Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Το Πολυτεχνείο δεν είναι πια επίκαιρο




Το Πολυτεχνείο δεν είναι πια επίκαιρο


Γράφει ο 2310net //
Τέτοιες μέρες συνήθως σκάνε από παντού ανακοινώσεις, άρθρα, προκηρύξεις που ξεκινάνε με την κλισέ φράση: «Φέτος το Πολυτεχνείο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».
Ε, λοιπόν όχι. Τότε οι τοίχοι της κεντρικής εισόδου του Πολυτεχνείου έγραφαν «έξω αι ΗΠΑ», τώρα είδατε με πόση αριστερή αγάπη και ελληνική φιλοξενία τις υποδεχόμαστε. Τότε οι ΗΠΑ εμπλέκονταν στην ελληνική πολιτική ζωή στηρίζοντας την Χούντα, τώρα γίνεται ακριβώς το αντίθετο: εμείς έχουμε λόγο (;) για την εκλογή Τραμπ. Τοποθετούνται κόμματα, κανάλια, δημοσιολόγοι για το τι θα πρέπει να ψηφίσει ο αμερικανικός λαός. Γύρισε ο τροχός της ιστορίας.
Τότε οι τοίχοι έγραφαν «έξω το ΝΑΤΟ». Τώρα το ΝΑΤΟ είναι απαραίτητο για να μας φυλάξει από τους κακούς πρόσφυγες που έρχονται να μας πάρουν τη δουλειά, τις γυναίκες, την θρησκεία. Έρχονται να κολλήσουν αρρώστιες στα παιδιά μας. Τότε το ΝΑΤΟ ήταν κακό. Τώρα κρυφοχαιρόμαστε όταν βομβαρδίζει όποιον «αι ΗΠΑ» χαρακτηρίζουν τρομοκράτη.  Με αριστερή, προοδευτική, ανθρωπιστική και πάνω από όλα ευρωπαϊκή προσήλωση στις οικουμενικές αξίες του δυτικού κόσμου πάντα.

Ανάγει σε «προστάτες» των εργαζομένων «ανεξάρτητες αρχές» και τον ΣΕΒ



Για «πρόβλημα στη λειτουργία των σωματείων με μαξιμαλισμούς που δεν αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας» έκανε λόγο ο υπουργός...
Η προετοιμασία εδάφους για τις αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο αποτυπώνεται ανάγλυφα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συζητείται ήδη από χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αφορά στην «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων» και «της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία».

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση έχει ήδη προδιαγράψει τις νέες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με βάση όσα έχει υπογράψει στο 3ο μνημόνιο περί «βέλτιστων πρακτικών» και κάνοντας σημαία το αντιλαϊκό πόρισμα των «εμπειρογνωμόνων» για τα Εργασιακά, ανάγει τον «Συνήγορο του Πολίτη» και τον «κοινωνικό διάλογο» μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», δηλαδή τις ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ και τις άλλες ενώσεις του κεφαλαίου σε... προστάτες των εργασιακών δικαιωμάτων και τοποτηρητές για την «παρακολούθηση» της «τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης» στις «συνθήκες και τους όρους εργασίας»!
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση προωθεί και με αυτόν τον τρόπο τον κοινωνικό εταιρισμό και την υπονόμευση των συνδικάτων, προτρέποντας τους εργαζόμενους να προσφεύγουν στις «ανεξάρτητες αρχές», τύπου «Συνήγορου του Πολίτη», και στον... «κοινωνικό διάλογο» για να βρουν το δίκιο τους.
Αναφέρεται συγκεκριμένα στο άρθρο 18: «Ο Συνήγορος του Πολίτη» ορίζεται φορέας «παρακολούθησης της εφαρμογής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην πρόσβαση, στην απασχόληση, στην επαγγελματική εκπαίδευση και ανέλιξη και στις συνθήκες εργασίας».

Ομπάμα: «Πληρώστε, ξεπουλήστε, αποκλείστε»



obama

Ποιο ακριβώς και πόσο θα κοστίσει το νταραβέρι της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα θα το μάθουμε όσο περνούν οι βδομάδες και οι μήνες όταν θα καθίσει η σκόνη των δηλώσεων και των φιλοφρονήσεων. Από τις δημόσιες δηλώσεις του πάντως, το μήνυμα είναι σαφές και κωδικοποιημένο: πληρώστε (το 2% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ), πουλήστε («μεταρρυθμίζοντας» δηλαδή ξεπουλώντας ό,τι έχει απομείνει) και αποκλείστε (από τις σχέσεις σας όποιους οι ΗΠΑ δεν γουστάρουν, στη  προκειμένη περίπτωση τη Ρωσία).

Αυτό είναι το άμεσο κόστος που πρέπει να συνεχίσει να καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να μπορεί να «πουλήσει» στο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι την «υποστήριξη» του Ομπάμα για το χρέος. Από την πλευρά του , ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει ότι ακόμα και οι υποσχέσεις του ως πλανητάρχη πρέπει να πληρώνονται  πανάκριβα για όποιον θέλει να τις ακούσει. Στην προκειμένη περίπτωση ο (απερχόμενος) Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό την υποστήριξή του για το χρέος. Αυτή την υποστήριξη – χωρίς κανένα όμως αποτέλεσμα – την παρείχε ο πρόεδρος Ομπάμα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Τώρα, αυτή η υπόσχεση μένει να δούμε αν θα μεταβιβαστεί ως δέσμευση στην επόμενη αμερικανική διοίκηση του Τραμπ…

Πουλάνε τρέλα... με νόημα


«Η δική μας πολιτική θέση παραμένει σταθερή και σαφής: Η Αμερική είναι μια ιμπεριαλιστική δύναμη, με ευθύνες για πάρα πολλά ζητήματα. Από την άλλη πλευρά, αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση όλου του ελληνικού λαού. Οι διακρατικές σχέσεις, ειδικά με μία τόσο μεγάλη οικονομική δύναμη, είναι απαραίτητες». Την παραπάνω δήλωση έκανε χτες ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, την ίδια ώρα που λίγο πιο πέρα τα στελέχη της κυβέρνησης χειροκροτούσαν όλο συγκίνηση και παρέα με τους Γλίξμπουργκ και άλλους τον Πρόεδρο της ισχυρότερης ιμπεριαλιστικής δύναμης στον κόσμο. Και αν μη τι άλλο είναι κι αυτή η δήλωση ενδεικτική, όχι μόνο για την... τρέλα που πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά και για το γιατί επιλέχθηκε γι' αυτήν τη δουλειά από την αστική τάξη. Γιατί η «τρέλα» έχει και νόημα: Την ίδια ώρα που εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τον ελληνικό λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, προσπαθεί και να «ξεδοντιάσει» τα αντιιμπεριαλιστικά - και όχι απλά αντιαμερικάνικα όπως γράφτηκε - αισθήματα του ελληνικού λαού, παρουσιάζοντας τις επιλογές της αστικής τάξης ως «ρεαλισμό» τον οποίο ακολουθεί στο όνομα των τάχα «εθνικών στόχων», όπως βαφτίζει τους στόχους των καπιταλιστών. Σαν να λέμε «δύο σε ένα»...