Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

«Η αλήθεια για τη Σοβιετική Ουκρανία και η ιμπεριαλιστική σύγκρουση σήμερα» Απάντηση στον αντισοβιετισμό και την ιστορική διαστρέβλωση, μέσα από τα ντοκουμέντα της έκδοσης

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώθηκε την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη, από τον Σύλλογο «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό» και τη «Σύγχρονη Εποχή», με αφορμή την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» με κείμενα των Β. Ι. Λένιν και Ι. Β. Στάλιν, «Για την ταξική πάλη στην Ουκρανία».

Το ιστορικό της διαμόρφωσης της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» παρουσίασε ο Βασίλης Οψιμος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας:

«Η έκδοση της "Σύγχρονης Εποχής" "Για την ταξική πάλη στην Ουκρανία" αποτελεί μια συλλογή 91 κειμένων των Β. Ι. Λένιν και Ι. Β. Στάλιν, από τα οποία τα 24 δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Αφορούν την εξέλιξη της ταξικής πάλης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην περιοχή της Ουκρανίας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, μια περίοδο που περιλαμβάνει και τα πρώτα βήματα συγκρότησης της ΕΣΣΔ.

Αφορμή για την έκδοση στάθηκε η αντικομμουνιστική λάσπη που εκτοξεύουν τόσο τα επιτελεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όσο και εκείνα της αστικής τάξης της Ρωσίας, από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2022. Και οι δύο πλευρές θέλουν να παρουσιάσουν την πολιτική της ΕΣΣΔ στο εθνικό ζήτημα ως τη μήτρα, δήθεν, της σημερινής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αποκρύπτοντας έτσι την πραγματική αιτία, που είναι η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, σφαιρών επιρροής, δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Από τη μια μεριά η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, που τα τελευταία 10 χρόνια καταπιέζει βάρβαρα τα δικαιώματα του ρωσικής καταγωγής πληθυσμού και όχι μόνο, και τα επιτελεία του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, που για δεκαετίες έχουν πρωτοστατήσει συστηματικά σε παραβιάσεις κρατικών συνόρων ανά τον πλανήτη, επιχειρούν υποκριτικά να εμφανίσουν τον σημερινό πόλεμο από τη σκοπιά τους ως πόλεμο για την υπεράσπιση της εθνικής αυτοδιάθεσης και του απαραβίαστου των συνόρων. Κατηγορούν τη σοβιετική εξουσία για τη συντριβή, στον εμφύλιο πόλεμο (1918 - 1922), της δήθεν ομόθυμης επιδίωξης του ουκρανικού λαού για κρατική ανεξαρτησία, επίσης για συστηματικές παραβιάσεις των εθνικών δικαιωμάτων των Ουκρανών, για προσπάθειες εκρωσισμού του πληθυσμού, μέχρι και για σχεδιασμένη απόφαση "γενοκτονίας" του ουκρανικού πληθυσμού τη δεκαετία του 1930.

Το προνόμιο της αθανασίας

 

Η εργατική τάξη σε παγκόσμιο επίπεδο μοιάζει με τη βοήθεια και των νέων τεχνολογιών πιο στριμωγμένη από ποτέ. Την ίδια στιγμή, όμως, απέναντι στις πιο αρνητικές συνθήκες των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων του ανελέητου καπιταλιστικού ανταγωνισμού, της επαναχάραξης των συνόρων στα όρια των ομαδοποιημένων βάρβαρων συμφερόντων, ήδη ακούγεται να βρυχάται. Το κεφάλαιο έτσι δείχνει να πανικοβάλλεται, έστω κι ελεγχόμενα για την ώρα, ξοδεύοντας δισ. και τρισ. για να τρομοκρατήσει και να ποδηγετήσει τις μάζες. Επιστρατεύει μάλιστα και την τέχνη της παραπλάνησης, εκτοξεύοντας τρελούς, ιδιόρρυθμους και επικίνδυνους γραφικούς, αναλώσιμα κακέκτυπα του Μουσολίνι και του Χίτλερ, στην κορυφή της εξουσίας, προσπαθώντας να συγκρατήσει όχι απλώς την επερχόμενη ύφεση, αλλά και την ποικιλόμορφη εξέγερση των μαζών.

Την εποχή λοιπόν που κεφαλαιοκράτες βάζουν χέρι προνομιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη υπολογίζοντας σαν τον Δία στον «Προμηθέα Δεσμώτη» ότι δι' αυτής θα μπορέσουν να αφανίσουν την τραχιά ανθρωπότητα των εργαζομένων και να την αντικαταστήσουν με μια άλλη πιο βολική, βλέπουμε πως εκεί που δεν το περιμένουν ξεφυτρώνουν Τιτάνες Προμηθείς, που κλέβουν τη φωτιά κι αντιστέκονται. Με τις τέχνες, με τις επιστήμες, με τα ανθρώπων έργα τους. Οσο και να οπλιστεί το κεφάλαιο, η εργατική τάξη θα διαθέτει το προνόμιο της αθανασίας, έστω κι αν το κέρδος της τρώει το συκώτι. Γιατί έχει όλα εκείνα τα πολιτικά και ιδεολογικά εργαλεία για να παραμένει, σαν τον Προμηθέα, αμετανόητη.

«Διάλεξε πώς θα ... χάσεις» τα νέα τιμολόγια ρεύματος

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ)

Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,    Τ.Κ. 546 31,    Ε.Κ.Θ.    Τηλ: 2310 237694

www.syntaxio.blogspot.com          ---------         e-mail:suntax.ika@gmail.com

 


Συνάδελφοι συνταξιούχοι.

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος, με την επαναφορά της «ρήτρας αναπροσαρμογής», που τώρα θα ονομάζεται «Μηχανισμός Διακύμανσης», αναμένεται να εκτοξεύσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία με τη σειρά της θα συμπαρασύρει και το κόστος όλων των προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Τα τέσσερα χρωματιστά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος (μπλε, κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο), ένα από τα οποία πρέπει να επιλέξει η κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Εξασφαλίζουν μόνο την κερδοφορία των εταιρειών - παρόχων και  προμηθευτών.

Το δήθεν δικαίωμα στη επιλογή τιμολογίου που προβάλλει η κυβέρνηση, είναι ένα επίπλαστο δικαίωμα και μία ακόμα ωμή κοροϊδία σε βάρος μας, αφού το κύριο και το ουσιαστικό είναι ότι, όποιο χρώμα τιμολογίου και αν επιλέξει κανείς, το αποτέλεσμα θα είναι να πληρώνει ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα που θα καταναλώνει από τις αρχές του καινούργιου χρόνου.

Με τα πολύχρωμα  τιμολόγια του ρεύματος η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει σε ατομική ευθύνη τη διασφάλιση φθηνού ρεύματος, αποτινάζοντας από πάνω της την δική της ευθύνη για το ακόμα πιο ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα, από 1/1/2024.

Για να γίνουν τα σκοτάδια που μας ετοιμάζουν ΦΩΣ…

 

ΣΩΜΑΤΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΟΥ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  Ι.Κ.Α.  ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ’’ Η ΕΝΟΤΗΤΑ’’

Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,    Τ.Κ. 546 31,    Ε.Κ.Θ.    Τηλ: 2310 237694

     www.syntaxio.blogspot.com    e-mail: somatepitrop.suntaxika.wraio@gmail.com

 

Η


 

Ανακοίνωση - Κάλεσμα

 

Θεσσαλονίκη 18/12/2023

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ), των συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 10:30 πμ , μπροστά στα γραφεία της ΔΕΗ, επί της οδού Τσιμισκή 136 (δίπλα στη ΧΑΝΘ).

Καλεί τα μέλη των σωματείων που την αποτελούν, καθώς και όλους τους συνταξιούχους της πόλης, να διαμαρτυρηθούν για τις νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, που θα φέρει ο νέος τρόπος τιμολόγησής του, που προωθεί η κυβέρνηση, και να απαιτήσουν:

·        Καμία αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα

·        Μείωση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

·        Κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, να σταματήσουν οι αποκοπές ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά.

 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Νίκος Έξαρχος: Κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, όλοι έχετε βάλει το «λιθαράκι» σας για να πάρουν τα κοράκια τα σπίτια των μεροκαματιάρηδων (ΒΙΝΤΕΟ)

 


 

Στους μεροκαματιάρηδες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες και τα άλλα κοράκια αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Έξαρχος, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024.

«Όλοι σας βάλατε ένα λιθαράκι για να δοθούν τα δάνεια στα funds, στα κοράκια δηλαδή. Να γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για να μην μπορούν να παρεμποδίζονται από το λαό και η οποία διαμαρτυρία να χαρακτηρίζεται ιδιώνυμο», σημείωσε. «Και όλα αυτά για να έχουν οι τράπεζες σας, μόνο φέτος, το πρώτο εννεάμηνο, 2,9 δισεκατομμύρια κέρδη. Αυτός λοιπόν είναι ο δικός σας προϋπολογισμός», πρόσθεσε.