Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Η αποστομωτική επιστολή μαθητών προς το Υπ. Παιδείας για την αξιοπρεπή παραίτηση της δασκάλας τους



«Έχει αγγίξει τις ψυχές μας και έχει οξύνει την κριτική μας σκέψη. Είμαστε καλύτεροι και περήφανοι», λένε μεταξύ άλλων στην επιστολή τους οι μαθητές...
του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου για την παραίτηση της διευθύντριάς τους.
Η αναστάτωση που προκάλεσε η διαδικασία της αξιολόγησης στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου συνεχίζεται. Έτσι, μετά τους γονείς, το λόγο πήραν και οι ίδιοι οι μαθητές με μία μεστού περιεχόμενου ανοικτή επιστολή, στην οποία όχι μόνο στηρίζουν την παραιτηθείσα Διευθύντριά τους κ. Μαρία Καλουδιώτη, αλλά αποδεικνύουν με τη στάση και τις ενέργειες τους ότι το δημόσιο σχολείο της κρίσης, έχει τη δυνατότητα να βγάλει στην κοινωνία νέους ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί στην κριτική ικανότητα.
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι έφηβοι κατέβασαν από το διαδίκτυο και μελέτησαν ενδελεχώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, προκειμένου να έχουν άποψη, ενώ για λόγους οικονομίας χώρου καθαρά, δεν δημοσιεύουμε τις δεκάδες υπογραφές των μαθητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ανοιχτή αυτή επιστολή την υπογράφουν ένας προς ένας, όλοι οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου.
Το πλήρες κείμενο της συγκλονιστικής επιστολής στήριξης των μαθητών στη Μαρία Καλουδιώτη έχει ως εξής:
« Όλο το σχολείο είναι σοκαρισμένο από την Παρασκευή 11/04, όταν η διευθύντρια μας, κ. Καλουδιώτη, ανακοίνωσε την παραίτησή της. Τα συναισθήματα μας ανάμικτα. Απογοήτευση, θυμός, λύπη, αλλά και κατανόηση. Μπορούμε να αντιληφθούμε τους λόγους της παραίτησής της και τη στηρίζουμε. Όμως δεν παύουμε να λυπόμαστε και να πονάμε. Διότι, αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη διευθύντρια δε θα είχαμε το σχολείο που έχουμε τώρα, αφού εκείνη μαζί με κάποιους ανθρώπους, καθηγητές, μαθητές και γονείς, έστησαν τελικά ένα σχολείο τριακοσίων ατόμων από συντρίμμια.
Έχει σταθεί στο πλάι μας σε όλες τις δυσκολίες και τις στεναχώριες πάνω από όλα σαν δικός μας άνθρωπος και όχι ως απλός δάσκαλος. Μας δίνει πάντα αφορμές να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν. Με αυτό τον τρόπο έχει διαμορφώσει τις ζωές μας. Μας έμαθε να παλεύουμε για αυτό το σχολείο, να το αγαπήσουμε παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε και ακόμα αντιμετωπίζει. Επομένως, συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ένα σχολείο που διδάσκει αξίες και αλλάζει τις ζωές μας καθημερινά και για μας αυτό αποτελεί πραγματική αξιολόγηση.
Αλλά τώρα εξαιτίας της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας η κ. Μαρία αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Γιατί αν δεν παραιτούνταν θα πρόδιδε αυτά που πρεσβεύει, αυτά που μας διδάσκει τόσο καιρό. Έχει την πλήρη υποστήριξη, λοιπόν, των μαθητών αφού ξέρουμε πως κάνει το ηθικά σωστό και δε θα σταματήσει ν' αγωνίζεται παρά τις δυσκολίες.
Όμως δε μπορούμε να καταλάβουμε, τον λόγο που το υπουργείο Παιδείας, επιβάλλει στους διευθυντές αυτή τη διαδικασία. Αναρωτιόμαστε πώς μπορεί κάποιος διευθυντής να κάνει την αξιολόγηση, γνωρίζοντας πως άνθρωποι πιθανά ν' απολυθούν, εξαρτώμενοι από την κρίση του; Στο κάτω-κάτω ο καλύτερος κριτής των εκπαιδευτικών δεν είναι οι ίδιοι οι μαθητές οι οποίοι μπορούν έχουν άποψη για τον καθηγητή;
Το ερώτημα μας προς όλη την κοινωνία είναι το εξής: Άραγε έχει αξιολογηθεί ποτέ το ίδιο το Υπουργείο για τα λάθη του; Παράδειγμα, φέτος μας έφερε καθηγητές παραμονή του Πάσχα , η σίτιση διακόπηκε , οι μαθητές της Α λυκείου δίνουν εξετάσεις χωρίς ακόμα να γνωρίζουν τον τρόπο , οι Πανελλήνιες αλλάζουν δομή και οι μαθητές των ειδικών κατηγοριών δεν γνωρίζουν τι μέλει γενέσθαι.
Το σύστημα της αυτοαξιολόγησης για μας είναι άδικο, δεν εφαρμόζεται με σκοπό τη βελτίωση, αλλά την κατηγοριοποίηση των σχολείων με κριτήριο τις υποδομές και τον εξοπλισμό αντί για τη δημιουργικότητα και το έργο που έχει προσφέρει το κάθε ένα.
Πολλοί θα αναρωτηθείτε «γιατί να έχουμε άποψη εμείς, αφού είμαστε απλοί και ανίκανοι να κατανοήσουμε τη λειτουργία του συστήματος όντας μαθητές». Φτάσαμε στο σημείο μετά την παραίτηση της διευθύντριας μας, να διαβάσουμε το σχετικό νομοσχέδιο. Καλό θα ήταν να διαβαστεί από όλη την κοινωνία. Εμείς λοιπόν επιλέγουμε να μην είμαστε όπως εκείνοι οι Υπουργοί που υπέγραφαν Μνημόνια χωρίς να τα έχουν διαβάσει. Γιατί πέρα από απλοί μαθητές είμαστε και μαθητές με συνείδηση και επίγνωση της τωρινής κατάστασης , που νοιάζονται για τους καθηγητές και το σχολείο τους και θα τα υπερασπιστούν.
Θέλουμε να πούμε στην κ. Καλουδιώτη ένα μεγάλο ευχαριστώ. Έχει αγγίξει τις ψυχές μας, και έχει οξύνει την κριτική μας σκέψη. Είμαστε καλύτεροι και περήφανοι. Περήφανοι για το θάρρος της και ευγνώμονες για την προσφορά της σε αυτό το σχολείο. Τέλος, υποσχόμαστε σε όλους, όπως εκείνη μας δίδαξε, θα σταθούμε όρθιοι για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα και δε θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για τη βελτίωση και την ομαλή λειτουργία του Καλλιτεχνικού Σχολείου παρά τη συνεχή απαξίωση που δεχόμαστε από ένα σύστημα που μας καταδικάζει».
Πηγή: irakliolive.gr

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ



Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
           
            Στην πρώτη επίσημη προεκλογική του εκδήλωση στο «Κονταξοπούλειο», ο απερχόμενος δήμαρχος ανακοίνωσε εκτός των άλλων προτεραιοτήτων και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις …. ανάπτυξη του ορεινού όγκου, ως χώρου αναψυχής και ως σημείου εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
            Από πού αντλεί το ουσιαστικό δικαίωμα, αυτός και η παράταξή του να αποφασίσουν για τo μέλλον μίας ευρύτερης περιοχής που δεν αφορά αποκλειστικά μόνο τους δημότες του Ωραιοκάστρου; Μήπως από την εμπειρία της καταστροφής του Γαλλικού ποταμού και ευρύτερα της περιοχής της Καλλιθέας;
            Η δημοτική αρχή, αφού στήριξε και ανέχτηκε τη συνεχή περιστολή των κρατικών πόρων, τώρα θα επικαλεσθεί ότι οι μεθοδευμένες εδώ και καιρό επενδύσεις θα γίνουν για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών του δήμου, για να μην ανέβουν τα δημοτικά τέλη (τα οποία θα ανεβάσουν έτσι κι αλλιώς, ότι κι αν λένε), για να δημιουργηθούν κάποιες επισφαλείς θέσεις εργασίας (20 με 25) ή για να αποπληρωθεί μέρος των δανείων. Παραβλέποντας ότι μία τέτοια απόφαση πρέπει να παρθεί από μία ευνομούμενη Πολιτεία (αναζητείται), με τη σύμφωνη γνώμη έγκυρων δημόσιων επιστημονικών φορέων, περιβαλλοντικών ινστιτούτων και συλλόγων και γενικότερα φορέων της Περιφέρειας. Ο ορεινός όγκος του Καλλικρατικού δήμου αποτελεί εθνικό φυσικό πλούτο.
            ΄Οσον αφορά τις άλλες παρατάξεις της Ν.Δ. και τη νεότευκτη του ΣΥΡΙΖΑ και στο ζήτημα αυτό είναι μία από τα ίδια (όπως και για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη χρήση των ΕΣΠΑ, τα εργασιακά δικαιώματα, τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας κλπ).
            Οφείλουμε να αναδείξουμε το πλούσιο φυσικό δυναμικό και τις πολλές κρυμμένες διαστάσεις που το τοπίο διαθέτει. Να διατηρήσουμε την ισορροπία του εύθραυστου οικοσυστήματος.
            Συνδημότισσες, συνδημότες
            Θα αφήσουμε να ανοίξει ο επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης, με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και  πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για μας και τα παιδιά μας; Θα αφήσουμε χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης να θυσιαστούν στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της ενέργειας; Θα αφήσουμε τα μηχανικά τέρατα να εγκατασταθούν σε δασικές εκτάσεις και εντός εδαφών άγριας ζωής και περάσματος αποδημητικών πτηνών; Εναντι οποιουδήποτε τιμήματος;
            Θέλουμε αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης του δήμου μας ή ένα δήμο  περιβαλλοντικό πρότυπο, κρίκο ενός μεγάλου τόξου δασών, με διάκενα για εναλλαγή φωτισμού και υδροβιότοπων. Έναν δήμο ήπιου δημόσιου τουρισμού, αθλητικών εγκαταστάσεων, κατασκηνώσεων και κέντρων εκπαίδευσης, αναψυχής, μνημείων και πολιτισμού για ολόκληρη τη Μακεδονία, και την Ελλάδα; Ένα δήμο με οικότοπους χλωρίδας και πανίδας. Με όμορφα τοπία, πηγές και υδροφόρους ορίζοντες που φέρνουν κυρίως τα δάση; Με αναζήτηση νέων εκτάσεων για επέκταση του περιαστικού δάσους με νέες εναλλακτικές φυτεύσεις που να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες. Για την υποβοήθηση και όχι την ανακοπή του ρεύματος αέρα για την απορρύπανση της πόλης της Θεσσαλονίκης….Χωρίς ξενοδοχειακά συγκροτήματα -  τέρατα όπως έγινε στη Χαλκιδική.
            Η αλήθεια είναι ότι η απόπειρα γίνεται για να κερδίσουν οι επενδυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επιδοτούμενοι επιπλέον από το χαράτσι των ΑΠΕ στη λαϊκή κατανάλωση ρεύματος. Τα ανταποδοτικά τέλη για τη κοινωνία μας θα είναι ψίχουλα και θα  εξανεμίζονται από τις συνδυασμένες αρνητικές επιπτώσεις.
            Η ανάπτυξη του τόπου μας δεν περνά μέσα από την καταστροφή του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του. Τα Αιολικά πάρκα κοντά σε οικισμούς και στοιχεία πρασίνου, επηρεάζουν αρνητικά τη χρήση και τη λειτουργία του χώρου. Οπτική και ακουστική όχληση. Η δυσμορφία στο τοπίο θα έχει συνέπειες και στην ψυχολογία των δημοτών (δεν μας φτάνει η καπιταλιστική κρίση!). Αρνητικές συνέπειες και για τη κτηνοτροφικές - αγροτικές μονάδες. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες που έχουν συμφωνηθεί και με γερμανούς επενδυτές (με προκάλυψη την αδελφοποίηση δήμων). Φτηνή ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να υπάρξει από έναν πραγματικά δημόσιο φορέα, αρκεί να εφαρμοστούν επιστημονικές και κοινωνικές πολιτικές και κυρίως να μη παραδοθεί στα χέρια οικονομικών ομίλων. Ενεργειακός σχεδιασμός για τις λαϊκές ανάγκες!
            Πολίτες
            Μην έχετε σε κανέναν εμπιστοσύνη, ότι κι αν σας λέει. Οι παρατάξεις των δημογερόντων & των ευρωλάγνων, ανεξαρτήτως χρώματος, είναι υπάκουες στις επιταγές της Ε.Ε., της ντόπιας και της ξένης πλουτοκρατίας.
Τελικά το «πράσινο» το φροντίζουν οι ηγέτες εκείνοι που έχουν δύναμη ψυχής και ενδιαφέρονται μακρόχρονα για την ποιότητα ζωής των πολιτών και όχι μόνο για τη ψήφο τους. Για τους άλλους, τα δένδρα βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα. Είναι ανάγκη όλοι μας να κάνουμε υπέρβαση του κακώς νοούμενου συμφέροντος. Οποιος μπορέσει, βοηθούμενος από τη θλίψη και τη κακοδαιμονία που κυριαρχεί στο τόπο, να βρει το καινούργιο, το στέρεο που δεν είναι κλαψιάρικο, που δεν είναι σαν ζυμάρι, αυτός θα κατορθώσει να βρει το δρόμο που οδηγεί στην απαλλαγή από  το παλιό.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
ΨΗΦΟ ΣΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΓΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

                                                                                                    4 Μάη 2014