Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Δεν είναι αυτό που νομίζετε – “Τραγική απόληξη” θεωρεί το ΔΣΕ ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ



Δυστυχώς πολεμήσαμε σύντροφοι. Ή αλλιώς, με τα λόγια μιας κινηματογραφικής ατάκας: μα Έλληνας να ντουφεκάει Έλληνα; Πού ακούστηκε…

Εντάξει μπορεί να πηγαίνουν στον Γράμμο για να καπηλευτούν το ιστορικό φορτίο ενός αγώνα που δε στηρίζουν, αλλά δεν είναι αυτό που νομίζετε. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει στον Γράμμο γιατί νοστάλγησε το αντάρτικο και είναι έτοιμη να πάρει τα βουνά, αλλά γιατί όπως λέει ο γραμματέας της στην πάντα φιλόξενη προς την Κουμουνδούρου ΕφΣυν, είναι τόπος υπέρβασης των διχασμών! Ο ηρωικός αγώνας του ΔΣΕ, η πάλη για την εξουσία ως ανώτατη στιγμή της ταξικής πάλης, ο αγώνας ενάντια στον αστικό εσμό και τους χτεσινούς συνεργάτες των Ναζί, ήταν προφανώς μια διχαστική ενέργεια που υπονόμευε την ενότητα.

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της υποταγής της δημόσιας υγείας στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών



Σε σχόλιό του για τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Την ώρα που η κυβέρνηση πετσοκόβει τα μέτρα προστασίας στα πλοία, αυξάνοντας την πληρότητα για χάρη των εφοπλιστών, την ώρα που οι επιβάτες συνωστίζονται στα Μέσα Μεταφοράς εξαιτίας των αραιών δρομολογίων και της έλλειψης προσωπικού, την ώρα που οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και οι επισκέπτες είναι σε πολλές περιπτώσεις απροστάτευτοι, πετάει ξανά το μπαλάκι στην "ατομική ευθύνη" του λαού.

Η αύξηση, όμως, των κρουσμάτων και η όποια χαλαρότητα είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της κυβερνητικής ανευθυνότητας, των παλινωδιών και αντιφάσεων στα μέτρα προστασίας και κυρίως της υποταγής της δημόσιας υγείας στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, ιδιαίτερα στον τουριστικό και μεταφορικό τομέα».

Χιροσίμα – Ναγκασάκι 75 χρόνια μετά




ΧΙΡΟΣΙΜΑ – ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
 

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ,

ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
 

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, Πέμπτη 6 Αυγούστου στις 7 μ.μ. και πορεία στο  Προξενείο των ΗΠΑ

Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας, όταν το πυρηνικό μανιτάρι  εξαφάνισε από προσώπου γης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945. Τεράστιες ήταν οι υλικές καταστροφές με ισοπεδωμένες τις δύο πόλεις, τεράστιες όμως και οι συνέπειες στους επιζήσαντες και στο περιβάλλον, που δηλητηριάστηκε για δεκαετίες μετά. Είναι το μεγαλύτερο μαζικό και ταυτόχρονο έγκλημα εξόντωσης ανθρώπων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πραγματικός στόχος ήταν οι λαοί! Ήταν η Σοβιετική Ένωση, ο πραγματικός νικητής επί του φασισμού, ήταν το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα. H ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ακόμα και σήμερα, προσπαθεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους χρησιμοποιώντας το ψέμα της «στρατιωτικής αναγκαιότητας» των πληγμάτων, ενώ είναι γνωστό ότι πόλεμος είχε ουσιαστικά τελειώσει!

Το καλοκαίρι της απειλής...


Τι Αύγουστος κι αυτός! Τι καλοκαίρι μαραγκιασμένο. Δυστυχώς, του βάζεις εύκολα τίτλο. Το καλοκαίρι της απειλής, τόσο γενικευμένης και τόσο απροσδιόριστα εξατομικευμένης, που δεν έχεις πού να πατήσεις ενόψει φθινοπώρου, και κατ' άλλους αρχής τυπικώς του οικονομικού έτους της κατάρτισης του προϋπολογισμού.


Μέσα σε λίγο χρόνο και συμπυκνωμένα, στην εποχή που οι θρίαμβοι των θερινών ερώτων και εμπειριών, των οικογενειακών στιγμών και της χαράς αναρτώνται στο instagram, χάθηκαν τα κοχύλια κι οι πεταλίδες στα voucher της φτώχειας, στα ειδοποιητήρια των απολύσεων και στο δρόμο των πλειστηριασμών των σπιτιών. Και καθώς η ξετσιπωσιά του φετινού καλοκαιριού ανήκει κύρια κι αποκλειστικά στον κορονοϊό, αυτό το δρεπάνι, το σχεδόν αόρατο, που θερίζει δουλειές και κυρίως ζωές, χωρίς να ξεχωρίζει από τα στάχυα της ζωής, τα μαραμένα των γηρατειών, τα φρέσκα των παιδιών, τα χρυσά των επωνύμων, και τα οδυνηρά των πολλών θυμάτων της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο μαζών, λες κι ήρθε αυτή η υγειονομική φονική καταιγίδα και σάρωσε μαζί με τους στίχους των ποιητών και τα όνειρα των απλών ανθρώπων.

«Φύλαξη» αντί για δωρεάν και σύγχρονη Προσχολική Αγωγή


Την έναρξη του σχεδιασμού και της υλοποίησης του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις αρχές της βδομάδας. Κάτω από το περιτύλιγμα μιας υποτίθεται «σύγχρονης» και «καινοτόμου» κοινωνικής δράσης, η κυβέρνηση προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της υποβάθμισης των κοινωνικών υποδομών για τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αναλαμβάνει την προώθηση των κατευθύνσεων της ΕΕ για αποσπασματικές «παροχές παιδικής φροντίδας» με κριτήριο όχι τις σύγχρονες ανάγκες των βρεφών και νηπίων για την ανάπτυξή τους, αλλά τους στόχους του κεφαλαίου για αύξηση της «γυναικείας απασχόλησης».
 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα εντάσσεται στο γνωστό πλαίσιο της «συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και θα αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών. Στο πλαίσιό του θα χορηγείται οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους γονείς για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους από «παιδαγωγό - φύλακα», είτε στο σπίτι της οικογένειας είτε στο χώρο της «νταντάς». Ο τρόπος εφαρμογής του προγράμματος θα αποσαφηνιστεί μετά από μελέτη των λεγόμενων «καλών πρακτικών» που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Θα ακολουθήσει η πιλοτική εφαρμογή της δράσης σε επιλεγμένους δήμους, αρχικά στις Περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και του Νότιου Αιγαίου, και στη συνέχεια η αποτίμηση της δράσης με στόχο την εφαρμογή της στο σύνολο της χώρας. Η υποβολή των σχετικών προτάσεων θα ολοκληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2021, ενώ οι προτεινόμενες πράξεις πιλοτικής εφαρμογής θα υλοποιηθούν έως το τέλος του 2023.