικονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική τόσο το 2021 όσο και το 2022», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Π. Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο της προχτεσινής παρουσίασης των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δίνοντας τον τόνο συνέχισης της κρατικής στήριξης για τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων έναντι της νέας καπιταλιστικής κρίσης, με τον βαρύ «λογαριασμό» να γράφεται ήδη για τους λαούς.

Θυμίζουμε ότι από το 2020, με φόντο την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, με την προϋπόθεση ότι αυτό «δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα».

Εν αναμονή του πακτωλού των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα συνδυάζονται με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, διευκρινίζει ότι η απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής θα αποφασιστεί «με βάση συνολική αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας με βασικότερο κριτήριο το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Για την «πράσινη ανάπτυξη» και το περιβάλλον: Ανάπτυξη βασισμένη στο κέρδος και προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες ασυμβίβαστες

 

 

«Ανάπτυξη βασισμένη στο κέρδος και προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες ασυμβίβαστες», τονίζει η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας σε ανακοίνωσή της για την «πράσινη ανάπτυξη» και το περιβάλλον. Υπενθυμίζουμε πως το Σάββατο 5 Ιούνη είναι Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης:

«Οι λαοί αντιμετωπίζουν τη διαρκή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του κλίματος, που θα προκαλέσει τεράστιες συνέπειες για την ανθρωπότητα και τις επόμενες γενιές. Παρόλα αυτά, οι διάφορες ενδό-καπιταλιστικές συμφωνίες, όπως η Συμφωνία του Παρισιού το 2016 για την υπερθέρμανση του πλανήτη αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και τις στοχεύσεις του καπιταλισμού, όχι των εργαζόμενων. Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της προωθούν τη δική τους "ατζέντα", της αποκαλούμενης "πράσινης ανάπτυξης" ως διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Το λεγόμενο "εμπόριο ρύπων" αποκαλύπτει την κυνικότητα των καπιταλιστών και επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη ρύπανση από τους επιχειρηματικούς ομίλους επί πληρωμή για να συνεχίζουν να ρυπαίνουν με όλες τις βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον.

«Μη μου τους ... τουρίστες τάραττε»

 



«Μη μου τους ...τουρίστες τάραττε» είναι το κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση, διαφημίζοντας στο εξωτερικό την εικόνα μιας ασφαλούς και «καθαρής» Ελλάδας, την ώρα που απειλεί τον λαό «να αναλάβει τις ευθύνες του» για να μην ξεφύγει μέσα στο κατακαλόκαιρο ξανά η πανδημία. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο, που στόχο έχουν να προσελκύσουν τον «τουρίστα - πορτοφόλι», όπως έλεγαν τις προάλλες εν χορώ υπουργοί της κυβέρνησης, έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν παρενέργειες. Το παράδειγμα με τον επισκέπτη που μπήκε στη χώρα για διακοπές με όλα τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά, αλλά λίγες μέρες μετά κατέληξε να νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν έχει μεταδώσει τον ιό και σε ποιους, είναι αποκαλυπτική και χτυπάει καμπάνες. Επιβεβαιώνει την ευθύνη του κράτους να πάρει έστω και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των τουριστών και του λαού, ιδιαίτερα των κατοίκων στις τουριστικές περιοχές. Να πάψει να οχυρώνεται πίσω από τους αναγκαίους εμβολιασμούς και την ατομική ευθύνη, να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας και όλες τις υπηρεσίες πρόληψης και ελέγχου στις πύλες εισόδου και στους τουριστικούς προορισμούς, να επιτάξει γι' αυτόν το σκοπό τον ιδιωτικό τομέα.

* * *

Ολοένα και περισσότερο οι επιστήμονες προειδοποιούν για την αργή αποκλιμάκωση αυτού του κύματος της πανδημίας, που δείχνει την ανθεκτικότητα του ιού και των μεταλλάξεών του. Αποκαλύπτει όμως και τις εγκληματικές ευθύνες του κράτους για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας, όπως μαζικοί, τακτικοί και επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι, εξαντλητική ιχνηλάτηση, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα σε χώρους δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολεία κ.ά. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και με τον τουρισμό: Τα υγειονομικά πρωτόκολλα γράφονται και σβήνονται κατά παραγγελία των μεγάλων επιχειρηματιών ομίλων στις αερομεταφορές, στον Τουρισμό, στην ακτοπλοΐα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η άρση κάθε περιορισμού στην πληρότητα των λεωφορείων στις πίστες των αεροδρομίων, για να κινούνται τιγκαρισμένα με επιβάτες, σε χώρους που αποδεδειγμένα αποτελούν «κόμβο» για τη μετάδοση του ιού. Εξίσου γαλαντόμα για το κεφάλαιο είναι και τα πρωτόκολλα για την πληρότητα των αεροπλάνων και των πλοίων, με τα οποία μετακινούνται χιλιάδες ταξιδιώτες από και προς τη χώρα μας. Ο χρόνος είναι χρήμα και η ασφάλεια των επιβατών λογαριάζεται ως «κόστος»...

Σπέρνει καρκίνο αλλά μοιράζει... λουλούδια


 

Πίσω από δήθεν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η ΤΙΤΑΝ, προσπαθούν να κρύψουν τις εγκληματικές επιπτώσεις που προκαλεί η δραστηριότητά τους στο περιβάλλον και την υγεία του λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, η τσιμεντοβιομηχανία φυτεύει δένδρα και μοιράζει λουλούδια για φύτευση σε υγειονομικούς (Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Παπανικολάου» και «Παπαγεωργίου») και μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, ενώ την ίδια ώρα ρυπαίνει το περιβάλλον καίγοντας σκουπίδια συμπληρωματικά με το πετ-κοκ (ορυκτό καύσιμο) για να μειώσει το κόστος λειτουργίας της και πέρσι αδειοδοτήθηκε να καίει απορριμματογενή καύσιμα RDF-SRF.

Από τη μία, δηλαδή, σπέρνει τον καρκίνο στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και, από την άλλη, το παίζει προστάτιδα του περιβάλλοντος.

Το καπιταλιστικό σύστημα ο πραγματικός ένοχος για την καταστροφή του περιβάλλοντος

 

  Πηγή: Associated Press

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος καλούμε τους εργαζόμενους, τον λαό, τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις πραγματικές αιτίες που υποβαθμίζουν και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Για ακόμη μια χρονιά, η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος αξιοποιείται ως ευκαιρία απ' τις αστικές πολιτικές δυνάμεις και τους διεθνείς οργανισμούς για να μιλήσουν για την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης, την καταστροφή των δασών, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγαλουπόλεων. Ολοι αυτοί που ευθύνονται για το Μάτι, το πρόσφατο έγκλημα στα Γεράνεια Ορη, τη Μάνδρα και άλλες αναρίθμητες καταστροφές, καλούν σε συστράτευση για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη. Οι υποκριτικές δηλώσεις τους ενοχοποιούν γενικά την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιομηχανική ανάπτυξη. Με προεξάρχοντα τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, που διακηρύσσει την επιστροφή των ΗΠΑ στην "πράσινη" μετάβαση, προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΔΝΤ Συγχαίρουν την ελληνική κυβέρνηση γιατί έπραξε τα «δέοντα» για τη στήριξη του κεφαλαίου

 

Ο «πήχης»

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Μια εικόνα «γνωστή» στον λαό και ταυτόχρονα «εικόνα από το μέλλον» παρουσιάζουν οι εκθέσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, που δημοσιεύτηκαν χτες.

Από τη μια τα συχαρίκια για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης, τα εύσημα για την επίθεση που συνεχίζεται ακάθεκτη σε όλα τα μέτωπα απέναντι στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, για τους «μεταμνημονιακούς στόχους» που πιάνονται.

Κι από κοντά οι «επισημάνσεις» ότι δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις και «πισωγυρίσματα», η προετοιμασία εδάφους για την επόμενη φουρνιά, με «συστάσεις» για νέο χτύπημα στις συντάξεις και στους μισθούς στον δημόσιο τομέα, παραπέρα διεύρυνση της φοροληστείας.

Εικόνα γνωστή και αποκρουστική για τον λαό μετά από τρία μνημόνια, 10 γύρους «μεταμνημονιακών» «αξιολογήσεων» και άλλους τόσους «ευρωπαϊκών εξαμήνων».