Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ Κοινή ανακοίνωση στήριξης της πάλης του παλαιστινιακού λαού


Πηγή: Associated Press

Σε εξέλιξη βρίσκεται σημαντική πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων απ' όλον τον κόσμο, μετά από έκκληση του «Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης» για κοινή ανακοίνωση στήριξης της πάλης του παλαιστινιακού λαού.

Στην ανακοίνωση, που ήδη στηρίζουν 14 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, καταδικάζονται τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού στην Παλαιστίνη, καθώς και η πολιτική στήριξη που αυτά έχουν από τις ΗΠΑ, με αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Επιπλέον, καταδικάζεται η πολιτική της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, που στα λόγια εξισώνει το θύμα με το θύτη και στην πράξη αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το ισραηλινό κράτος.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της υγείας, την αποζημίωση των κατοίκων και την αποκατάσταση των καταστροφών στην Ανατ. Αττική



Πηγή: Eurokinissi

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Υγείας και Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της υγείας, την αποκατάσταση των καταστροφών και την αποζημίωση των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές.

Αναλυτικά, στο κείμενο της Ερώτησης, αναφέρεται:

«Η πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά, με τις τραγικές συνέπειές της, τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους, τις καταστροφές περιουσιών και δασικών εκτάσεων, είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ενός εγκλήματος που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις -σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ- η οποία όχι μόνο δεν διαμόρφωσε ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, αλλά κάθε χρόνο υποβαθμίζει τους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και μειώνει την κρατική χρηματοδότηση. Συνέπεια είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, υποδομές, προσωπικό.

Ροδοπέταλα


INTIME NEWS
Εν μέσω απανωτών ειδήσεων για τις πυρκαγιές και τους νεκρούς στην Ανατ. Αττική, που μονοπωλούν την επικαιρότητα, η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» μας ενημερώνει ότι έρχονται αλλαγές στον «αναπτυξιακό» νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2016, προκειμένου αυτός να καταστεί πιο ευνοϊκός για παλιούς και νέους επενδυτές. Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναμένεται άμεσα να τροποποιήσει τον νόμο στη Βουλή, «στο πλαίσιο της διαρκούς επαναξιολόγησης και προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου στις ανάγκες του επενδυτικού κοινού». Οι αλλαγές αφορούν κυρίως την επιτάχυνση της καταβολής των ενισχύσεων προς τους επενδυτές, τη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης προηγούμενων επενδυτικών σχεδίων, καθώς και προσαρμογές στις ενισχύσεις που προβλέπει ο 4399/2016, ώστε να καταστούν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές. Μάλιστα, από το υπουργείο διαρρέεται ότι το ενδιαφέρον για τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο είναι ήδη μεγάλο και ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο μετά την αναμενόμενη τροποποίησή του. Θυμίζουμε ότι ο «αναπτυξιακός» νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προβλέπει μια σειρά από φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, κρατική χρηματοδότηση σε επενδύσεις, γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης κ.ά. Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει περισσότερο «ζεστό» χρήμα και προνόμια στο κεφάλαιο στο όνομα της ανάκαμψης και την ίδια ώρα διατείνεται ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση της πυρόσβεσης και της πυροπροστασίας σε έμψυχο υλικό και μέσα. Αυτές είναι οι δυο όψεις της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζονται, όπως και όλοι οι προηγούμενοι: Δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα για την καπιταλιστική κερδοφορία, στα αποκαΐδια των λαϊκών αναγκών.

Σε κάθε μεσαίωνα μυρίζει καμένη σάρκα





Από atexnos

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Ο θάνατος είναι για όλους. Γεννιέσαι-πεθαίνεις. «Σκοτάδι, μια λάμψη κι ύστερα πάλι σκοτάδι», λέει ο Μπέκετ στο “Περιμένοντας τον Γκοντό”. Αυτή η λάμψη είναι που έχει σημασία. Πόσο θα αποτυπωθεί στα μάτια των σύγχρονών μας, πόσο θα φωτίσει τους επόμενους.
Εκείνη, την ύστατη στιγμή, λίγο πριν το αμετάκλητο τέλος, πρέπει να λειτουργεί ένας ισολογισμός. Κι ένα αμετάκλητο ερώτημα. Τί έκανα;

 Τί πρόσφερα; Το έθεσε ο μεγάλος παρατηρησιακός αστρονόμος Τύχοο Μπράχε καθώς ξεψυχούσε στην αγκαλιά του Κέπλερ. Είχε αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη των ουρανίων σωμάτων. Χιλιάδες ώρες παρατήρησης. Παρ’ όλα αυτά πέθαινε στις 24 Οκτωβρίου του 1601, ουρλιάζοντας:

Με όλα τα μέσα...




Εντείνονται οι παρεμβάσεις στην ΠΓΔΜ από ΝΑΤΟ και ΕΕ για να διασφαλιστεί η ευρωΝΑΤΟική πορεία της χώρας, μέσα από την έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα στο επικείμενο δημοψήφισμα. Το στόχο αυτό υπηρετούν τόσο οι πυκνές επισκέψεις αξιωματούχων των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην ΠΓΔΜ και οι ανάλογες δηλώσεις τους, όσο και η χρηματοδότηση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ σε φορείς που αναπτύσσουν δράση και προπαγανδίζουν υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας. Θυμίζουμε ότι χτες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, δήλωσε πως στόχος της σκοπιανής κυβέρνησης είναι το δημοψήφισμα να γίνει στις 30 Σεπτέμβρη, θα έχει «συμβουλευτικό χαρακτήρα» και θα τεθεί το εξής ερώτημα: «Είστε υπέρ της υποψηφιότητας για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και της Ελληνικής Δημοκρατίας;». Γίνεται φανερό και με αυτόν τον τρόπο το πραγματικό υπόβαθρο της συμφωνίας, που δεν είναι άλλο από τα σχέδια ενσωμάτωσης της χώρας και συνολικά των Δυτ. Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές, ανταγωνιστικά προς την επιρροή που θέλει να ασκήσει η Ρωσία στην περιοχή.