Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

 

Η Δράση της Σοβιετικής εξουσίας φέρνει την Ανάκαμψη

Είμαστε πενήντα ή εκατό χρόνια πίσω από τις προηγμένες χώρες. Πρέπει να διανύσουμε αυτή την απόσταση σε δέκα χρόνια. Ή θα το κάνουμε, ή αυτοί θα μας συντρίψουν…

– Ιωσήφ Στάλιν, 1931 [12]

Η σειρά των αναρτήσεων που βασίζονται σε ιστορικές αναδρομές και έρευνες στοιχείων, φιλοδοξούν να φωτίσουν με λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατούσε στην Σοβιετική Ένωση εκείνη την εποχή. Ιδιαίτερα στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, τα στοιχεία της φύσης και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τον ρόλο των κουλάκων, τον ρόλο της μαύρης προπαγάνδας των φασιστών και της ηγεσίας των Ναζί καθώς και την μεγαλειώδη προσπάθεια της Σοβιετικής κυβέρνησης να σώσει την παραγωγή και τους ανθρώπους μέσα από την κολλεκτιβοποίηση και την εκβιομηχάνηση.

Η κυβέρνηση εισήγαγε τα πολιτικά τμήματα Politotdely, σε κάθε περιοχή, τα οποία διαδραμάτισαν έναν κρίσιμο ρόλο να ξεπεράσουν το λιμό και να βοηθήσουν τους αγρότες στην συγκομιδή. Τα politotdely είχαν απευθείας επαφή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και του ΠΓ και βοήθησαν για την οργάνωση των Σοβχόζ τον εφοδιασμό με τρακτέρ αλλά και απομάκρυνση υπαλλήλων για διάπραξη αδικημάτων διαφθοράς, και αντικατάστασή τους με προώθηση χιλιάδων αγροτών.