Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Στο στόχαστρο των κατοχικών δυνάμεων ... πριν καν γεννηθούν!

 

Associated Press

Επειδή κάποιοι παριστάνουν τους «πεφτοσυννεφάκηδες» για την κλιμάκωση του πολέμου στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη - σαν ο χρόνος να ξεκίνησε χτες στην κατεχόμενη Παλαιστίνη - προσπαθώντας να «ξεπλύνουν» την κατοχή και τα διαχρονικά εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ, παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από διεθνείς έρευνες και εκθέσεις για την ωμή βία που ασκούν οι κατοχικές δυνάμεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού εδώ και δεκαετίες, θωρακίζοντας και επεκτείνοντας την κατοχή, με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η Λωρίδα της Γάζας, με τους περίπου 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, που αποκαλείται και «η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή στον κόσμο», βρίσκεται υπό στυγνό οικονομικό και άλλο αποκλεισμό, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, χωρίς επαρκείς ποσότητες καθαρού πόσιμου νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και ιατροφαρμακευτικών υλικών απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, που και αυτά γίνονται στόχος των ισραηλινών αεροπλάνων. Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι καθημερινό φαινόμενο οι εισβολές του ισραηλινού στρατού, οι απαγωγές ακόμα και παιδιών από Ισραηλινούς στρατιώτες ή πράκτορες, οι αποκλεισμοί χωριών για ώρες ή και μέρες, οι συνεχείς καταπατήσεις γης από εποίκους, οι λεηλασίες σπιτιών και περιουσιών, οι κατεδαφίσεις σπιτιών στο πλαίσιο συλλογικής τιμωρίας όσων κρίθηκαν ένοχοι για επίθεση στις κατοχικές δυνάμεις ή σε εποίκους.

Ενας ακόμα μαρτυρικός μήνας για τα λαϊκά νοικοκυριά

 

RIZOSPASTIS

Ακόμα έναν μαρτυρικό μήνα έζησαν εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα από την εντεινόμενη ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, τον Σεπτέμβρη, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «έτρεχε» στο 9,4%, ενώ οι ανατιμήσεις στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ συνεχίζονται αμείωτα. Την ίδια στιγμή, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ τα έξοδα των οικογενειών, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Πολλά βασικά είδη διατροφής έχουν αυξήσεις στην τιμή τους πολλαπλάσιες του μέσου πληθωρισμού, ενώ στα εποχικά είδη που επλήγησαν από τις πλημμύρες καταγράφονται αυξήσεις: 17,7% στα λαχανικά και 13,7% στα φρούτα. Τα λίπη και τα έλαια που περιλαμβάνουν και το ελαιόλαδο καταγράφουν αύξηση τιμών κατά 16,1%, το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και οι χυμοί καταγράφουν αύξηση τιμών κατά 13,9%. Τα κρέατα είχαν αύξηση τιμών 8,4%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα γλυκά 8,2%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά 6,7% και το ψωμί και τα δημητριακά 4,8%, καθώς δεν πέρασαν ακόμη στο σύνολό τους στα τελικά προϊόντα οι αυξήσεις των αλεύρων. Τα λοιπά τρόφιμα έχουν αυξήσεις τιμών κατά 9,1% και οι τιμές των ψαριών αυξήθηκαν κατά 4,1%.

Δεν μαζεύεται

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ «καταδικάζει απερίφραστα» την επίθεση και «εκφράζει την αλληλεγγύη του» στο Ισραήλ. Αυτή η ανακοίνωση - μνημείο, που στέλνει «στο πυρ το εξώτερον» τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή και το δικαίωμά του να έχει πατρίδα, έγραψε και δεν ξεγράφει. Είναι η κατάπτυστη υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωατλαντικό ανακοινωθέν καταδίκης του λαού της Παλαιστίνης, που δίνει το «πράσινο φως» στο κράτος - δολοφόνο να τον μακελέψει για άλλη μια φορά, όπως ήδη γίνεται με τους βομβαρδισμούς της Γάζας και την προετοιμασία χερσαίας επίθεσης. Το ίδιο ισχύει βέβαια με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με το αμερικανοΝΑΤΟικό «δόγμα» στην περιοχή. Οποια προσπάθεια κι αν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των υστέρων να τα «μαζέψει» και να εμφανιστεί ως αλληλέγγυος τάχα με τον Παλαιστινιακό λαό, μόνο αηδία και αποστροφή προκαλεί. Οπως είπε άλλωστε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης τις προάλλες στην ΕΡΤ, «πάνω απ' όλα, τα εθνικά ζητήματα» της Ελλάδας! Που σημαίνει ότι «κάνουν πλάτες» στο Ισραήλ για να μην κινδυνεύσει ο ρόλος της ελληνικής αστικής τάξης ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και ως ευρωατλαντικής γέφυρας προς τις χώρες του Κόλπου, μέχρι και την Ινδία. Και μιας και το 'φερε η συζήτηση: Τι θα γίνει με εκείνη την ομόφωνη απόφαση της Βουλής από το 2015 για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης; Για πόσα ακόμα χρόνια θα την κρατούν χωμένη στα συρτάρια τους η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι, προς μεγάλη ικανοποίηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμμάχων τους;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ Διαπιστευτήρια στον ΣΕΒ με παραλήρημα ταξικής συνεργασίας

 

Eurokinissi

Με τον ζήλο του νεοφώτιστου και με μια ομιλία που εύκολα θα μπορούσε να εκφωνήσει και ο Κυρ. Μητσοτάκης λίγη ώρα μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης κατέθεσε χτες τα διαπιστευτήριά του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Απ' το βήμα της προχώρησε σε ένα παραλήρημα ταξικής συνεργασίας, περιγράφοντας το όραμά του για μια κοινωνία όπου οι εργάτες θα αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους σαν ...συνεργάτες των εργοδοτών και θα πληρώνονται με μετοχές ώστε να «ευθυγραμμίζονται με την επιτυχία της επιχείρησης»!

Περιγράφοντας το «επόμενο στάδιο» στην προδιαγεγραμμένη και ανεπίστρεπτη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Κασσελάκης δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας, μιας σύγχρονης αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί τη λέξη κεφάλαιο αλλά τη βλέπει ως ένα εργαλείο για την ευημερία, για μείωση των ανισοτήτων μέσω μιας ισχυρής ανάπτυξης», μπαίνοντας μπροστάρης για την υποταγή των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου με «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο όπου οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της επιχείρησης», θα αγωνιούν δηλαδή και θα βάζουν πλάτη για τα κέρδη του αφεντικού τους.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να φυλακίζει 2.000.000 κατοίκους στη Γάζα χωρίς να πληρώσει οδυνηρό τίμημα»

 

ΑΡΘΡΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

 

 

Ένα συγκλονιστικό κείμενο, που αποδεικνύει πως όσοι πραγματικά πιστεύουν στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αναγνωρίζουν τις ρίζες του προβλήματος και την ανάγκη να δικαιωθούν τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού, υπογράφεται από τον γνωστό Ισραηλινό συγγραφέα και δημοσιογράφο Γκιντεόν Λεβί και δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ».

Το κείμενο, με τίτλο «Το Ισραήλ δεν μπορεί να φυλακίζει 2.000.000 κατοίκους στη Γάζα χωρίς να πληρώσει οδυνηρό τίμημα», αναφέρει:

Ούτε πόντο!

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Τη χιλιοπαιγμένη παράσταση της από κοινού στήριξης «προοδευτικών» υποψηφίων «ανεβάζουν» ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καλώντας και το ΚΚΕ να πάρει μέρος. Μόνο που το έργο τους δεν κόβει πλέον εισιτήρια...

Σε αντίθεση με τα παζάρια και τις ευκαιριακές συγκολλήσεις, όπου πρωταγωνιστούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ απευθύνεται στον λαό με ενιαίο τρόπο, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο των τοπικών - περιφερειακών εκλογών. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν στον πρώτο γύρο να αποκαλύπτει την αντιλαϊκή σύμπλευση των συνδυασμών όλων των άλλων κομμάτων στα κρίσιμα για τον λαό ζητήματα και μετά να αλλάζει στάση και να τον καλεί να ψηφίσει με διαφορετικό κριτήριο;

Πώς είναι δυνατόν να καλεί τον λαό να καταψηφίσει τους υποψήφιους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και τους άλλους που κυκλοφορούν με την προβιά του ανεξάρτητου, επειδή όλοι μαζί στηρίζουν και υλοποιούν το ίδιο αντιλαϊκό πρόγραμμα στην Τοπική Διοίκηση, και στον β' γύρο να τα «γυρνάει» και να καλεί σε υπερψήφιση ορισμένων απ' αυτούς, με ξεδοντιασμένα κριτήρια, όπως το ποιος είναι πιο ...«προοδευτικός»;