Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Ο «κρυμμένος θησαυρός» και ο πραγματικός θησαυρός του Πατρινού Καρναβαλιού




 
Ο κρυμμένος θησαυρός διοργανώνεται από το Δήμο και τις δομές του, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας που έχουν. 

Η πολιτική που ακολουθείται από την σημερινή Δημοτική Αρχή, είναι το καρναβάλι, το περιεχόμενό του, το είδος των εκδηλώσεων να συνδημιουργούνται από τον λαό και την νεολαία της πόλης μας, είτε αυτοί εκφράζονται μέσα από τα καρναβαλικά γκρουπ, είτε μέσα από μαζικούς φορείς. Δεν αποτελεί επιλογή μας η εμπορευματοποίηση του καρναβαλιού. 

Η πρόταση που κατατέθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. από ορισμένους αρχηγούς καρναβαλικών γκρουπ, με την παρουσία δύο εκπρόσωπων τους, απορρίφθηκε, γιατί το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού οργανώνεται με ευθύνη του Δήμου. Η αποδοχή της πρότασης θα δημιουργούσε το οξύμωρο σχήμα οι διαγωνιζόμενοι να είναι παράλληλα και οργανωτές.

Το δένδρο, το δάσος και ο καλλιεργούμενος ρατσισμός


Το δένδρο, το δάσος και ο καλλιεργούμενος ρατσισμός

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας

Ένα από τα στοιχεία που προβλήθηκαν ιδιαίτερα και όχι τυχαία από πλήθος ΜΜΕ σχετικά με το περίφημο «κοινωνικό μέρισμα» είναι αυτό της ύπαρξης ανάμεσα στους δικαιούχους πολιτών από 172 συνολικά υπηκοότητες. Και από αυτούς ιδιαίτερα τονίστηκε η παρουσία Αλβανών, Βουλγάρων και Ρουμάνων…
Με πιο καθαρό τρόπο παρουσιάζει το γεγονός η «Χρυσή Αυγή». Γράφει στη ιστοσελίδα της: «…Οι Έλληνες πλήρωσαν με υπέρμετρη φορολόγηση, προκειμένου πάνω από εκατό χιλιάδες αλλοδαποί και «ευπαθείς» να λάβουν «μέρισμα». Αυτό επιπρόσθετα από τις πλείστες επιβαρύνσεις που βιώνουν οι Έλληνες χάριν «αλληλεγγύης», δηλαδή προκειμένου να πληρώνεται η λαθρομεταναστευτική πολιτική των ανοιχτών συνόρων και τα επιδόματα σε κάθε άλλο πέρα από τους Έλληνες….».

Φυσικά από την πρώτη στιγμή να τονίσουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αιτήσεων καταβολής κοινωνικού μερίσματος ήταν η υποβολή φορολογικών δηλώσεων την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα…

Ορόσημα


«Ο Σεπτέμβρης του 2018 θα είναι ένα πολιτικό ορόσημο». «Το 2018 θα είναι η χρονιά της Ελλάδας». «Χρονιά ορόσημο για την κοινωνική ασφάλιση» το 2018. «Ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά το τέλος της κρίσης». «Είμαστε στην τελική ευθεία προς την κανονικότητα...». Τα παραπάνω είναι μερικά κλισέ από την πρωτοχρονιάτικη προπαγάνδα που χρησιμοποιούν τα στελέχη της κυβέρνησης για να καλλιεργήσουν κλίμα αισιοδοξίας για τη λεγόμενη «επόμενη μέρα». Αυτό που δεν μπορούν όμως να κρύψουν οι υπουργοί είναι ότι τα... ορόσημα που παπαγαλίζουν είναι από χέρι αντιλαϊκά, καθώς περιλαμβάνουν την υλοποίηση όλων των μέτρων που έχουν νομοθετηθεί προκαταβολικά, ενώ αναμένονται και νέα μέτρα με πολυνομοσχέδιο τις επόμενες μέρες. Τι σόι «ορόσημο» θα είναι το 2018, το περιέγραψε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που σε χτεσινή του συνέντευξη έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να περιμένει κανένας επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα, υπονοώντας τους μισθούς, τις συντάξεις, τα εργασιακά και τα άλλα δικαιώματα, που και τότε βέβαια υπολείπονταν των πραγματικών αναγκών. Από «ορόσημα», λοιπόν, της κυβέρνησης, άλλο τίποτα... Ομως, αυτά σηματοδοτούν τη μονιμοποίηση της φτώχειας και της μιζέριας για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και την επιστροφή στα κέρδη για μια χούφτα καπιταλιστές. Γι' αυτό χρειάζεται ο λαός να βάλει τα δικά του «ορόσημα» για την οργάνωση της αντεπίθεσης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, τα μόνα που μπορούν να σηματοδοτήσουν θετικές εξελίξεις τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Συριζαία βουλευτής έξαλλη με Πελετίδη, αποχώρησε από την κοπή της πίτας: «Πάλι τα ίδια…»!

 Τα όσα είπε ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης, τάραξαν την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας και βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, που αποχώρησε επιδεικτικά από την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Δημαρχείο της Πάτρας.






 
 

Αυτά που ειπώθηκαν από τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Δημαρχείο της Πάτρας, τάραξαν όπως φαίνεται τα «θολά νερά» των κούφιων ευχολογίων, των «κοπλιμέντων» και των ψεύτικων υποσχέσεων, που έχουμε συνηθίσει ν’ ακούμε από επίσημους σε τέτοιες εκδηλώσεις. Ταράχτηκε και η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, και μάλιστα πολύ, όπως δείχνει η ενέργειά της ν’ αποχωρήσει επιδεικτικά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης…

Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στο Δημαρχείο της Πάτρας, παραβρέθηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, βουλευτές, Περιφερειάρχης  και Αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι της Στρατιωτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και εκατοντάδες δημότες που αντάλλαξαν ευχές με τη Δημοτική Αρχή για το νέο έτος.

ΤΟΥΝΤΕΧ !!







Προσπαθώντας να ρίξουμε φως στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Ιράν, μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε την πρόσφατη ανακοίνωση του κόμματος Τουντέχ, χωρίς να συμμεριζόμαστε απαραίτητα όλα τα σημεία της οπτικής της και επιμέρους θέσεις της. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε πως βάζει σωστά σημεία, υπερβαίνοντας ως δίπολο τις ενδοαστικές αντιθέσεις, και παρουσιάζει σίγουρα ενδιαφέρον.
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Η πολιτικο-οικονομική κρίση του χρεοκοπημένου θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν μεγαλώνει και βαθαίνει καθημερινά. Η επίδραση αυτής της κρίσης μπορεί να παρατηρηθεί στις ενδο-καθεστωτικές διαμάχες και τις άνευ προηγουμένου αποκαλύψεις εσωτερικών διαμαχών μεταξύ ισχυρών μερίδων, που αποκαλύπτουν το βάθος της διαφθοράς και της καταπίεσης που κυριαρχεί στο λεγόμενο “σύστημα-πρότυπο για τον κόσμο”.

Περιγράφοντας την «επόμενη μέρα»



«Ετος μετάβασης», «το πρώτο έτος μιας νέας εποχής», «μια κανονική χρονιά», είναι μερικοί από τους ευφάνταστους τίτλους με τους οποίους η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία «στολίζουν» αυτές τις μέρες τις αναλύσεις τους για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Οπως ισχυρίζονται, το 2018 είναι «ξεχωριστό», επειδή τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του τρίτου μνημονίου και επομένως η Ελλάδα «βγαίνει από την επιτροπεία» και «επιστρέφει στην κανονικότητα». Ζητάνε από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να καταπιούν αμάσητα τα παλιά μέτρα και αυτά που ετοιμάζονται να ψηφίσουν τις αμέσως επόμενες μέρες, με την προσδοκία ότι το τέλος του μνημονίου και μια «βιώσιμη» συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις σταθερής ανάκαμψης της οικονομίας, από την οποία θα βγει κερδισμένος τάχα ο λαός. Ολα αυτά καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Οπως δεν έχει κανένα αντίκρισμα για το λαό να αγωνιά για το αν η έξοδος στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018 θα είναι «καθαρή» ή θα γίνει με άλλους τρόπους. Το βέβαιο είναι ότι το κεφάλαιο τρέφει μεγάλες προσδοκίες για ανάκαμψη το 2018, μετά από 10 σχεδόν χρόνια καπιταλιστικής κρίσης. Για να ευοδωθούν όμως αυτές οι προσδοκίες του, χρειάζεται να διατηρηθούν και να ενταθούν οι ρυθμοί στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων, που θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.