Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού


Πηγή: Eurokinissi

 

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού απαιτεί το ΚΚΕ. Καλεί το λαό «με τον αγώνα του να μην επιτρέψει αυτό το νέο έγκλημα, να πάρει μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς για την απόσυρση του νομοσχεδίου». 

Παραθέτουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: 

Οποια πέτρα

 

Σήραγγες χωρίς μέτρα πυρασφάλειας, 3.000 γέφυρες χωρίς έλεγχο εδώ και δεκαετίες, λιμενάρχες που προειδοποιούν για ακατάλληλα λιμάνια, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που «χτυπάνε καμπάνα» για τις τεράστιες ελλείψεις στην ασφάλεια των μεταφορών, σχολεία χωρίς αντισεισμικούς ελέγχους εδώ και 30 χρόνια, σιδηροδρομικοί που δουλεύουν 9ήμερα χωρίς ρεπό. Είναι μερικές μόνο από τις ειδήσεις που κατέκλυσαν την ειδησεογραφία στη σκιά του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη. Αλήθεια όμως: Παντού όπου συμβαίνουν όλα αυτά, φταίνε τα «ανθρώπινα λάθη», όπως λέει η κυβέρνηση της ΝΔ και όπως έλεγε προηγουμένως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ; Και πώς, αλήθεια, το «αργοκίνητο» αστικό κράτος μοίραζε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες με ταχύτητες - αστραπή τα διάφορα «πακέτα» στους επιχειρηματικούς ομίλους, «έκοβε κι έραβε» τη νομοθεσία στα μέτρα τους για να φτιάξουν τέτοιες ακατάλληλες, όπως αποδεικνύεται σήμερα, υποδομές; Κι αν ο χρόνος τις έχει επιβαρύνει, γιατί δεν επισκευάζονται και δεν συντηρούνται πριν αποτελέσουν κίνδυνο για τον λαό; Η απάντηση είναι απλή: Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις από κάτω το καπιταλιστικό κέρδος, που βάζει τις υποδομές και την ασφάλεια του λαού στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές. Οσο όμως επιβιώνει αυτό το βάρβαρο σύστημα, η πολιτική του κέρδους, τόσο θα αναπαράγονται οι αιτίες που προετοιμάζουν τα επόμενα «Τέμπη».

Ξεράδια!

 


“Δεν ήξερε, δεν ξέραμε”, είπε.

Ετσι είπε! Το ξεστόμισε με μοσχαρίσια αναισθησία και ασύγγνωστη αναίδεια ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Το ξεστόμισε στα μούτρα μας, αλλά, το χειρότερο, το ξεστόμισε στις μανάδες και τους πατεράδες που έθαψαν τα παιδιά τους και σε εκείνους που δεν βρήκαν τίποτα να θάψουν.  

Δεν ήξερε ο πρωθυπουργός… διότι ο πολυχρονεμένος πότε δεν ξέρει. Μόνο κορδώνεται. 

Δεν ήξερε ούτε η κυβέρνηση. Ανίδεοι όλοι. 

Κάτι μισο -ήξερε ένας υπουργός. Εκείνος παραιτήθηκε, αλλά έχει το θράσος να θέλει πάλι να γίνει βουλευτής, γιατί όχι και υπουργός βρε αδερφέ,  πάνω στις πλάτες του λαού, διότι αφού παραιτήθηκε πιστεύει ότι ξεμπέρδεψε κιόλας. Πέταξε από πάνω του την ευθύνη, μαζί και τη συνείδηση…όση είχε απομείνει, αν είχε απομείνει. 

ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων της φονικής σύγκρουσης  των τρένων στα Τέμπη, που περιλαμβάνουν ειδική σύνταξη, διαγραφή χρεών, δικαίωμα διορισμού. Η  κυρίαρχη εξουσία θέλει να τις προβάλλει ως απόδειξη της κρατικής προστασίας και μέριμνας, για να μετριάσει την οργή για την ολοκληρωτική  απουσία της στη λειτουργία του σιδηροδρόμου, ώστε να αποτραπεί το δυστύχημα. Και μοιάζει απογοητευτικό μετά από δεκαετίες αγώνων του λαϊκού κινήματος για ένα κοινωνικό κράτος που θα εξασφάλιζε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων να χρειάζεται να καταφεύγουμε στην κρατική μεγαλοψυχία με απαιτήσεις ελεημοσύνης που δοκιμάζουν την περηφάνεια και αξιοπρέπεια των παθόντων.   
 
Κι επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια μέσα από παροχές και επιδόματα, που άλλοτε μένουν απλές υποσχέσεις κι άλλοτε, κατά την καταβολή τους,  η συρρίκνωσή τους είναι δραστική, η θλιβερή ιστορία ενός φτωχού λαού, που παραμένει έρμαιο του κρατικού οίκτου. Στο διαφημιζόμενο εκσυγχρονισμένο κράτος μας της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, η έννοια της κρατικής ελεημοσύνης-παροχής συνεχίζει να κυριαρχεί και να διαιωνίζεται με διάφορες μορφές. Τι άλλο είναι όλα αυτά τα επιδόματα του τελευταίου χρόνου της φτωχοποίησής μας,  παραπέμποντας σε εποχές παλιότερες που η ευημερία των πολιτών εξαρτώνταν αποκλειστικά από την εύνοια του ηγέτη;     Κι έτσι ζώντας μια καθημερινότητα με αξίες ανταλλακτικές και ανταλλάξιμες,  σκύβοντας το κεφάλι και ζητιανεύοντας, μέσα από διαδικασίες καθημερινές εδραιώνονται συνήθειες ικανές να σακατεύουν ζωές και συνειδήσεις. Το είδαμε σε μικρογραφία στον πατέρα ενός θύματος που τον πρόβαλλαν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, γιατί χαρακτήρισε βάλσαμο τις κρατικές αποζημιώσεις, και στις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του στους θαμώνες των μέσων  κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι βρήκαν ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις ψυχολογίας ή να διακηρύξουν την ηθική τους ανωτερότητα. Στην πραγματικότητα αποτυπώθηκε η μικροαστική μας μιζέρια που δεν αντιμετωπίζει την κυρίαρχη τάξη ως βασικό αντίπαλο, αλλά μόνο μεμονωμένα άτομα, και ούτε αναγνωρίζει  τους δραστικούς μηχανισμούς χειραγώγησης της κοινής γνώμης, παρά μόνο τους πασιφανέστατα προπαγανδιστικούς. Γι΄  αυτό κι ένα μεγάλο μέρος από μικρομεσαίους μικροαστούς αποδέχεται αυτήν την πραγματικότητα και οδηγείται στην αντιμετώπιση της ζωής ως θεάματος. Γι’ αυτό και πνίγεται στα δάκρυα από τις ατέλειωτες ιστορίες οδύνης,  γίνεται τιμητής του πόνου των άλλων, επαίρεται για την ηθική του, αναζητώντας σε ανεξάρτητη δικαιοσύνη ή και σε αδιάφθορους ηγεμόνες δικαίωση.

«Εβγαλαν πόρισμα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν φταίει η «απελευθέρωση»


ΚΚΕ: Ενοχη η «συντεχνία» κυβερνήσεων και ομίλων για το έγκλημα

 

Eurokinissi

Η «συντεχνία» κυβερνήσεων και ομίλων είναι υπεύθυνη για το έγκλημα στα Τέμπη, όπως και για άλλα εγκλήματα κατά του λαού, ανέδειξε το ΚΚΕ στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φόρτωσαν τις ευθύνες στο «ανθρώπινο λάθος» και στις «παθογένειες», αφήνοντας εκτός κάδρου την πολιτική της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης που υπηρέτησαν και υπηρετούν.

Για «αλληλουχία λαθών» του σταθμάρχη αλλά και των μηχανοδηγών μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, βγάζοντας πόρισμα για την τραγωδία! Είπε ότι έγινε εσφαλμένη τοποθέτηση κλειδιών, δεν υπήρξε παρακολούθηση του πίνακα και δεν έγινε ενημέρωση ότι η αμαξοστοιχία μπήκε σε διαφορετική γραμμή. Ανέφερε ακόμα ότι ήταν σε πλήρη λειτουργία η τηλεδιοίκηση στο συγκεκριμένο σημείο. Αφού πρώτα επέρριψε τις ευθύνες σε ανθρώπινο λάθος, στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και υποδομών. Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε ότι έγινε σταδιακή αποψίλωση του προσωπικού, ότι ήταν απειροελάχιστες οι προσλήψεις και ότι υπήρχε «σχετική ανεπάρκεια». Οπως είπε, κυρίως με μπλοκάκι και με παροχή υπηρεσιών ήταν οι εργαζόμενοι που ανέλαβαν υπηρεσία τα τελευταία χρόνια, ενώ υποστήριξε ότι θα γίνουν 217 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, που ήταν ο προγραμματισμός για τη διετία 2022 - 2023.

Η αιτία και η λύση...

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Για να συγκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες τους στο έγκλημα των Τεμπών, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται στο ποιος υπηρέτησε καλύτερα την πολιτική της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών μεταφορών. Πού βλέπουν και οι δύο τη «λύση»; Μα ακριβώς στη συνέχιση και την κλιμάκωση της ίδιας πολιτικής που μας έφερε ως εδώ.

«Δεν προλάβαμε να εξυγιάνουμε τον ΟΣΕ, όπως κάναμε με την "Ολυμπιακή" ή τον ΟΤΕ και γι' αυτό έγινε το δυστύχημα», ισχυρίζεται αισχρά η ΝΔ. «Καλώς έγινε η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η μη τήρηση των συμφωνηθέντων με ευθύνη της ΝΔ έφερε το δυστύχημα», συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπερασπίζεται την ...«καλή» ιδιωτικοποίηση και «απελευθέρωση».

Δηλαδή, «όχι Γιάννης, Γιαννάκης» σε ό,τι αφορά το κύριο: Την αντιλαϊκή σκυταλοδρομία όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια, όπου ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε στον σιδηρόδρομο, με κριτήριο το τι συμφέρει το κεφάλαιο και όχι βέβαια τον λαό.