Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Η απαγόρευση της δουλείας βλάπτει την ανταγωνιστικότητα λέει ο Μπολσονάρου



Βήμα προς τον κομμουνισμό θεωρεί ο πρόεδρος της χώρας τη νομοθεσία κατά της δουλείας. 

Μπορεί η δουλεία στη Βραζιλία να καταργήθηκε επισήμως το 1888, ωστόσο δε λείπουν ακόμα οι γαιοκτήμονες που καταφεύγουν σε πρακτικές που μόνο με σκλαβιά μπορούν να συγκριθούν, εξαναγκάζοντας εργάτες γης να δουλεύουν χωρίς καμία χρηματική αμοιβή. Το πρόβλημα ήταν τόσο έντονο, ώστε το 2014 προστέθηκε στο βραζιλιάνικο σύνταγμα η πρόβλεψη πως προβλέπεται απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας όσων γαιοκτημόνων χρησιμοποιούν “εργασία που προσιδιάζει στη δουλεία”.

«Το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή... »: Ελευθερίες, δικαιώματα, ταυτότητες



Παρουσίαση του άρθρου του Δημήτρη Κοιλάκου «"Ατομική ελευθερία": Μύθος και πραγματικότητα» από το νέο τεύχος της ΚΟΜΕΠ

«Το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή...» (με την πρόταση να συμπληρώνεται κατά περίπτωση) είναι μια φράση που ακούγεται συχνά σε συζητήσεις για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από την προσωπική ζωή του ατόμου μέχρι τη χρήση ναρκωτικών και την αυτοδιάθεση του σώματος, και από την επαγγελματική σταδιοδρομία μέχρι το θέμα του υποχρεωτικού ή μη εμβολιασμού των παιδιών. 
  Ακριβώς γι' αυτόν το λόγο, τείνει να διαμορφώνεται και σε πολιτική αντίληψη, με ιδιαίτερη μάλιστα επίδραση στη νεολαία.

Η κουβέντα αυτή, που στην ουσία της αφορά τις διάφορες πλευρές της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου και τη σχέση της με την κοινωνία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, συνήθως περιστρέφεται ή και εξαντλείται γύρω από το κατά πόσο είναι τυπικά κατοχυρωμένο το «δικαίωμα» στην εκάστοτε «ελεύθερη» επιλογή.

ΗΠΑ: Μακελειό στο Τέξας – Ρατσιστικό «μανιφέστο» του δράστη


20 νεκροί και 26 τραυματίες από ένοπλη επίθεση 21χρονου στην πόλη Ελ Πάσο, στο Τέξας - Κείμενο του δράστη για «εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας»

Νεαρός έσπειρε τον θάνατο σε πολυκατάστημα στην πόλη Ελ Πάσο, στο Τέξας (νότιες ΗΠΑ), όπου άνοιξε πυρ και σκότωσε είκοσι ανθρώπους που είχαν πάει ανυποψίαστοι να κάνουν τα ψώνια τους, πριν συλληφθεί.  Από τα πυρά του άνδρα, ο οποίος άρχισε να ρίχνει χθες το πρωί στον χώρο έξω από το πολυκατάστημα Walmart, που προτιμούν πολλά μέλη της κοινότητας των Λατινοαμερικάνων του Ελ Πάσο, τραυματίστηκαν άλλοι 26 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν το βράδυ του Σαββάτου σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο οπλοφόρος, λευκός, 21 ετών, είχε συντάξει ένα «μανιφέστο» το οποίο καθιστά σαφές ότι επρόκειτο για «έγκλημα μίσους». Στις ΗΠΑ, ο συγκεκριμένος προσδιορισμός αναφέρεται σε εγκλήματα με θύματα πρόσωπα τα οποία στοχοθετούνται εξαιτίας χαρακτηριστικών όπως η φυλή, το θρήσκευμα, ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους.

Για όλους;


Eurokinissi
Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου προσπάθησε να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των εργαζομένων τις διαρκείς θυσίες στο όνομα των «κοινών στόχων» της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των «θυσιών όλων» γι' αυτήν, σημειώνοντας ότι «οι κοινωνίες είναι, πλέον, πολύ σύνθετες για να ερμηνεύονται με ταξικούς όρους του 19ου αιώνα». Ας δούμε λοιπόν μερικές πλευρές αυτής της «σύνθετης» πραγματικότητας που δεν μπορούν τάχα να ερμηνευτούν με ταξικούς όρους: Από τα 55 δισ. ευρώ φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, οι μεγάλες επιχειρήσεις πληρώνουν λιγότερα από 3 δισ. ευρώ. Ολα τα υπόλοιπα βγαίνουν από τις τσέπες μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, αγροτών. Την ίδια ώρα μάλιστα που για τα λαϊκά στρώματα η θηλιά των εκβιασμών και πλειστηριασμών σφίγγει, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός προειδοποιεί το λαό, π.χ. με αφορμή τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, να προσέλθουν στο ταμείο γιατί «δεν θα ξαναέχουν τέτοια ευκαιρία», την ίδια ώρα ετοιμάζουν νέες γενναίες φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ σε πλήρη ισχύ παραμένουν μια σειρά από αίσχη, όπως π.χ. η πλήρης φοροασυλία των εφοπλιστών και η... εθελοντική φορολόγησή τους. Αυτήν την πολύ συγκεκριμένη πραγματικότητα, την ταξική δηλαδή μεροληψία υπέρ του κεφαλαίου και την ταξική «αναισθησία» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, προσπαθούν να κρύψουν και οι σημερινοί κυβερνώντες, όπως και οι προηγούμενοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έφταναν να βαφτίζουν «ταξική μεροληψία υπέρ των πολλών» την πολιτική τους που φόρτωσε κι άλλα βάρη στις πλάτες του λαού.

Τα γλυκά υστερόγραφα του ΣΥΡΙΖΑ – Κατάργηση της δωρεάν εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους σε χιλιάδες απόφοιτους συναφών τμημάτων



Αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και άλλες ειδικότητες στερούνται τη δωρεάν είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, καταργώντας ένα κεκτημένο ετών.

Η μάχη με το χρόνο των ... άλλων

Μάχη με το χρόνο δίνει, λέει, η αυτοδύναμη κυβέρνηση που προκρίθηκε απ' το λαό έναντι μιας αριστεράς που κυβέρνησε μαζί με την άκρα δεξιά και ευτέλισε την έννοια της αντικαπιταλιστικής αντίστασης τόσο όσο χρειάστηκε για να αποπειραθεί τη μετάβασή της σε ένα σοσιαλδημοκρατικό συνονθύλευμα συμπλεγματικής πασοκικής διαδοχής.
 
Αυτή η μάχη με το χρόνο είναι, κατακαλόκαιρο, κυριολεκτικά θεριστική. Γιατί με νόμους τερατωδώς ασαφείς και λεπτομερώς επικοινωνιακά προσεγμένους πασχίζει να αποκτήσει κοντρόλ όχι απλώς του κράτους, ρηχού ή βαθέος αδιάφορο, αλλά ακόμα και της ανάσας των πολιτών, που πρέπει με το νόμο και την τάξη να μετρηθεί, να αξιολογηθεί, να τιμολογηθεί και να μπει σε ένα απ' τα δύο κατάστιχα, δηλαδή των χρήσιμων ή των άχρηστων υπηκόων μιας αυτοκρατορικής κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας. Πρέπει ταχύτατα να εκπαιδευτούμε, πριν κουρευτούμε έχοντας πάει για μαλλί, να μη βελάζουμε απλώς ως πρόβατα, αλλά ως αρμονική χορωδία προβάτων.

Κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ η καλοκαιρινή άθλια λειτουργία της Βουλής


 
Ο Μητσοτάκης δεν άφησε τη Βουλή ανοιχτή καλοκαιριάτικα για καλό. 
Ο Μητσοτάκης άφησε τη Βουλή ανοιχτή καλοκαιριάτικα για να νομοθετήσει την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου ενώ τα πανεπιστήμια και τα σχολεία είναι κλειστά, για να νομοθετήσει την επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων ενώ ο λαός βρίσκεται στο μέσο του καλοκαιριού, για να νομοθετήσει ότι νομοθετεί που τέλος πάντων καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.