Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

«Σαπίλα»...


«Γεια σας φοιτητές! Μηδέν δάνειο; Βγες ραντεβού με έναν Sugar Daddy», αναγράφει η αφίσα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας 
«Γεια σας φοιτητές! Μηδέν δάνειο; Βγες ραντεβού με έναν Sugar Daddy», αναγράφει η αφίσα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας 
 
Της Κάλι Καρά

Άκρως αποκαλυπτικά της σαπίλας, τα περί …αναπτυγμένου καπιταλισμού Σουηδίας που τόσοι πολλοί ζήλεψαν.

Στη Σουηδία του «καλού» καπιταλισμού, στην κοινωνία-πρότυπο των ατομικών ελευθεριών μας, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χρηματοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από το κράτος. Δεν υπάρχουν δίδακτρα για τους Σουηδούς πολίτες και για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόστος ζωής όμως των φοιτητών και το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό χρηματοδοτείται μέσω δανείων! Η «δωρεάν» εκπαίδευση λοιπόν είναι περίεργη έννοια στη Σουηδία. Ο φοιτητής, φοιτήτρια λαμβάνουν δάνειο από τις τράπεζες. Σε μια από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης, το τραπεζικό σύστημα έχει βρει τον τρόπο για να αυγατίζει τα κέρδη του…

Το …αναπτυγμένο σουηδικό σύστημα χορηγεί φοιτητικά δάνεια κάθε εξάμηνο (τώρα ξεκινούν οι φοιτητές το χειμερινό εξάμηνο), αρκεί να περάσεις το 75% των μαθημάτων. Αν δεν τα έχεις περάσει και άρα δεν θα πάρεις δάνειο, η μεταφερόμενη γιγαντοαφίσα έχει τη λύση στο κέντρο του Γκέτεμποργκ!
«Γεια σας φοιτητές! Μηδέν δάνειο; Βγες ραντεβού με έναν Sugar Daddy».

Καταρρέει το Σουηδικό Σύστημα Υγείας – Γεννάνε στο αυτοκίνητο










Από Panos στο Σεπ 5, 2018 Διεθνή
 
Κάθε Σουηδός φορολογούμενος πληρώνει στην Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση που ανήκει, 10 με 12% του εισοδήματός του για να έχει παροχή καλών υπηρεσιών Υγείας. Οι υπηρεσίες Υγείας από την αρχή της δεκαετίας του 90 μεταφέρθηκαν στις Νομαρχίες που με την σειρά τους ίδρυσαν Νομαρχιακές Επιχειρήσεις Υγείας.

Την ίδια εποχή ψηφίστηκε ο νόμος του ελεύθερου ανταγωνισμού, έτσι ώστε να μπορούν να δοθούν οι παροχές υγείας σε εργολάβο ιδιώτη. Σήμερα το 23% των εγκαταστάσεων Υγείας το διαχειρίζονται ιδιώτες μετά από μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Το καθαρό κέρδος μετά φόρου αυτών των επιχειρήσεων ανέρχεται σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στο περίπου 8,5% του ετήσιου τζίρου.
Η διαφυγή κερδών μέσω θυγατρικών στους φορολογικούς παραδείσους είναι γνωστό σε όλους αλλά σταυρώνουν τα χέρια οι εφοριακές υπηρεσίες αφού είναι νόμιμη διαδικασία. Με στοιχεία του 2015 ο τζίρος των ιδιωτών ήταν περί τα 900 εκατομμύρια ευρώ.


Σώστε την περίθαλψη” ζητούν οι διαδηλωτές

Γιατί δε ψηφίζουν την πρόταση μας για επαναφορά μισθών; (vid)


 

Δημήτρης Κουτσούμπας: Όποιος θέλει επαναφορά μισθών και συντάξεων, να ψηφίσει την πρόταση νόμου των 515 συνδικάτων που κατέθεσε το ΚΚΕ στη βουλή


Όποιος θέλει να επαναφέρει μισθούς, συντάξεις και εργατικά δικαιώματα, να ψηφίσει την πρόταση νόμου των 515 Συνδικάτων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή,


Γιατί δε ψηφίζουν την πρόταση μας για επαναφορά μισθών; 


επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο ραδιόφωνο «24/7», το πρωί της Τετάρτης 5 Σεπτέμβρη.

Αϊλάν, ευτυχώς δεν είδες τη συνέχεια…



Ο ποιητής λέει πως αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα. Το παιδί δε γλίτωσε. Κι αυτά που βγήκαν ζωντανά στην ακτή, υποφέρουν περισσότερο. Καμία ελπίδα δεν υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο, αν δεν κάνουμε επιτέλους κάτι για να τον αλλάξουμε. 

Ξέρεις, Αϊλάν, είναι τραγικό και μακάβριο να το λέει κανείς αυτό, αλλά από μια άποψη, ευτυχώς που έκλεισαν τα ματάκια σου και δεν είδες ποτέ τη συνέχεια.
Δεν είδες ένα περιοδικό που βαφτίζει το φασισμό “σάτιρα” να λέει πως αν ζούσες, θα κυνηγούσες τους κώλους των ευρωπαϊκών κοριτσιών για να τις βιάσεις.
Δεν είδες πόσο ζεστή φιλοξενία θα έβρισκες στη χώρα μας, σε χοτ-σποτ ή σε κάποια τρώγλη από αυτούς που ήθελαν να πάρουν Νόμπελ για μια πράξη που δεν έκαναν, ενώ πιστεύουν ότι εσύ κι οι δικοί σου καταστρέφετε τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας, κι ήρθατε εδώ για να μας εξισλαμίσετε.

Δεν είδες μια άθλια περσόνα που διψά για δημοσιότητα να πέφτει στην παραλία και να μιμείται τη στάση στην οποία βρήκαν το κορμάκι σου νεκρό, για να ευαισθητοποιήσει λέει την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Αποστολές


«Οι δυο μας εργαζόμαστε όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», είπε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, εγκαινιάζοντας το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη, παρόντος του Τούρκου ομολόγου του. «Πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα», πρόσθεσε. Βέβαια, ο υπουργός δεν είναι ο μόνος που «εργάζεται» ώστε η Τουρκία να παραμείνει εντός ευρωατλαντικής τροχιάς. Μόλις δυο μέρες πριν, σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρέσβης έλεγε ότι αναμφίβολα οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε δύσκολη περίοδο, «σίγουρα όμως βοηθάει τις ΗΠΑ να έχουμε την Ελλάδα ως ισχυρό συνήγορο εντός της ΕΕ, ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία». Κάθε άλλο βέβαια παρά για σύμπτωση πρόκειται. Αντίθετα, από μία ακόμα σκοπιά αποδεικνύεται ότι η επικίνδυνη εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή έχει «πολλά κεφάλια». Περιλαμβάνει τόσο τους επιπλέον ρόλους που αναλαμβάνει η ελληνική αστική τάξη, που βλέπει «ευκαιρίες» για αναβάθμιση του ρόλου της από την αποδυνάμωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, όσο και τις προσπάθειες να κρατηθεί η Τουρκία σταθερά στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με «ενδιάμεσο» την Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη μία ή στην άλλη εκδοχή τους, τα όποια σενάρια είναι εξίσου εχθρικά και επικίνδυνα για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό, συνολικά για τους λαούς της περιοχής.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη - Καλούμε το λαό σε ετοιμότητα

 
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
 


Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή: 

«Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπου εντείνεται η στρατιωτική κλιμάκωση, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία, για τη Συρία και τον έλεγχο της επαρχίας Ιντλίμπ (προπύργιο των Τζιχαντιστών), με την εμπλοκή και άλλων δυνάμεων, όπως το Ισραήλ, η Τουρκία και το Ιράν.

Ο κίνδυνος να επαναληφθούν πυραυλικές επιθέσεις, όπως αυτές του περασμένου Απρίλη κατά της Συρίας, που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, με πρόσχημα τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων, είναι μεγάλος.

Επισκόπηση δύο άτυπων Συνόδων υπουργών της ΕΕ



Η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βιέννη, και οι επικίνδυνες αποφάσεις της, σηματοδοτούν τις εντεινόμενες προετοιμασίες για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε μια ευρύτατη ακτίνα που ξεκινά από τη Βαλτική και καταλήγει στη Μεσόγειο. Αυτή περιλαμβάνει γεωστρατηγικής σημασίας περιοχές για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η Αφρική.

Αιχμή των ανταγωνισμών αυτήν την περίοδο αποτελεί το ξεκαθάρισμα λογαριασμών για τον έλεγχο των Δυτικών Βαλκανίων, η μεθόδευση της αλλαγής συνόρων και της ανταλλαγής εδαφών ανάμεσα στη Σερβία και το προτεκτοράτο του Κοσσόβου. Επίσης, η προώθηση εν μέσω αντιθέσεων της στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας, και της ένταξης της ΠΓΔΜ αλλά και της Σερβίας άμεσα στο ΝΑΤΟ και στην πορεία στην ΕΕ, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να «κλειδώσουν» τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής υπέρ των ευρωατλαντικών συμφερόντων και σε βάρος αυτών της Ρωσίας.

Επίδικο αποτελεί ο έλεγχος της «πύλης» στρατηγικής σημασίας των Δυτικών Βαλκανίων για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και τους διαύλους των αγορών προς την Ευρώπη. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς, που μπορεί να αποτελέσουν θρυαλλίδα εξελίξεων - ντόμινο στην περιοχή, συμπαρασύροντας αλλαγές συνόρων, πολεμικές συγκρούσεις και νέα έξαρση εθνικιστικών και κάθε είδους υπαρκτών και ανύπαρκτων, μειονοτικών και άλλων αντιπαραθέσεων.