Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Σοσιαλιστικά μωσαϊκά – Παράπλευρες απώλειες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ



Δυο Γερμανοί συγγραφείς αποτύπωσαν στις σημειώσεις και το φακό τους μια ξεχασμένη σήμερα σοβιετική μορφή τέχνης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. 


Συνήθως όταν κανείς ακούει για σοσιαλιστική αρχιτεκτονική, θα σκεφτεί μνημειώδεις κατασκευές κρατικών κτιρίων ή μεγάλες πολυόροφες πολυκατοικίες σε χαρακτηριστική ομοιομορφία, την οποία τόσο σατίρισε η Δύση, όπου ως γνωστόν οι πολυκατοικίες συνήθως είναι χάρμα οφθαλμών. Πολύ λιγότερ0, καθόλου τυχαία, προβάλλεται μια άλλη “πολύχρωμη” εκδοχή του αστικού τοπίου στον υπαρκτό, που αφορά την εκτεταμένη χρήση μωσαϊκών σε προσόψεις κτιρίων σε όλη την επικράτεια της τέως ΕΣΣΔ. Τέτοια ήταν η δημοφιλία τους, που κάποια συνέχισαν να κατασκευάζονται στην ίδια τεχνοτροπία και τη μετασοβιετική εποχή, όπως για παράδειγμα το μωσαϊκό της προσωποποιημένης Δικαιοσύνης στο δικαστικό μέγαρο Ντουσάνμπε στο Τατζικιστάν.


Κτίριο της πυροσβεστικής στην Τιφλίδα

Το επόμενο top model θα μπορούσα να είμαι…



Έχω μάθει να κερδίζω με το σπαθί μου και την ομορφιά μου, όχι με τρικλοποδιές και μπουνίδια.

Αν γελάσατε με τη δήλωσή μου «στα μούτρα σας» και «όποιος γελάει με τους άλλους…».

Ο λόγος που δεν δηλώνω συμμετοχή έχει να κάνει με το διαφημιστικό που είδα στην τηλεόραση και όπου οι διαγωνιζόμενες απαιτείται να διαθέτουν προσόντα μπράβων της νύχτας για να βγάζουν εν ριπή οφθαλμού – τις υπόλοιπες – έξω από την αρένα. Κι έτσι ενώ διαθέτω όλες τις προδιαγραφές δεν δύναμαι να συμμετάσχω μια και η ευγενής άμιλλα δεν μου επιτρέπει να φέρομαι σαν αιμοσταγής δολοφόνος.

Έχω μάθει να κερδίζω με το σπαθί μου και την ομορφιά μου, όχι με τρικλοποδιές και μπουνίδια. Επιπλέον με τρομάζει η συμμορία στην άκρη του νήματος. Τόσοι σπουδαίοι  ειδικοί, τόσο αυστηροί κριτές του τίποτα, αγριεύτηκα!…

Τι θρίλερ κι αυτό που φόρεσαν τα αδιάβροχα πάνω από τα στριγκάκια και περπατάνε με βήμα στραβό για το θριαμβευτικό τέρμα στο «Δρόμο με τις λεύκες».

http://www.katiousa.gr

Αντιλαϊκή «κανονικότητα»


  Πηγή: Eurokinissi

Τα περί «επιστροφής στην κανονικότητα», για τα οποία μιλάνε τα κυβερνητικά στελέχη με αφορμή την τροπολογία για την πλήρη άρση των «κεφαλαιακών ελέγχων» («capital controls») από την 1η Σεπτέμβρη, αποτελούν πρόκληση για το λαό, αλλά και στάχτη στα μάτια του.

Οι προσδοκίες που καλλιεργούν για «καλύτερη αξιολόγηση από τις αγορές» και «καλύτερους όρους στήριξης της ανάπτυξης», αφορούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που ζουν από πρώτο χέρι την «κανονικότητα» της αντιλαϊκής πολιτικής και των θυσιών για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Άλλωστε, το τέλος των «capital controls» δεν σημαίνει και το τέλος των μνημονιακών νόμων, που παραμένουν ανέγγιχτοι και ενισχύονται, πόσο μάλλον του «μνημονίου των μνημονίων», που είναι η στρατηγική του κεφαλαίου για την ανάπτυξη, οι κατευθύνσεις της ΕΕ. Από αυτά τα «δεσμά» θα απαλλαγεί ο λαός μόνο με την πάλη του.

ΤΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Απαιτεί μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ
 
Ανακοίνωση με αφορμή την έκθεση του ΑΠΘ για το πρόβλημα της δυσοσμίας στην περιοχή

Η δημόσια υγεία θυσιάζεται για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα
Η δημόσια υγεία θυσιάζεται για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα
Την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, στη βάση επιστημονικής τεκμηρίωσης και με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών, έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, απαιτεί η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή την ανακοίνωση της τελικής έκθεσης αποτελεσμάτων του ΑΠΘ σχετικά με το πρόβλημα της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
 Η τελική έκθεση αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος που εκπονήθηκε από το ΑΠΘ ενισχύει τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης έκθεσης, που είχε δημοσιευτεί τον Φλεβάρη. Επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά ότι η δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη αποτελεί προϊόν της δραστηριότητας των ΕΛΠΕ, καθώς οφείλεται σε μερκαπτάνες που εκλύονται από τη διαδικασία αποξήρανσης της λάσπης σε ανοιχτό χώρο των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ εντός του αστικού ιστού.

Η έκθεση αναφέρει ότι από τις βιομηχανικές δραστηριότητες που βρίσκονται δυτικά - βορειοδυτικά του Κορδελιού και το αντικείμενό τους σχετίζεται με πιθανή εκπομπή θειούχων πτητικών οργανικών ενώσεων, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών (μέχρι και εικοσαπλάσιες της διάμεσης συγκέντρωσης που μετρήθηκε μέσα στο Κορδελιό) παρατηρήθηκαν σε ορισμένες μονάδες των ΕΛΠΕ και συγκεκριμένα στη μονάδα αφυδάτωσης της λάσπης της μονάδας επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων.

Σοκαριστικά στοιχεία για τους προσεισμικούς ελέγχους στα σχολεία



Τα στοιχεία που έφερε χτες στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης» σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει σε αρκετά σχολεία περιοχών της Αττικής, μετά το σεισμό της 19ης Ιούλη, λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το θέμα αυτό δεν είναι βέβαια σημερινό. Δεν προέκυψε από το σεισμό του Ιούλη, παρά το γεγονός ότι σε περιοχές όπως το Χαϊδάρι, το Μενίδι, το Νέο Ηράκλειο, το πρόβλημα οξύνθηκε με τη σεισμική δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη.

Ας δούμε λοιπόν μερικά σοκαριστικά στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα.
Το 55% των σχολείων της χώρας παραμένει εδώ και χρόνια χωρίς κανέναν προσεισμικό έλεγχο! Το στοιχείο αυτό βέβαια δεν είναι το μοναδικό που αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος, σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση σε μια χώρα που είναι η 6η πιο σεισμογόνος χώρα στον κόσμο. Εχει και χειρότερα... Οπως το γεγονός ότι συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί μόλις 15.000 από τα 87.000 δημόσια κτίρια, δηλαδή όπου γίνονται μαζικές συναθροίσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι το 50% των νοσοκομείων της χώρας είναι χωρίς προσεισμικό έλεγχο και μάλιστα χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις.