Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Η στρατηγική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων για την ενέργεια είναι ο ένοχος των τεράστιων ανατιμήσεων

 

  Πηγή: Associated Press
 
Να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών, παρουσιάζοντας σαν λύση την ίδια την πηγή του προβλήματος, επιχείρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος με θέμα την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Η Επίτροπος K. Simson αναποδογυρίζει την πραγματικότητα όταν ισχυρίζεται ότι λύση στο πρόβλημα της πανάκριβης ηλεκτρικής ενέργειας είναι η «ενεργειακή μετάβαση» και η δήθεν απεξάρτηση από τους διεθνείς προμηθευτές.

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι η ακρίβεια στην ενέργεια και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης οφείλεται στην αναρχία και τον ανταγωνισμό της καπιταλιστικής αγοράς, τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» και της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τη μετατροπή του σε χρηματιστηριακό προϊόν, την κρατική κι ευρωενωσιακή στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων. Οι δήθεν φιλοπεριβαλλοντικές ανησυχίες της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και των ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ καταρρίπτονται από το γεγονός ότι το φυσικό αέριο αξιοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή κι όχι για θέρμανση δηλαδή με σπατάλη κι όχι εξοικονόμηση ενέργειας, από το βάπτισμα της πυρηνικής ενέργειας ως «πράσινης», τη γενίκευση της καύσης επικίνδυνων υλικών (σκουπίδια, RDF) για ενέργεια κ.ά. Την όλη κατάσταση επιδεινώνει η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία εξαιτίας των ανταγωνισμών για το μοίρασμα δρόμων ενέργειας και σφαιρών επιρροής ανάμεσα σε ΗΠΑ,ΝΑΤΟ,ΕΕ και τη Ρωσία.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Δυο μέτρα και δυο σταθμά για τους πρόσφυγες


Πρόσφυγες από τους πολέμους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Πρόσφυγες από τους πολέμους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και μέχρι την περασμένη Παρασκευή, είχαν περάσει τα σύνορα της Ελλάδας πάνω από 7.500 Ουκρανοί πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες σε Πολωνία, Ρουμανία και άλλες χώρες της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, άνοιξε την ...αγκαλιά της, αφού, όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, εξηγώντας ποιοι ξεριζωμένοι είναι ευπρόσδεκτοι και ποιοι όχι, «η Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, τους οποίους ορθά χαρακτήρισα πραγματικούς πρόσφυγες. Η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ, η χώρα έχει δεχτεί παράνομη εισβολή και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται ευθεία από τη χώρα όπου κινδυνεύουν». Η δήλωση έγινε λίγο μετά από ένα ακόμα ναυάγιο, όπου τουλάχιστον 6 κατατρεγμένοι έχασαν τη ζωή τους, στα ανοιχτά της Μυτιλήνης.

Την περασμένη Παρασκευή, από τον Προμαχώνα, όπου φτάνουν Ουκρανοί πρόσφυγες που κατευθύνονται στη δομή της Σιντικής, ο Ν. Μηταράκης επανέλαβε τα περί «ευαισθησίας και αλληλεγγύης», αποφεύγοντας αναφορές σε «πραγματικούς πρόσφυγες». Ομως, ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Καιρίδης το ...απογείωσε, λέγοντας κυνικά: «Να κάθονται και να σφαγιάζονται στην καρδιά της Ευρώπης (...) και αν θέλετε, να το πω και κυνικά, εδώ δεν μιλάμε για μια σφαγή σε ένα μακρινό μέρος κάπου στα βάθη της Αφρικής, με αλλόθρησκους, αλλά - για να το πω τελείως κυνικά, ξέρω ότι ακούγεται πολιτικά ανορθόδοξο, αλλά δυστυχώς και αυτό μετράει - για χριστιανούς, λευκούς, Ευρωπαίους, που είναι από εμάς, προέρχονται από εμάς...».

Γιατί εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία; (VIDEO)

 

Η ΚΝΕ εγκαινιάζει σειρά θεματικών βίντεο (video essays) για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία

 

 
 

Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν για άλλη μια φορά στην Ευρώπη… Αυτή τη φορά στην Ουκρανία.

Άλλος ένας λαός τραβάει τον δρόμο της προσφυγιάς, άλλη μια χώρα καταστρέφεται.

Δισεκατομμύρια ευρώ σε όπλα και πολεμικούς εξοπλισμούς, εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζωμένοι.

Ο πόλεμος, όμως, δεν γίνεται μόνο στο στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της πληροφορίας. Fake news, βίντεο και φωτογραφίες αμφιβόλου προέλευσης γεμίζουν καθημερινά τις οθόνες μας, θολώνοντας την πραγματικότητα.

«Θερμοκήπιο» μεγάλων κινδύνων για τον λαό και για τα κυριαρχικά δικαιώματα τα σχέδια «ΝΑΤΟικής συνοχής»

 




Eurokinissi

Το πολύ επικίνδυνο για τους λαούς, «εφ' όλης της ύλης» παζάρι που φουντώνει ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, και τη δρομολόγηση «διευθετήσεων» με φόντο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και καταλύτη τη διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή, επιβεβαίωσε η συνάντηση που είχε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Με τις πληροφορίες να κάνουν εμμέσως πλην σαφέστατα λόγο περί άμεσης παρέμβασης των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση της συνάντησης, ο πρωθυπουργός, δίνοντας το ΝΑΤΟικό υπόβαθρό της, σημείωσε σε δήλωσή του ότι ήταν μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα: «Συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις (...) ως δύο χώρες σύμμαχοι αυτήν την εποχή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση για μια ακόμα φορά άπλωνε στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεών της, ο πρωθυπουργός είπε ότι «προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις. Δώσαμε όμως έμφαση στην οικοδόμηση μίας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες».

Αναδεικνύει την «αξία» της Αλεξανδρούπολης στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ

 

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Εκτίναξη των πιστώσεων για διεκπεραιώσεις αμερικανικών δυνάμεων μέσω Ελλάδας αποτυπώνουν στοιχεία των Αμερικανών που αποκαλύπτει ο «Ριζοσπάστης»

 

Τη «φωτιά» που έχει πάρει η Αλεξανδρούπολη, με τις συνεχείς διεκπεραιώσεις αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσια, «για υποστήριξη των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ», και την εκτίναξη των σχετικών πιστώσεων, αποτυπώνει έγγραφο της Διοίκησης Μεταφορών του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ (United States Transportation Command - USTRANSCOM), το οποίο αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Με απόφασή της από 28 Φλεβάρη, η USTRANSCOM αυξάνει το ταβάνι πληρωμών για φορτοεκφορτώσεις πλοίων και σχετικές υπηρεσίες τέρμιναλ (Stevedoring and Related Terminal Services - S&RTS) στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στην αξία του θρακιώτικου λιμένα.

Η αναπροσαρμογή αφορά συμβόλαιο (υπ' αριθμ. HTC711-19-D-R005) το οποίο ανατέθηκε σε εταιρεία με έδρα την περιοχή του Πειραιά, η οποία επαίρεται ότι «έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις φόρτωσης / εκφόρτωσης πλοίων που μεταφέρουν στρατιωτικά φορτία σε διάφορα λιμάνια της Ελλάδας, με μεγάλη επιτυχία, και έχουμε επαινεθεί ιδιαίτερα από τις αμερικανικές και τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι η έναρξη της σύμβασης έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, στις 16/12/2018, δύο μόλις μέρες μετά τη διεξαγωγή στην Ουάσιγκτον του πρώτου γύρου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών, με επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο και τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, ενώ ακολούθησε και συνάντηση του πρώτου με τον τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Αλλη μια απόδειξη ότι η «πρώτη φορά αριστερά» φέρει τεράστιες ευθύνες για τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Σημαία διεκδίκησης


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Τα δόντια τους δείχνουν τα αστικά επιτελεία, με κηρύγματα «καταλλαγής» στον λαό, που γίνονται όλο και πιο έντονα. Το μήνυμα που εκπέμπουν είναι γνώριμο και θυμίζει τα «τύμπανα πολέμου» που βαρούσε η εργοδοσία στα χρόνια της πιο πρόσφατης κρίσης: «Οι καιροί είναι κρίσιμοι, τώρα χρειάζονται σύνεση και νηφαλιότητα, δεν χωρούν "εξαλλοσύνες", τα κεφάλια μέσα, "κοινωνική ειρήνη", συνοχή και όχι διεκδικήσεις».

Γιατί όμως καλούνται σήμερα να δείξουν «αυτοσυγκράτηση» οι εργαζόμενοι και οι άλλοι βιοπαλαιστές; Γιατί - όπως γράφεται - «η χώρα μας δεν διαθέτει απεριόριστους πόρους, πρέπει να φροντίσουμε πρώτα από όλα την εθνική άμυνα».

Γιατί είναι «εθνικό συμφέρον» να ανταποκριθεί η χώρα στις «διεθνείς υποχρεώσεις» προς τους συμμάχους ΝΑΤΟ και ΕΕ, που είναι άλλωστε κοινός τόπος της κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και άλλα αστικά κόμματα.

Γιατί ο αγώνας για την υπεράσπιση της «διεθνούς νομιμότητας» θα έχει κόστος.

Εμπλοκή σημαίνει: Θύτης η χώρα και στόχος ο λαός

 

Βαθαίνει η συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο από αέρα, γη και θάλασσα

 

Αμερικανικές δυνάμεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (φωτ. αρχείου)
Αμερικανικές δυνάμεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (φωτ. αρχείου)
Νέα, πιο βαθιά χαρακτηριστικά παίρνει μέρα με τη μέρα η εμπλοκή της χώρας μας στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, συμμετέχοντας ενεργά στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία. Ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία που δείχνουν κλιμάκωση της ελληνικής εμπλοκής είναι τα παρακάτω.
 
Στη θάλασσα
  • Στο διήμερο 4-5/3, μια αρμάδα μεγάλης ισχύος πυρός, με επικεφαλής το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», έφτασε στο Βόρειο Αιγαίο, μια ανάσα από τα Στενά, ενώ τα αεροσκάφη του επιχειρούσαν έως τη Μαύρη Θάλασσα, στην πρώτη γραμμή της πολεμικής αντιπαράθεσης. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ενημερωτικό του 6ου Στόλου, τα αεροπλανοφόρα, με συνοδεία έξι αμερικανικών, ενός νορβηγικού και ενός ιταλικού πολεμικού πλοίου, αναπτύχθηκαν στην περιοχή «υποστηρίζοντας τις ενισχυμένες αποστολές εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ». Ο ίδιος ο διοικητής της αρμάδας επεσήμανε το γεγονός ότι η ανάπτυξη όλης αυτής της δύναμης, με το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο στον πυρήνα της, έγινε για «να αποδείξουμε ότι αυτή η δυναμική ανάπτυξη ενός αεροπλανοφόρου - σε αρκετά περιοριστικά ύδατα - θα μπορούσε να γίνει». Σε κάθε περίπτωση, τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου ανοίχτηκαν μέχρι τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ενώ όλη αυτή η δραστηριότητα, μια ανάσα από τα ελληνικά νησιά και τον Εβρο, τελούσε υπό την επίβλεψη της βαριά οπλισμένης ρωσικής φρεγάτας «Ναύαρχος Κασατόνοφ», που παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς.