Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Μποναμάς στο κεφάλαιο εισφορές και συντάξεις



«Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε σε ένα νέο σύστημα τριών πυλώνων. Στόχος της νέας επικουρικής είναι η δημιουργία ισχυρών ελληνικών θεσμικών επενδυτών, με κεφάλαια που αναμένεται να ξεπεράσουν, σε βάθος χρόνου, τα 100 δισ. ευρώ...». Αυτά έλεγε πρόσφατα, σε ημερίδα μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Ν. Μηταράκης, μιλώντας για τη «διαχείριση των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων» και αποκαλύπτοντας με μεγάλη σαφήνεια τις πραγματικές επιδιώξεις του κυβερνητικού σχεδίου για το Ασφαλιστικό: Να δημιουργήσει ένα τεράστιο «κομπόδεμα» για τους «θεσμικούς επενδυτές», που θα το ρίξουν στην πυρά της κεφαλαιαγοράς, μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές για μεγαλύτερες και «πιο σίγουρες» τάχα συντάξεις στους μελλοντικούς δικαιούχους.

Μπορεί, επομένως, η κυβέρνηση να επιχειρεί να παραπλανήσει τους ασφαλισμένους, με υποσχέσεις ότι δήθεν ενισχύεται η δημόσια Ασφάλιση, όμως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Η ΝΔ, αξιοποιώντας τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με κάποια μερεμέτια, μένει σταθερή στην εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου Κατρούγκαλου, διατηρεί άθικτο τον αντιασφαλιστικό του πυρήνα, μαζί με όλες τις προηγούμενες ανατροπές που αυτός ενσωμάτωσε. Ταυτόχρονα, συνεπής με το προεκλογικό της πρόγραμμα, προχωρά ακάθεκτη στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στους ιδιώτες και βήμα βήμα εγκαθιδρύει το σύστημα των «τριών πυλώνων», αξιοποιώντας τα γνωστά επιχειρήματα για τον «δημογραφικό» και «δημοσιονομικό» κίνδυνο, που κάνει επισφαλή τη «βιωσιμότητα» του συστήματος.

Ενταφιασμός


Αλλη μια απόδειξη ότι ο αντιλαϊκός σχεδιασμός στο ασφαλιστικό σύστημα πάει χέρι χέρι με νέες ανατροπές στην Υγεία αποτελεί το γεγονός ότι ο αρμόδιος υφυπουργός, Ν. Μηταράκης, συμμετείχε χτες και προχτές στην ετήσια συνάντηση της Ομάδας Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΟΟΣA, όπου προέδρευσε σε συζήτηση με θέμα «Αντιμετώπιση των προκλήσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στο σύστημα Υγείας και μακροχρόνιας περίθαλψης στις γηράσκουσες κοινωνίες»! Είναι φανερό ότι το κεφάλαιο και οι κάθε λογής Οργανισμοί του αντιμετωπίζουν την αύξηση του προσδόκιμου ζωής ως βάρος, εξαιτίας της «επιβάρυνσης» του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και του συστήματος Υγείας, που θα πρέπει να περιθάλψει τους γηραιότερους για περισσότερα χρόνια πριν πεθάνουν. Πάνω σ' αυτό το έδαφος σχεδιάζουν μέτρα για να απαλλαγούν από τις ελάχιστες ούτως ή άλλως υποχρεώσεις τους στο ασφαλιστικό σύστημα, εφευρίσκοντας όρους όπως «ενεργός γήρανση», που σημαίνει δουλειά μέχρι τον τάφο, και μετατρέποντας ολοένα και περισσότερο την Υγεία, την Ασφάλιση και τη σύνταξη σε ατομική υπόθεση. Εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς βλέποντας τη «μεταρρύθμιση» που προωθεί τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ στο Ασφαλιστικό, σε συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου, τις εκατοντάδες παροχές που έχουν κοπεί από τα Ταμεία, αλλά και τις δραματικές αλλαγές στην Υγεία, όπου διαμορφώνεται σταθερά ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών για όλους και από κει και πέρα όποιος έχει να πληρώσει αποκτά πρόσβαση και σε καλύτερες υπηρεσίες Υγείας. Αν μη τι άλλο, αυτή η απαξίωση και ο ενταφιασμός ακόμα και των πιο στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, στο όνομα του κέρδους, δείχνουν ότι τα όρια αυτού του σάπιου συστήματος έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

Ιερά και όσια


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Ο καβγάς των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα για τη συνταγματική αναθεώρηση, που ολοκληρώθηκε, είχε μπόλικο «κουρνιαχτό» και ακόμα πιο κραυγαλέες αποσιωπήσεις.

Γιατί, βέβαια, η «τρικυμία στο φλιτζάνι» γύρω από το πόσο «τολμηρά» ήταν τα μέτρα που διασφαλίζουν τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος και τους υπόλοιπους στόχους της αστικής τάξης μπορεί να ήταν μεγάλη, αλλά όχι και ικανή να κρύψει ότι την ίδια ώρα όλοι μαζί προστατεύουν με νύχια και με δόντια τα «ιερά και τα όσια» του κεφαλαίου.

Το αστικό Σύνταγμα, εξάλλου, αυτήν την αποστολή έχει και αν κανείς αφαιρέσει τις κούφιες διακηρύξεις χωρίς αντίκρισμα, που απευθύνονται στα λαϊκά στρώματα, βρίσκει με ευκολία από κάτω τον «σκελετό» του, τα συμφέροντα της αστικής τάξης, έτσι όπως αυτά αποτυπώνονται στις δεκάδες διατάξεις, που φυσικά δεν τολμάνε να «ακουμπήσουν» τα αστικά κόμματα κάθε «απόχρωσης» και «προσήμου».

Απρόκλητη και βίαιη επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές στη διάρκεια κινητοποίησης στη Σύνοδο των Πρυτάνεων (VIDEO - ΦΩΤΟ)




Την απρόκλητη και άκρως βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων δέχθηκαν οι φοιτητές που πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο Καβούρι, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ΑΕΙ.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν από το πρωί στο σημείο, μετά από απόφαση των γενικών συνελεύσεων των Συλλόγων τους, αλλά και του χθεσινού συντονισμού τους, που έγινε μετά το νέο φοιτητικό συλλαλητήριο.

Στόχος τους ήταν να εισέλθουν στο χώρο της Συνόδου, ώστε να καταθέσουν τα ψηφίσματα των Συλλόγων τους στους πρυτάνεις των Ιδρυμάτων.