Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Ο «βασικός εταίρος» Τουρκία




«Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, έναν βασικό εταίρο. Το Συμβούλιο παραμένει προσηλωμένο στη διατήρηση ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου, στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και στη συνεργασία σε βασικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος (μετανάστευση, οικονομία, εμπόριο κ.ά.)». «Οι εμπορικοί φραγμοί που δεν είναι σύμφωνοι με την τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας (...) πρέπει να καταργηθούν». «Το Συμβούλιο επιδοκιμάζει τις συνεχιζόμενες σημαντικές προσπάθειες της Τουρκίας για τη φιλοξενία περίπου 4 εκατ. προσφύγων». «Η Τουρκία παραμένει υποψήφια χώρα και βασικός εταίρος της ΕΕ σε πολλούς τομείς».

Αυτά είναι ορισμένα αποσπάσματα της απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, τα οποία επιμελώς κρύβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - αλλά και η ΝΔ και άλλα κόμματα - παρουσιάζοντας μια βολική πλευρά της πραγματικότητας. Σε προχτεσινή τηλεοπτική συνέντευξη, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας πέταγε το ένα ψέμα πίσω από το άλλο, καλλιεργώντας εφησυχασμό και κρύβοντας τη μεγάλη εικόνα των επικίνδυνων και σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών, στα οποία η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά.

Μίλησε για «ομόθυμη καταδίκη της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, βλέποντας τις αποφάσεις και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων»! Ισχυρίστηκε ότι «για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ»!

ΚΝΕ Ο επιθεωρητής και οι συνήθεις ύποπτοι (SPOT)





Ο επιθεωρητής καλείται να λύσει ένα «έγκλημα» διαρκείας... Ένοχοι, οι «συνήθεις ύποπτοι»...

Η συνέχεια στις οθόνες σας στο σποτ της ΚΝΕ για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη.

«Πώς άντεξα τόσο βάρος;»



Αγαπητέ σύντροφε Αεροπεζοναύτη

Με την επιστολή μου αυτή, ομολογουμένως εξομολογητική, αναρωτιέμαι: Πώς άντεξα τόσο βάρος;

Βάρος, που δυστυχώς άρχισε να συσσωρεύεται, είναι αλήθεια, από πολύ νωρίς. 
Τα πρώτα φίδια με έζωσαν με τη Θεσσαλονίκη. Πώς θα αντιμετώπιζε ο Τσίπρας την ανθρωπιστική κρίση, όπως έλεγε, αν δεν διέγραφε χρέος; Κάτι γνωρίζω από λογιστική και τα νούμερα δεν έβγαιναν. Είπα στον εαυτό μου, «έλα, μην είσαι μίζερος, κάτι θα κάνουν». 

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2015 όμως, και ενώ εμείς διαδηλώναμε για να στηρίξουμε τη βούληση αντίστασης της κυβέρνησης που μόλις είχε εκλεγεί και πήγαινε να διαπραγματευτεί το σταμάτημα των μνημονίων, βγήκε περιχαρής ο Γιάνης (άλλος κι αυτός, μας δουλεύει ακόμη και σήμερα) σε συνέντευξη Τύπου και είπε ότι πέτυχε την καλύτερη συμφωνία.

Κρίσιμο


Ο ένας υπόσχεται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σε μια διετία, εφαρμόζοντας το νόμο Βρούτση που προβλέπει σύνδεση του μισθού με τους ρυθμούς ανάπτυξης και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο άλλος υπόσχεται επίσης αύξηση του κατώτατου στα 751 μέχρι το 2021, με την προϋπόθεση ότι τα δύο επόμενα χρόνια η οικονομία θα «τρέχει» με ανάπτυξη 4%. Ο ένας διαφημίζει τα επιδόματα που θέσπισε την τελευταία τετραετία για τη διαχείριση της φτώχειας και τα παρουσιάζει προκλητικά ως «κοινωνική πολιτική». Ο άλλος δεσμεύεται να διατηρήσει όλα αυτά τα επιδόματα και να προσθέσει μερικά ακόμα, για όσους τα επόμενα χρόνια θα δουν το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους, αφού θα συνεχίζεται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Ο ένας κομπάζει ότι αποκατέστησε τις Συμβάσεις και πανηγυρίζει για όσες έχουν υπογραφεί με εκβιαστικούς όρους, απογειώνοντας την εκμετάλλευση, ενώ στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων απαντάει με «παραπεμπτικό» στους ...εργατολόγους. Ο άλλος αποθεώνει τις «ελεύθερες διαπραγματεύσεις», που σε καθεστώς εκβιασμών και στο έδαφος της εργασιακής ζούγκλας θα ξεγράφουν ακόμα και τα ελάχιστα που έχουν απομείνει για τους εργαζόμενους. Ο ένας προειδοποιεί για «δύσκολες μέρες» μετά τις εκλογές και ο άλλος πλειοδοτεί ότι «δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα». Ο ένας θα είναι κυβέρνηση την επομένη των εκλογών και ο άλλος αντιπολίτευση. Είναι φανερό από τις «προγραμματικές» τους θέσεις ότι και οι δύο θα συνεχίσουν να βρίσκονται απέναντι στο λαό, νίβοντας ο ένας το χέρι του άλλου και οι δυο την αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίζεται. Γι' αυτό είναι κρίσιμο την επόμενη μέρα ο λαός να έχει στο πλευρό του ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ.