Κυριακή 30 Μαΐου 2021

«Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» (VIDEO-ΦΩΤΟ)

 

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ


Στο λιμάνι, ακριβώς απέναντι από την προβλήτα που βρίσκεται σταθμευμένο στρατιωτικό υλικό της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αμερικανοΝΑΤΟικής άσκησης «DEFENDER EUROPE 2021», ολοκληρώθηκε το ιδιαίτερα μαζικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη.

Εκεί,  ακούστηκαν δυνατά τα συνθήματα «Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», και «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός, το ΝΑΤΟ, οι κυβερνήσεις, ο ιμπεριαλισμός». Την ίδια στιγμή, διαδηλωτές τοποθετούσαν γιγαντοπανό στο λιμάνι με τα συνθήματα «Go home killers!» και «Stop Defender», διατρανώνοντας πως οι φονιάδες των λαών, που πραγματοποιούν όλη αυτή τη περίοδο πρόβες πολέμου στην Ελλάδα όπως και σε μια σειρά από χώρες είναι ανεπιθύμητοι στην Αλεξανδρούπολη.

Η σημερινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αντιιμπεριαλιστικής δράσης της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχουν αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές.

«Θεσμός» διεθνιστικής αλληλεγγύης και πάλης απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας

 

Αναδρομή στα πρώτα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ με αφορμή τα 30 χρόνια του μοναδικού αυτού νεανικού θεσμού

 

Στις Πρέσπες, το 1992
Στις Πρέσπες, το 1992
Στη Λέσβο στις 9, 10 και 11 Ιούλη θα γίνει φέτος το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, με σύνθημα «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον».

Με αφορμή τα 30 χρόνια αυτού του μοναδικού νεανικού θεσμού, ο «Ριζοσπάστης» ξεκινάει σήμερα μια αναδρομή στα Διήμερα της ΚΝΕ, διατρέχοντάς τα από το 1992 που ξεκίνησαν μέχρι σήμερα.

***

Στη βαριά σκιά των αντεπαναστατικών ανατροπών στις σοσιαλιστικές χώρες και της κρίσης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, με τον καπιταλισμό να διακηρύσσει «το τέλος της Ιστορίας», τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα γίνονται από την πρώτη στιγμή «σημείο αναφοράς», σε μια περίοδο που η ΚΝΕ έκανε τα πρώτα βήματα στην ανασυγκρότησή της στο πλευρό του ΚΚΕ.

Ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με την ενεργή συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης που βλέπει στην περιοχή ένα νέο «χρυσωρυχείο» για τα κέρδη της, ο πόλεμος που μαινόταν στα Βαλκάνια, με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια να «ανάβουν» το φιτίλι του εθνικισμού και των αλυτρωτισμών, γίνονται η αιχμή των πρώτων Αντιιμπεριαλιστικών Διήμερων εξορμήσεων της ΚΝΕ, κάθε χρόνο και σε ένα διαφορετικό σταθμό στη χώρα μας, που παίρνουν αρχικά τότε το όνομα «Νεανική επίθεση ειρήνης» και διατρανώνουν τη θέληση της νέας γενιάς για ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς.

Με όλες μας τις δυνάμεις στην απεργιακή μάχη!


Μπροστά στην οργάνωση της απεργίας που ήδη έχουν προκηρύξει μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις, για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα, η συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς μέρα με τη μέρα ζωντανεύει, με τους εργαζόμενους να αγωνιούν για το πού πάει το πράγμα, ποια είναι η στόχευση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, ποια πρέπει να είναι η απάντηση. Αυτή η συζήτηση πρέπει να φτάσει ακόμα πιο πλατιά, να ξεδιπλωθεί παντού, παράλληλα με την αγωνιστική δράση, ώστε να απαντηθεί κάθε επιχείρημα που «ρίχνουν» η κυβέρνηση, η εργοδοσία και οι συνδικαλιστές τους.
 
* * *
 
«Εμάς πόσο μας πιάνει;»: Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που ακούγεται από εργαζόμενους. Και η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που έρχεται ένα αντεργατικό ή ένα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, διάφορες δυνάμεις επιχειρούν να καλλιεργήσουν την ψευδαίσθηση στους εργαζόμενους ότι «αφορά κάποιους άλλους», ότι κατά κάποιον τρόπο οι εργαζόμενοι σε έναν κλάδο ή χώρο δουλειάς «εξαιρούνται». Οι παγίδες στήνονται είτε με επίκληση του «καλού εργοδότη», που τάχα «δεν θα εφαρμόσει τέτοια μέτρα», είτε στο όνομα της «διαπραγμάτευσης» με την κυβέρνηση ώστε να διορθωθούν στην πορεία τα υποτιθέμενα «γκρίζα» σημεία του νομοσχεδίου.

«και μόνο που το λένε εργατικό νομοσχέδιο είναι ύβρις εναντίον της εργασίας»

 

Λιάνα Κανέλλη: «Κηρύχτηκε ο πόλεμος αλλά κηρύχτηκε και η αντίσταση. Αυτό δεν το πήρατε πρέφα, δεν ήσασταν στο Σύνταγμα…» (BINTEO)

Σε τρέχοντα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Στις τρέχουσες εξελίξεις αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.

«Χρειάζεται μεγάλη σκέψη από τους Έλληνες να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση η οποία μπορεί να μας εμπλέξει. Είμαστε σε συνθήκες εμπλοκής» επεσήμανε μεταξύ άλλων αναφερόμενη στην επίσκεψη Τσαβούσογλου στη χώρα μας, το ρόλο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά και γενικότερα τις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Οπως παλιά


Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λευκορωσία, στις 15/2/2016, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το Συμβούλιο παραμένει ανοιχτό στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ - Λευκορωσίας και στη λήψη περαιτέρω μέτρων για την ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων και της τομεακής συνεργασίας (...) εκφράζει ικανοποίηση για την πρόθεση της Επιτροπής να ξεκινήσει συνεργασία αδελφοποίησης με τη Λευκορωσία κατά το τρέχον έτος. Υπογραμμίζει τη σημασία της αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και σημειώνει ότι η Λευκορωσία αποτελεί καλή περίπτωση για την εφαρμογή διαφοροποιημένης προσέγγισης (...) αποφάσισε να επισπεύσει την εφαρμογή μέτρων με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - Λευκορωσίας». Ηταν η εποχή που οι σχέσεις Λευκορωσίας - Ρωσίας περνούσαν σοβαρή κρίση και η ΕΕ βρήκε την ευκαιρία να «χωθεί» για να διευρύνει προς το συμφέρον της το χάσμα. Γι' αυτό ανέστειλε τις κυρώσεις κατά της λευκορωσικής κυβέρνησης, ενώ δυο χρόνια αργότερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρείχε το πρώτο δάνειο στη Λευκορωσία, ύψους 160 εκατ. ευρώ. Οι μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν, όπως και οι επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στη Λευκορωσία, που άγγιξαν τα 3 δισ. ευρώ. Το ίδιο έγινε και στις σχέσεις της Λευκορωσίας με τις ΗΠΑ, με τον τότε ΥΠΕΞ τους να επισκέπτεται το Μινσκ και να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Λευκορωσίας» από τις ελλείψεις που προκάλεσε η παρατεταμένη κρίση των σχέσεων με τη Ρωσία. Την ίδια ακριβώς περίοδο, η αμερικανική διπλωματία απέδιδε σε «παρεξήγηση» τις μέχρι τότε κακές σχέσεις ΗΠΑ - Λευκορωσίας. Θυμίζουμε απλά ότι τότε, όπως και τώρα, Πρόεδρος της Λευκορωσίας ήταν ο Λουκασένκο, «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» όπως τον αποκαλούν σήμερα Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, που τότε χαριεντίζονταν και έκαναν μπίζνες μαζί του...