Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Στο 28,9% το ποσοστό της επίσημης φτώχειας στην Ελλάδα πριν την πανδημία

 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ

 

Φωτό αρχείου
 Φωτό αρχείου

 

Τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού αντιμετώπισε το 28,9% του πληθυσμού της χώρας (3.043.869 άτομα) το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το ποσοστό αυτό παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (εισοδήματα 2018) κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες (3.161.936 άτομα ή 30% του πληθυσμού), ωστόσο όπως γίνεται αντιληπτό, τα πράγματα θα είναι χειρότερα στα εισοδήματα του 2020, όταν και η πανδημία επέτεινε ραγδαία την οικονομική κατάσταση.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Άμεσα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους από τις υψηλές θερμοκρασίες

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

«Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν κίνδυνο για την υγεία της εργατικής τάξης», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Σημειώνει ότι «η θερμοκρασία θα χτυπήσει κόκκινο και χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι αναγκάζονται να βρίσκονται αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους-καμίνια, πραγματικά κολαστήρια. Η περίοδος που διανύουμε, βαδίζοντας προς την καρδιά του καλοκαιριού είναι αντικειμενικά περίοδος υψηλών θερμοκρασιών. Οι ημέρες του καύσωνα  αποτελούν ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου για την εργατική τάξη. Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια, κ.λπ.), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς χώρους, όπου είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια, θερμοκήπια, μεταλλική σκεπή, κ.λπ.), είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών) οι συνθήκες εργασίας θα είναι ανυπόφορες και εξοντωτικές. Σε όλους αυτούς τους χώρους υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, των προθεσμιών για την παράδοση των εμπορευμάτων, της "εξυπηρέτησης του πελάτη", της "ανταγωνιστικότητας"».

Τα καθάρματα

 


Κάθε θαύμα κρατάει τρεις μέρες έλεγε η γιαγιά μου, κι έτσι η ανάπτυξη, πράσινη, ψηφιακή, εκσυγχρονιστική, κρυμμένα υπερμνημονιακή, όταν θα ρθει θα φέρει μαζί της κι ένα εξαγριωμένο πλήθος εργαζομένων, που δεν θα μπορεί να το κάνει ζάφτι ούτε ο ίδιος ο διάολος.

Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ο τίτλος είναι ο πιο ευφημιστικός από καταβολής Βουλής. Πώς λέμε Εύξεινο Πόντο τη Μαύρη Θάλασσα ένα πράγμα, έτσι λέμε και ρυθμισμένες τις σχέσεις δουλείας στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Κανένας απ’ αυτούς που επεξεργάστηκαν και ψήφισαν το βάρβαρο αυτό νομοσχέδιο δε θ’ άντεχε στην ιδέα ότι ο γιος του ή η κόρη του, πόσο μάλλον η νεαρή του φιλενάδα, ονειρεύεται ένα μέλλον, δώρο απ’ τη μαμά ή τον μπαμπά, που περιλαμβάνει δέκα ώρες δουλειά την ημέρα συν δύο στο πήγαινε έλα (με ΙΧ και καλό καιρό κι όχι με λεωφορείο, τρένο και προαστιακό, με βροχή και μποτιλιάρισμα). Σε ταινία μικρού μήκους να το ‘βλεπε, θα ήταν βέβαιος πως το παιδί θα χρειαστεί, αν η δουλειά έχει ορθοστασία, γρήγορα γιατρό για τα πόδια, τη μέση, την πλάτη, το φλεβίτη. Κι αν είναι καθιστική, γρήγορα γιατρό για τη σπονδυλική στήλη, την καρδιά, την παχυσαρκία, σε κάθε περίπτωση, αρκετά χάπια και άπειρα άλλοθι για το στρες ή τις λευκές γραμμούλες που αυξάνουν την απόδοση στα λυκόπουλα της Γουόλ Στρητ… Αυτά τα δύο τελευταία θα είναι τελικά η… διέξοδος του τριημέρου και του Σαββατοκύριακου. Του υποτιθέμενου, αφού …οι Χριστιανοί σέβονται την Κυριακή μόνον άμα η ψυχή περνάει από το παγκάρι.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Αναγορεύουν τους εμβολιασμούς σε «πανάκεια», αρνούμενοι τα υπόλοιπα απαραίτητα μέτρα για την πανδημία

 

  Πηγή: Eurokinissi

Το κυβερνητικό αφήγημα, που είναι άλλωστε αφήγημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι για την εξάλειψη της πανδημίας αρκούν μόνο οι εμβολιασμοί, στήριξε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στ. Κυριακίδου, η οποία στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Β.  Κικίλια και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. 

Αν και η Στ. Κυριακίδου παραδέχθηκε ότι «δεν είναι περίοδος για εφησυχασμό», καθώς «υπάρχουν οι μεταλλάξεις», περιορίστηκε να στείλει το μήνυμα ότι όλα τα εμβόλια τα οποία έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων «είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά», χωρίς να πει την παραμικρή κουβέντα για την ανάγκη να ενισχυθεί το σύστημα Υγείας και να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και επιδημιολογικής επιτήρησης, ιδίως από τη στιγμή που όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία.