Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

ΑΡΘΟΥΡ ΜΙΛΕΡ - Η ΑΛΛΗ ΑΜΕΡΙΚΗ «Η Επιτροπή ήξερε προκαταβολικά τι ήθελε ν’ αποσπάσει από τον μάρτυρα: Τα ονόματα των συντρόφων του στο Κομμουνιστικό Κόμμα»

 

Ο νεαρός Αρθουρ Μίλερ εργάζεται ως χειρώνακτας σε εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων, γι' αυτό τα έργα του είναι περασμένα από το καμίνι της εργατικής τάξης
Ο νεαρός Αρθουρ Μίλερ εργάζεται ως χειρώνακτας σε εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων, γι' αυτό τα έργα του είναι περασμένα από το καμίνι της εργατικής τάξης
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
 
Ο Αμερικανοεβραίος θεατρικός συγγραφές Αρθουρ Μίλερ δεν ανοίγει ποτέ το στόμα του για να καρφώσει κομμουνιστές συναδέλφους του, που υπηρετούν στον χώρο του θεάματος.

Οταν καλείται ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Υποθέσεων, προς τα τέλη του 1956, ο 41χρονος δραματουργός είναι ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο, το οποίο επιλέγει να μη θυσιάσει το έργο του στις εταιρείες παραγωγής υπέρ της κυβερνητικής αντικομμουνιστικής προπαγάνδας.

Δεν έχει περάσει, από τη σπουδή του θεατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στο θεατρικό σανίδι, ατσαλάκωτος από τα βάσανα των εργαζομένων.

Ηδη από τα δεκαεννιά του εργάζεται στη βιοτεχνία γυναικείων ενδυμάτων, ιδιοκτησίας του πατέρα του. Μέσα στο μαγαζί ανακαλύπτει ότι η επιχειρηματική ζυγαριά γέρνει υπέρ των ισχυρών.

Ο Μίλερ - χειρώνακτας στο πλευρό της εργατικής τάξης

Απογοητεύεται από τη συμπεριφορά των εύπορων αγοραστών, οι οποίοι κατά κύριο λόγο φέρονται με αγένεια και περιφρόνηση προς τους μικρεμπόρους. Αλλά δεν το βάζει κάτω. Προσπαθεί να αποδείξει στον εαυτό του ότι ανήκει σ' αυτούς που βγάζουν δύσκολα το μεροκάματό τους.

Ο Αρθουρ Μίλερ - χειρώνακτας σε εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων στο Μανχάταν, επισφραγίζει μία κρίσιμη σχέση με την εργατική τάξη, την οποία θα αποτυπώσει στο θεατρικό του «Από Δευτέρα σε Δευτέρα» (πρωτότυπος τίτλος «A Memory of two Mondays», 1955).

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ;


φωτώ αλιευμένη  από το ιντερνετ


Στη χώρα μας από τη μια οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με συλλαλητήρια, διαδηλώσεις και καταλήψεις σχολών ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, με το σύνολο σχεδόν των συνταγματολόγων μας να μένει άλαλο μπροστά στην παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Από την άλλη, οι αγρότες, και ιδιαίτερα στον κάμπο της Θεσσαλίας, έχουν ξεκινήσει τις δικές τους κινητοποιήσεις, για ικανοποίηση των αιτημάτων τους σχετικά με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, αλλά και την Κοινή Αγροτική Πολιτική που κινητοποιεί και τους αγρότες σε άλλες χώρες της Ε.Ε.  Στην Ουκρανία συνεχίζεται ο πόλεμος, με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να  ανανεώνει την υποστήριξή του «τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» με τηλεφώνημά του στον πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, ελπίζοντας αυτή η προθυμία να εκτιμηθεί δεόντως από τη μεγάλη …φίλη, τις ΗΠΑ. Και βέβαια τα εγκλήματα των Ισραηλινών στη Γάζα συνεχίζονται. Και η χώρα μας με τη μικρομέγαλη αστική μας τάξη, την οποία επάξια εκπροσωπεί αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη,  στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα για υποστήριξη στις επιθέσεις εναντίον της Υεμένης, δέχεται να αναλάβει η βάση της Σούδας επιτελικό ρόλο στην υποστήριξη της αμερικανικής πολεμικής μηχανής, μετατρέπει την  112 πτέρυγα μάχης στην Ελευσίνα σε στρατιωτικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ «AGROTICA» Μαζικό μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα για τα δίκαια αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 
 

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους έστειλαν με το πολύ μεγάλο συλλαλητήριό τους στην «Agrotica» οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη από πολλές περιοχές της χώρας.

Ιδιαίτερα μαζικά τα μπλοκ των αγροτών από τη Θεσσαλία.

Η μεγάλη διαδήλωση ολοκληρώθηκε στη νότια πύλη της ΔΕΘ, εκεί που αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους από την Πέμπτη. «Αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι» φώναζαν οι διαδηλωτές, κάτω από τους ήχους των παρατεταμένων κορναρισμάτων από τα τρακτέρ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Θέλει την ΕΕ «παρούσα» στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και στις ελληνοτουρκικές διευθετήσ


 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να είναι παρούσα στις μεγάλες κρίσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, προσερχόμενος σήμερα στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, καλώντας σε ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή σε όλα τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, εκφράζοντας την ελπίδα του «να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους θεσμούς στην Αφρική, να μπορέσουμε να βρούμε τον τρόπο εκείνο, έτσι ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή», την ώρα που η κυβέρνηση ζητάει την ηγεσία της ευρωενωσιακής πολεμικής αποστολής στην Υεμένη που ρίχνει «λάδι στη φωτιά» του πολέμου.

Περί ορέξεως...


 

H είδηση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον κανονισμό 2023/5 «ενέκρινε τη διάθεση τροφίμων με συστατικό σκόνη "οικιακού γρύλου" ως νέα τροφή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της επισιτιστικής κρίσης» είναι ήδη περσινή, μπαγιάτικη.

Για να 'μαστε ξηγημένοι όμως, είναι, λέει η αρμόδια επίτροπος, Κύπρια παρακαλώ, υποχρεωτικό να γράφουν τα προϊόντα, οι ζύμες, το αλεύρι και πάει λέγοντας, στην πίσω πλευρά της συσκευασίας την προέλευση: «Acheta domesticus» για τους γρύλους, «Alphitobius diaperinus» για τον «αλευροσκώληκα» - δεν είμαι πρόχειρος να σας πληροφορήσω πώς θα «ξεχωρίζουμε« το μπισκότο με προέλευση από τη μεταναστευτική ακρίδα, όπως επίσης και τις «μπριζόλες« από «πρωτεΐνες» εντόμων, που ήδη σερβίρονται σε γκουρμέ ευρωπαϊκά εστιατόρια.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 3 - 4 Φλεβάρη 2024

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 3 - 4 Φλεβάρη 2024:

 

  • Φρεγάτα στην Ερυθρά - Αρχηγείο στη Λάρισα - Νέοι εξοπλισμοί: Εμπλοκή χωρίς τέλος σε ευρωατλαντικά σχέδια πολέμου στις πλάτες του λαού!
  • «Περσινά ξινά σταφύλια» οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Οι αγρότες δεν τσιμπάνε! Δυναμώνουν τα μπλόκα, διαδηλώνουν μαζικά στην «Agrotica». Το Σάββατο 3 Φλεβάρη στις 12μ., στη Θεσσαλονίκη.
  • Κλαδικές Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ. Τη Δευτέρα 5/2 η καρδιά των εργαζομένων χτυπάει στο Σπόρτινγκ! Μεγάλη συγκέντρωση στις 7 μ.μ. με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα.
  • Stop στην ακρίβεια - Αυξήσεις στους μισθούς. Στις 28 Φλεβάρη πανεργατικός απεργιακός ξεσηκωμός! Δεκάδες αποφάσεις μέχρι στιγμής | Απεργούν και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με απόφαση της ΑΔΕΔΥ.
  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Στις 8 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια | Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
  • Άρθρο. Οι στόχοι του κεφαλαίου μεταμφιεσμένοι σε «ατομικά δικαιώματα» στην εποχή του ίντερνετ των σωμάτων.
  • Απογευματινά χειρουργεία: Θα χειρουργείται μόνο όποιος πληρώνει το ... νόμιμο φακελάκι.