Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Μίλα για τη Γάζα


Κάθε Παρασκευή τους τελευταίους εννιά μήνες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν κατά μήκος του ανατολικού φράχτη της Λωρίδας της Γάζας, ζητώντας την άρση του 11χρονου ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας και το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. 


Από τις 30 Μαρτίου, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται κατά μήκος του ανατολικού φράχτη της Λωρίδας της Γάζας, ζητώντας την άρση του 11χρονου ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας και το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στα σπίτια, από τα οποία οι οικογένειές τους εξαναγκάστηκαν να βγουν, το 1948 με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Η διαδήλωση αυτή, των κατοίκων της πολιορκημένης κι αποκλεισμένης Γάζας, γίνεται κάθε Παρασκευή, εδώ και εννέα μήνες.

Ο απολογισμός του θανάτου…


Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων:

–Το Ισραήλ σκότωσε 253 Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Μελετών Αμπντουλάχ Αλ Χουράι, οι δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ παρακρατούν τα σώματα άλλων 11 παλαιστίνιων μαρτύρων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών.


–45 παιδιά ήταν μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.Ακόμα και νήπια, όπως του Bayan Abu-Khamash που ήταν μόλις… 18 μηνών.

Μονοπώλια ανταλλάσσουν προσωπικά δεδομένα που συλλέγουν οι «δωρεάν» υπηρεσίες τους


Το «σκάνδαλο Cambridge Analytica», δηλαδή η αξιοποίηση από την ομώνυμη εταιρεία προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του «Facebook», με σκοπό την πολιτική και κοινωνική χειραγώγησή τους και ειδικότερα την υποστήριξη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, είχε κάνει αίσθηση την περασμένη άνοιξη, έως ένα βαθμό λόγω και της πολιτικής πλευράς του «σκανδάλου». Αντίθετα, η πρόσφατη αποκάλυψη της ανταλλαγής έναντι αύξησης των διαφημιστικών κερδών προσωπικών δεδομένων των χρηστών του «Facebook», που οι ίδιοι είχαν ορίσει ρητώς ως κρυφά, πέρασε με πολύ λιγότερη δημοσιότητα. Το «Facebook» και όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) δεν είναι πλατφόρμες επικοινωνίας που προσφέρουν «δωρεάν» κάποιοι καλοί άνθρωποι, αλλά μηχανισμοί συλλογής πληροφοριών από τρίτους και κυρίως από τα ίδια τα ΜΚΔ. 
Κανένα μονοπώλιο δεν δίνει κάτι πραγματικά δωρεάν, χωρίς αντίκρισμα. Οι αποδέκτες των υποτιθέμενων «δωρεάν» υπηρεσιών του «Facebook» και των άλλων ΜΚΔ χρησιμοποιούνται απ' αυτά, γίνονται οι ίδιοι το προϊόν, που πουλάνε τα μονοπώλια σε πολλούς και διάφορους ενδιαφερόμενους.

Νέα χρονιά, νέα βήματα για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ


Με την αισιοδοξία που αντλούμε από τον έναν αιώνα ζωής και δράσης που συμπλήρωσε το Κόμμα μας τον περασμένο Νοέμβρη, μπαίνουμε στη νέα χρονιά που ξημερώνει την ερχόμενη Τρίτη, ώστε με πείσμα και μαχητικότητα να αντεπεξέλθουμε στα νέα αυξημένα καθήκοντα.
Κάνοντας έναν απολογισμό από την περασμένη χρονιά, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποιήσαμε, για τις εκατοντάδες επιτυχημένες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τους στόχους που καταφέραμε να υλοποιήσουμε. Για το μεγάλο Φεστιβάλ, που ήταν αφιερωμένο στις κορυφαίες επετείους ίδρυσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για τη συγκλονιστική πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στο ΣΕΦ, με την οποία κορυφώθηκε μια 5ετία πολύμορφης δραστηριότητας ενόψει των 100χρονων. Για την αύξηση της διακίνησης της εφημερίδας μας, έχοντας κατακτήσει την κυκλοφορία 20.000 φύλλων κάθε Σαββατοκύριακο. Για τις εκδόσεις που έχουμε στα χέρια μας, αφιερωμένες στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, όπως και για το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918 - 1949 που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες και αποτελεί ένα ακόμα πολύτιμο εφόδιο.

Επίσης, για τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες στων οποίων την πρώτη γραμμή βρεθήκαμε, τη σκληρή προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, τα βήματα που μετράμε.

Για τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στη μετατροπή της σε πολεμικό ορμητήριο, για το γεγονός ότι το ΚΚΕ είναι η δύναμη εκείνη που προειδοποιεί το λαό για τους κινδύνους, που τον καλεί να είναι σε επαγρύπνηση, να οργανώνεται και να παλεύει ενάντια στους πολέμους και τις επεμβάσεις, στην ελληνική εμπλοκή.