Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Πότε είστε “άριστοι”; Οταν κλείνετε με 187 διασωληνωμένους ή όταν ανοίγετε με 630 διασωληνωμένους;


 
Στις 5 Νοέμβρη ο Μητσοτάκης ανακοινώνει το 2ο λοκντάουν. Εκείνη την ημέρα τα στοιχεία έλεγαν: Κρούσματα 2.917, διασωληνωμένοι 187, νεκροί 29.

Στις 9 Φλεβάρη ο Μητσοτάκης ανακοινώνει το 3ο λοκνταουν. Εκείνη την ημέρα τα στοιχεία έλεγαν: Κρούσματα 1.526, διασωληνωμένοι 277, νεκροί 20.

Χτες (17 Μάρτη) ο Μητσοτάκης προανήγγειλε στο CNN “άνοιγμα με έξυπνο τρόπο”. Χτες τα στοιχεία έλεγαν: Κρούσματα 3.465, διασωληνωμένοι 630, νεκροί 56…

Σήμα νέων κινδύνων

 

Φωτό από A.P 
Φωτό από A.P
Πηγή: Associated Press

 

Γεμάτο από επικίνδυνα σχέδια είναι το «ταμείο» του ΝΑΤΟ για τη χρονιά που πέρασε, όπως έδειξε και ο απολογισμός που έκανε προχτές ο γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Η αύξηση - και μάλιστα εν μέσω πανδημίας - των στρατιωτικών δαπανών για 6η συνεχόμενη χρονιά, ξεπερνώντας πλέον το 1 τρισ. δολάρια ετησίως, οι πάνω από 80 ασκήσεις - «πρόβες πολέμου» σε όλα τα μήκη και πλάτη της Υδρογείου, οι επισημάνσεις στους «συμμάχους» ότι «θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να απορροφήσουν "σοκ και δέος" τόσο στον στρατιωτικό, όσο και στον πολιτικό τους τομέα, οι οποίοι αλληλοεξαρτώνται όλο και περισσότερο», δείχνουν ότι τα ευρωατλαντικά σχέδια οδηγούν ολοταχώς σε νέους τεράστιους κινδύνους τους λαούς.

Ομοψυχία


Τι είπε χτες ο Αλέξης Τσίπρας προς την κυβέρνηση της ΝΔ; Ενα «πολιτικό μορατόριουμ», θέλει, «μέχρι να βγει η χώρα από αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Να καθίσουμε όλοι μαζί για να δούμε πώς θα βγούμε από αυτή την κρίσιμη κατάσταση που μας φέρατε. Να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων». Τι έλεγε ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή; «Ομοψυχία» και «κοινωνική συνοχή»... Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι ο «καβγάς» τους είναι για το ποιος υπονομεύει με τη στάση του και ποιος υπηρετεί καλύτερα την «κοινωνική συνοχή» και τη «συναίνεση», τη βαθύτερη δηλαδή ενσωμάτωση του λαού στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η επίδειξη κρατικής πυγμής από την κυβέρνηση και το «πολιτικό μορατόριουμ» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν για τελικό αποδέκτη τον λαό, που τον θέλουν «χωρίς ανάσα» μπροστά στον «εθνικό στόχο» της ανάκαμψης. Στο χέρι του είναι όμως να ανασάνει πραγματικά, δυναμώνοντας τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του απέναντι στις σειρήνες της ενσωμάτωσης και της καταστολής.

Προπάντων δίκαια...

«Με ποιον τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί η πρότασή σας για επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών;» ρωτήθηκε σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός και απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την «επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «καθυστέρησε να αξιοποιήσει δύο μεσαία ιδιωτικά θεραπευτήρια». Στην πραγματικότητα, προτείνει την επίσπευση της «επίταξης» που κάνει και η κυβέρνηση της ΝΔ, αποζημιώνοντας τους κλινικάρχες από την τσέπη του λαού και επενδύοντας στην καλή τους θέληση για τη διάθεση μερικών δεκάδων κρεβατιών, τώρα που έχουν πέσει και οι δουλειές. Θυμίζουμε ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια «λογική αύξηση» στην αποζημίωση των κλινικαρχών, με την προϋπόθεση να μη δοθεί όλο το κρατικό χρήμα στους ...μονοφαγάδες, αλλά να διαμοιραστεί «δίκαια» σε περισσότερους.

Στη μνήμη της Κομμούνας*


Πέρασαν σαράντα χρόνια από τον καιρό της ανακήρυξης της Παρισινής Κομμούνας. Σύμφωνα με τα καθιερωμένα, το γαλλικό προλεταριάτο τίμησε με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις τη μνήμη των αγωνιστών της επανάστασης της 18ης Μάρτη 1871 και στο τέλος του Μάη θα καταθέσει ξανά στεφάνια στους τάφους των κομμουνάρων που εκτελέστηκαν, των θυμάτων της φοβερής «βδομάδας του Μάη» κι επάνω στους τάφους τους θα δώσει και πάλι όρκο να παλέψει ακούραστα ως τον πλήρη θρίαμβο των ιδεών τους, ως την πλήρη αποπεράτωση του έργου που μας κληροδότησαν.

Αλλά γιατί το προλεταριάτο, όχι μόνο το γαλλικό, αλλά και όλου του κόσμου, τιμά στο πρόσωπο των αγωνιστών της παρισινής Κομμούνας τους προδρόμους του; Και ποια είναι η κληρονομιά της Κομμούνας;

Η Κομμούνα γεννήθηκε αυθόρμητα. Κανένας δεν την είχε προετοιμάσει συνειδητά και σχεδιασμένα. Ο αποτυχημένος πόλεμος με τη Γερμανία, τα βάσανα τον καιρό της πολιορκίας, η ανεργία στις γραμμές του προλεταριάτου και η καταστροφή της μικροαστικής τάξης, η αγανάκτηση των μαζών ενάντια στις ανώτερες τάξεις και ενάντια στις αρχές που είχαν δείξει πλήρη ανικανότητα, ο υπόκωφος αναβρασμός στους κόλπους της εργατικής τάξης, που ήταν δυσαρεστημένη με την κατάστασή της και επιδίωκε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα, η αντιδραστική σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης, που αποτελούσε κίνδυνο για την τύχη της δημοκρατίας, όλα αυτά και πολλά άλλα μαζεύτηκαν, με αποτέλεσμα να σπρώξουν τον πληθυσμό του Παρισιού στην επανάσταση της 18ης Μάρτη, η οποία παρέδωσε απροσδόκητα την εξουσία στα χέρια της Εθνοφρουράς, στα χέρια της εργατικής τάξης και της μικροαστικής τάξης, που είχε προσχωρήσει σ' αυτήν.

Οι δράκοι και τα ... παραμύθια

 

Οι απόκριες πέρασαν, αλλά φαίνεται πως κάποιοι διατηρούν το έθιμο και ντύνονται «αθώες περιστερές»... Οπως ο Γιώργος Παπαχρήστος στα «ΝΕΑ», που δηλώνει έκπληκτος για την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, όπου η δράση ύποπτων μηχανισμών και προβοκατόρων έγινε ξανά αφορμή για άγρια καταστολή σε βάρος εργαζομένων και νεολαίων. Με την ίδια έκπληξη διερωτάται και λέει πως αν το ΚΚΕ γνωρίζει κάτι για τη σύμπραξη κράτους - μηχανισμών, πρέπει να το καταγγείλει και να πει γιατί συνεργάζονται όλοι αυτοί και τι επιδιώκουν. Επειδή παριστάνει τον ανήξερο, ας του φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη...

* * *

Να του θυμίσουμε λοιπόν ότι στις 5 Μάη του 2010, τη μέρα που δολοφονήθηκαν εργαζόμενοι στη ΜΑΡΦΙΝ, ομάδα κουκουλοφόρων έσπασαν την πόρτα της τράπεζας στη Σταδίου, μπήκαν κι έβαλαν φωτιά στο κτίριο εγκλωβίζοντας 26 υπαλλήλους. Τρεις έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Εκείνες τις μέρες, υπήρχαν καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη» ότι από δύο κλούβες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος του βιβλιοπωλείου «Παπασωτηρίου», βγήκαν νεαροί με πολιτικά και με αμφίεση παρόμοια με εκείνη όσων προκαλούν συνήθως τα επεισόδια. Κινήθηκαν στην Πανεπιστημίου, στην Πεσμαζόγλου και στη Σταδίου και το «έπαιζαν» διαδηλωτές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ Διαδήλωση για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και ενάντια στην κρατική καταστολή (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, υπεράσπισης των δικαιωμάτων και τερματισμού της αστυνομοκρατίας και του κλίματος αυταρχισμού έστειλε η μεγάλη διαδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Από το μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων όπου έδωσαν μαζικά το παρόν και οι φοιτητικοί σύλλογοι, σπουδαστές και και μαθητές, διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι όσο και να προσπαθεί δεν θα καταφέρει να βάλει σε καραντίνα τον οργανωμένο αγώνα. Θα βρίσκει μπροστά της το λαό, τα σωματεία και τους φορείς του, όσο θα επιμένει να αξιοποιεί την πανδημία για την συνέχιση της αντιλαϊκής της πολιτικής, που ματώνει καθημερινά τις εργατικές λαϊκές οικογένειες και σκοτώνει τα όνειρα των παιδιών τους. (Δείτε βίντεο εδώ)

Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου αντάμωσαν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες, που δίνουν καθημερινά τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία, έξω από τις σχολές και τα σχολεία, στους δρόμους και στις γειτονιές. (Δείτε βίντεο εδώ)