Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Αντιδραστικές αλλαγές στα ΑΕΙ και καταστολή πάνε μαζί

 


«Επιστρατεύουν την καταστολή για να διασφαλίσουν το πανεπιστήμιο - επιχείρηση»

Καθηγητές του ΑΠΘ καταδικάζουν την ένταση της καταστολής και τις αντιδραστικές αλλαγές

Καθηγητές του ΑΠΘ με δηλώσεις τους στον «Ριζοσπάστη», που δημοσιεύσουμε σήμερα και θα συνεχίσουμε σε επόμενα φύλλα, καταδικάζουν την ένταση της καταστολής, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει τις αντιδραστικές αλλαγές του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και μιλούν για την πραγματική στόχευση, τη δημιουργία του πανεπιστημίου - επιχείρηση με πλήρη και ασύδοτη τη δράση του κεφαλαίου, όπου δεν χωρούν η διαμαρτυρία, τα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων.

Αφορμή οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στις 22 Φλεβάρη, για τη διάλυση κινητοποίησης των φοιτητικών συλλόγων, μετά από πρόσκληση του πρύτανη του ΑΠΘ, τις συλλήψεις φοιτητών και τη δίωξή τους με ανυπόστατες κατηγορίες. Αλλά και οι μεγάλες κινητοποιήσεις που ακολούθησαν με συμπόρευση μαθητών, φοιτητών, καθηγητών πανεπιστημίου και εργαζομένων, που σηματοδότησαν την απόφαση για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για να μείνει και αυτός ο νόμος στα χαρτιά.

«Πρόβες πολέμου» με ελληνική εμπλοκή

 

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικού προσωπικού και πολεμικού υλικού, μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και του οδικού δικτύου του Εβρου, βορειότερα στη Βαλκανική, προς Ρουμανία και άλλα σημεία της συνοριογραμμής με τη Ρωσία. Είναι η πρώτη από συνολικά 7 «δόσεις» ΝΑΤΟικών που θα περάσουν το επόμενο διάστημα από την Αλεξανδρούπολη και τα δίκτυα του Εβρου προς βορρά, για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές αναπτύξεις, με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία, αλλά και στην Κίνα, που η επιρροή της μεγαλώνει στην περιοχή. Οσοι έφτασαν τώρα είναι ενταγμένοι στην αποστολή αεροπορικών δυνάμεων προς υποστήριξη της επιχείρησης «Atlantic Resolve 2021», η οποία πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά (από τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014). Στο πλαίσιό της οι Αμερικανοί θα αναπτύξουν συνολικά 6.000 στελέχη τους (μηχανοκίνητο πεζικό, τεθωρακισμένα, «ελικοπτεράδες» κ.λπ.) επιπρόσθετα σε όσους σταθμεύουν ήδη στην Ευρώπη, για μια περίοδο 9 μηνών. Επιπλέον, οι αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, που θα συνεχίσουν να περνούν από την Αλεξανδρούπολη, θα συμμετάσχουν και στην «αλυσίδα» των ασκήσεων που συναποτελούν την «Defender Europe 2021». Μια γιγαντιαία πρόβα πολέμου, η οποία προγραμματίζεται για το διάστημα Μάη - Ιούνη, με επίκεντρο την Ανατ. Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα παίζει και εδώ κομβικό ρόλο στην υλοποίησή της, χώρια ότι κομμάτια της εξετάζεται να γίνουν και στη χώρα (π.χ. αεραποβατική ενέργεια στην Αλεξανδρούπολη, άσκηση στο Πετροχώρι Ξάνθης κ.λπ.).

* * *

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης», τα σενάρια της «Defender Europe 21» μυρίζουν μπαρούτι και κλιμακώνονται από τα «χωρικά επεισόδια» μέχρι τη γενικευμένη σύγκρουση. Περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση μιας σειράς «ενεργειών του εχθρού», όπως: «Κυβερνοεπιθέσεις κατά του ΝΑΤΟ, εθνικών υποδομών και οικονομικών - χρηματιστηριακών κέντρων».

Πουλάνε τρέλα...

 

 

Η ενδεχόμενη παράταση του σχολικού έτους που έχει βάλει ήδη στο τραπέζι και συζητάει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υφυπουργού Ζέττας Μακρή, «δεν θα γίνει γιατί δεν έχει καλυφθεί η ύλη, απλώς γιατί πρέπει τα παιδιά για κοινωνικούς ψυχολογικούς λόγους να έρθουν ξανά σε επαφή με τους συμμαθητές, τις συμμαθήτριες, να είναι στο σχολικό τους περιβάλλον».

Το υπουργείο δηλαδή, το οποίο εδώ και ένα χρόνο κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έλαβε για τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια, περιοριζόμενο να τα ανοίγει όπως τα έκλεισε και τούμπαλιν, προσπαθεί να εμφανίσει ότι η σχολική χρονιά... κυλά κανονικά και ότι η ύλη καλύπτεται (!) με τους μαθητές μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή, με ένα ποσοστό τους να μην έχουν καν πρόσβαση στα τηλεμαθήματα, με τους εκπαιδευτικούς επίσης να πασχίζουν κάνοντας μάθημα χωρίς να βλέπουν καν τα πρόσωπα των μαθητών τους, το αν και τι κατανοούν κ.λπ.