Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

ΣΤΙΣ ΛΑΣΠΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

 

Ο κάμπος της Θεσσαλίας συνεχίζει, κυριολεκτικά, να βουλιάζει μέσα στις λάσπες μετά και το δεύτερο κύμα βροχοπτώσεων που ολοκλήρωσε μια καταστροφή την οποία οι απελπισμένοι κάτοικοι του κάμπου δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει. Όπως ούτε και  οι υπόλοιποι κάτοικοι αυτής της χώρας φαίνεται να αντιλαμβάνονται τις εκτεταμένες επιπτώσεις που αυτή η καταστροφή μπορεί να  έχει στη γεωργική παραγωγή, οι οποίες πιθανόν να αμφισβητήσουν την δυνατότητα πρόσβασης μας σε επαρκή τροφή, με  τη μείωση της παραγωγής των τροφίμων και περαιτέρω αύξηση των τιμών τους. Και βέβαια η κυβέρνηση, που συστηματικά προβάλλει μια εξωραϊσμένη εικονική πραγματικότητα, καθώς κυρίως ενδιαφέρεται να βγει από το κάδρο των υπευθύνων για την ανεπαρκή πρόληψη και αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής αποκρύπτει τις επιπτώσεις αυτής της καταστροφής στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.  Που όμως  το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεσή του για Β τρίμηνο του 2023 φαίνεται να επισημαίνει, καθώς   εκτιμά ως συνέπειες των φυσικών καταστροφών τις  αβεβαιότητες που προκαλούν σε  δημοσιονομικό επίπεδο και σε όρους ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η πενιχρή βοήθεια στους παθόντες είναι αδύνατον να τους βοηθήσει να ξανασταθούν στα πόδια τους. Το βιαστικά κατασκευασμένο πρόγραμμα βοήθειας δεν  έχει σχεδιαστεί ή χρηματοδοτηθεί με προοπτική ουσιαστικής και πιο μακροχρόνιας αρωγής. Πολλοί, έχοντας χάσει τα πάντα, δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωση. Βιώνοντας λοιπόν την ακραία φτώχεια η  εξίσωση με τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες παίρνει συγκεκριμένη μορφή, με την φιλοξενία των πλημμυροπαθών στην κλειστή δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο.

Ευρύχωρα

 

«Οι δύο κρίσιμες προϋποθέσεις ώστε να μην υπονομευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα είναι αφενός η μέγιστη δυνατή κάλυψη της ανοικοδόμησης από ευρωπαϊκούς πόρους και αφετέρου η χρονική κατανομή των αποζημιώσεων, ώστε να μην συγκεντρωθούν εξολοκλήρου σε ένα μόνο έτος. Διαφορετικά, θα πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετες πηγές εσόδων, τακτικές ή έκτακτες, ώστε να καλυφθεί το σχετικό κόστος». Αυτά γράφει στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες. Βάλτε στην εξίσωση και τις συνεχείς διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη ότι «τίποτα δεν θα μας οδηγήσει σε μια ανεύθυνη παροχολογία» και ότι «θα μετατρέψουμε κάθε δυσκολία σε ευκαιρία» και η εικόνα είναι πλήρης: Για τα κέρδη του κεφαλαίου και τη δημοσιονομική «σταθερότητα», ο λαός θα φορτωθεί νέα χαράτσια με πρόσχημα την αντιμετώπιση των καταστροφών. Ταυτόχρονα, οι πνιγμένοι και καμένοι θα πρέπει να «ξεγράψουν» κάθε σκέψη για ουσιαστικές και έγκαιρες αποζημιώσεις, μεταθέτοντας τις ελπίδες τους σε κάποιο ψίχουλο από τα περιβόητα ευρωπαϊκά κονδύλια, που αποκλείουν όμως αποζημιώσεις σε νοικοκυριά και καλλιέργειες. Και το βασικότερο; Λένε στον λαό να «διαλέξει» αν θα ματώνει χωρίς τέλος από τη φοροληστεία ή αν θα αποζημιώνονται οι πληγέντες από την εγκληματική πολιτική του κράτους, με τον «κοινωνικό αυτοματισμό» να πιάνει πάτο. Τόση «ευρυχωρία» για τις λαϊκές ανάγκες έχει η πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου που υπηρετούν κυβέρνηση, αστικά κόμματα, Περιφέρειες και δήμοι. Γι' αυτό πρέπει ο λαός να τους «πνίξει», με τις διεκδικήσεις και την ψήφο του στη «Λαϊκή Συσπείρωση» την άλλη Κυριακή.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Με κέρδη 143 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία απέλυσε 878 εργαζόμενους

 


 

Σε μια εποχή που ο κλάδος των σούπερ μάρκετ σημειώνει μεγάλα κέρδη, επιβάλλοντας ληστρικές τιμές στα προϊόντα η «ΑΒ Βασιλόπουλος» προχωρά σε 878 απολύσεις εργαζομένων.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα του συγκεκριμένου χώρου θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου Ahold Delhaize Group , πετάει στο δρόμο της ανεργίας εκατοντάδες εργάτες.

Με τζίρους την τελευταία τριετία που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ (!!!) και κέρδη την τελευταία πενταετία που ανέρχονται σε 143 εκατ. ευρώ, τα αφεντικά του «ΑΒ Βασιλόπουλος» έχουν το θράσος να επικαλούνται τη …ζημιά των περίπου 2 εκατ. ευρώ του 2022 για να προχωρήσουν σε μαζικό «πετσόκομμα» εργαζομένων. 

ΤΕ Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ: Έξω οι φασίστες από τη γειτονιά μας

 

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ


Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

 

«Έξω οι φασίστες από τη γειτονιά μας» τονίζεται σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ για την αναγγελία φασιστικής πανευρωπαικής συνάντησης στο Ηράκλειο Αττικής. 

Αναλυτικά:

Το ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό της περιοχής μας, πως φασιστικές ομάδες έχουν αναγγείλει «πανευρωπαϊκή συνάντηση» την 1η Νοέμβρη στο Ν. Ηράκλειο. Καλούμε άμεσα το λαό της Βορειοδυτικής Αθήνας να απομονώσει τους φασίστες, να μη βρίσκουν μέρος να σταθούν πουθενά σε χώρους δουλειάς, σχολεία, γειτονιές.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που ενώ στέλνει τις δυνάμεις καταστολής στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, όπως ενάντια στους πλειστηριασμούς, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να αποτρέψει αυτή τη φασιστική παρασύναξη που είναι ανακοινωμένη εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα. Όλα αυτά μάλιστα ενώ στην περιοχή μας ζήσαμε μέσα στο καλοκαίρι τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου από ναζί που ανενόχλητοι πραγματοποίησαν το εγκληματικό τους έργο.