Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ... για τις εξαγγελίες στην 83η ΔΕΘ ...




"ΤΟ ΘΑ ΤΟ ΣΠΕΙΡΑΝ ΚΑΙ ΔΕ ΦΥΤΡΩΣΕ" ... (παλιά μυτιληνιά παροιμία) ...

1. Ακούγοντας τον πρωθυπουργό και τις νέες υποσχέσεις του, στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ προχτές και στο υπουργικό συμβούλιο, θυμήθηκα πριν 4 χρόνια, που πάλι ο ίδιος διατύπωνε στην ΔΕΘ τις Κόκκινες γραμμές" του "Προγράμματος της Θεσσαλονίκης: 

"13η σύνταξη", "13ος μισθός", "Κατάργηση ΕΝΦΙΑ", "Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ", "Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751€", κλπ.
Χιλιάδες όρκοι δόθηκαν. Χιλιάδες ιμάτια διερράγησαν για το ότι είναι ρεαλιστικό και απόλυτα βέβαιο.
Χιλιάδες καλτσόν έγιναν κομμάτια. Πολλές φοβέρες εκτοξεύτηκαν ότι θα χορέψουν στο ταψί τη Μέρκελ και την ΕΕ. Τα θυμόμαστε όλοι. (Όλοι;) ... 

2. Αλλά δεν έγινε τίποτα από αυτά. 
Μάλιστα η κυβέρνηση έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Έκοψε ότι κοβόταν και δεν κοβόταν από εργαζόμενους και συνταξιούχους. Αύξησε τον ΕΝΦΙΑ. Αύξησε το αφορολόγητο.
Χόρεψε στο χαβά της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, του ΣΕΒ σαν υποτακτικό αρκούδι. κλπ., κλπ. 

Κατέβασαν πανό του ΚΚΕ



 
Αλεξανδρούπολη: Καταγγελία του ΚΚΕ για κατέβασμα πανό

Πανό της ΚΝΕ το οποίο αναφέρονταν στο φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, κατέβασαν άγνωστοι από την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Το περιστατικό καταγγέλλει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει:

Η Τ.Ε. Έβρου του ΚΚΕ καταγγέλλει τα θρασύδειλα φασιστοειδή που μέσα στο σκοτάδι βάλθηκαν να κατεβάσουν τα πανό που ενημέρωναν για το επικείμενο φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8/9 στο πάρκο Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη.

Είναι βαθιά γελασμένοι αν πιστεύουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα εμποδίσουν το Κόμμα να έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας και μέσα από το φεστιβάλ.

Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ. Σε αυτή την πορεία του το Κόμμα μας γνώρισε διώξεις και τρομοκρατία, αλλά ποτέ δεν τα δίπλωσε. Πιο αποφασιστικά συνεχίζουμε για την επιτυχία του φεστιβάλ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους και όλους όσους πλήττονται από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που στηρίζουν τα κέρδη των λίγων, να έρθουν σε επαφή με την επαναστατική πολιτική του ΚΚΕ. Είναι η μόνη διέξοδος και απάντηση στο «κάτι πρέπει να γίνει» που ακούγεται ολοένα και πιο συχνά και η μόνη απάντηση στη μοιρολατρία και στο «τίποτα δε γίνεται».

Έλα και εσύ στο φεστιβάλ στην Αλεξανδρούπολη, 8 Σεπτέμβρη μετά τις 20:00 στο πάρκο Ακαδημίας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη και την ορχήστρα του
3/9/2018

Τα κυβερνητικά επικοινωνιακά κόλπα δεν μπορούν να κρύψουν την εργασιακή ζούγκλα που ενισχύθηκε



Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό:

«Πίσω από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για την επέκταση μόνο 4 κλαδικών συμβάσεων και την πολυδιαφημιζόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού για λίγα ευρώ, κρύβεται η διατήρηση και η επέκταση του βασικού αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου των μνημονίων, η μονιμοποίησή του με την αποτύπωση σε νέο κώδικα εργατικού δικαίου για το οποίο έχει δεσμευτεί και δρομολογεί η κυβέρνηση.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της κυβερνητικής υποκρισίας είναι ότι η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει με το νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρούτση). Πρόκειται για έναν εμβληματικό αντεργατικό νόμο, αφού αποκλείει την ελεύθερη διαπραγμάτευση του ύψους του κατώτατου μισθού ο οποίος θα καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση και κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και αφού πρώτα έχει πάρει την έγκριση από τη μεγαλοεργοδοσία.

Ακροδεξιός άνεμος στις εκλογές της Σουηδίας στις 9 Σεπτεμβρίου






Από Panos στο Σεπ 3, 2018 Διεθνή

 Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

«Αν ήρθατε για να μας καλείτε για προσευχή, διαλέξατε λάθος χώρα». « Οι βιασμοί και οι εγκληματικότητα πρέπει να σταματήσει». « Κανείς δεν θα έχει διπλή υπηκοότητα». « Λεφτά για την υγεία και για την πρόνοια και όχι για τους πρόσφυγες»

Διατηρείστε την Σουηδία Σουηδική λένε
οι ακροδεξιοι Σουηδοί Δημοκράτες
Αυτό είναι το μήνυμα του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών που περνάει στους Σουηδούς ψηφοφόρους και τους αναδεικνύει δεύτερους η τρίτους στις εκλογές γύρω στα 20% δείχνουν οι προβλέψεις για τις εκλογές της Κυριακής στις 9 Σεπτεμβρίου. Παίρνουν ψήφους από όλα τα παραδοσιακά κόμματα. Οι Σοσιαλδημοκράτες, φαντάσματα του παρελθόντος πέφτουν σε ιστορικό χαμηλό, γύρω στα 25% και χρεώνονται την συνέχεια της κατάρευσης του συστήματος Υγείας και Παιδείας, της Πρόνοιας ηλικιωμένων και Νεολαίας και την αύξηση της εγκληματικότητας. Πασχίζουν να αποδείξουν πως η Σουηδία τα πάει καλύτερα από τις άλλες χώρες, ξεχνώντας τους κατοίκους αυτής της χώρας που τα πάνε όλο και χειρότερα. Οι Συντηρητικοί ψάχνουν τρόπο να περάσουν τα μυνηματά τους όπως, «είμαστε καλή χώρα, να γίνουμε καλύτεροι», αλλά κανείς από τα 8 κόμματα της Βουλής, ούτε οι πρώην κομμουνιστες ή οι πράσινοι δεν μπορούν να επιβάλλουν την δική τους Ατζέντα. Στην ουσία γυρνούν γύρω από την Ατζέντα των ακροδεξιών.

ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΗ ΖΩΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ του ΠΑΜΕ





ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
   ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αριστοτέλους 32  & Ολύμπου  77      ----       Ε.Κ.Θ.   Τηλ: 2310 237694
www.syntaxio.blogspot.com       ----     e-mail: suntax.ika@gmail.com


Συνάδελφοι συνταξιούχοι!

Το επιχείρημα που προβάλει η Κυβέρνηση για έξοδο από τα μνημόνια, είναι ένα μεγάλο και θρασύτατο ψέμα, που σερβίρει για κατανάλωση  στους εργατοϋπάλληλους και τους συνταξιούχους. Η περιβόητη «έξοδος από τα μνημόνια» και το σόου από την Ιθάκη, με πρωταγωνιστή τον κ. πρωθυπουργό, είναι η καινούργια της προσπάθεια  να συσκοτίσει την πραγματικότητα.

 Μας λένε ο κ. Τσίπρας, τα στελέχη του κόμματος και της Κυβέρνησής του, ότι μετά από τις 20 Αυγούστου, θα έχουν πια λυμένα τα χέρια τους, για να μοιράσουν τα οφέλη της ανάπτυξης σε ολόκληρη  την κοινωνία και να επαναφέρουν τη χώρα στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα», αφού κατάφεραν να μας βγάλουν πλέον από τα μνημόνια.

Δεν μας λένε όμως ότι η δήθεν αυτοτέλεια της οικονομικής τους πολιτικής, περιορίζεται μέσα στους ειδικούς όρους για τη χώρα μας, που αφορούν συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα και μάλιστα κάτω από τον αυστηρότατο έλεγχο των «θεσμών», κάθε τρείς μήνες.

Κάλπικες προσδοκίες και επιχείρηση «αφοπλισμού» του λαού



Με την έναρξη της περιβόητης... «μεταμνημονιακής περιόδου» μετά τις 21 Αυγούστου, εντάθηκε σε όλη την κλίμακα η κυβερνητική προπαγάνδα εξαπάτησης του λαού για τη «νέα εποχή» που τάχα έρχεται. Στο επίκεντρο του προπαγανδιστικού μπαράζ της κυβέρνησης βρίσκονται τα Εργασιακά, οι συντάξεις και το φορολογικό. Με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις, διαρροές και δηλώσεις, προετοιμάζοντας το έδαφος και για τη ΔΕΘ, τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, για «γενναίες αυξήσεις» μέσα από την «επαναφορά των ΣΣΕ», για «μη αναγκαία» εφαρμογή των νέων περικοπών στις συντάξεις, για σχέδια μείωσης ορισμένων φόρων κάποια στιγμή στο μέλλον...

Ο στόχος αυτού του προπαγανδιστικού καταιγισμού είναι πολλαπλός:
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό, να κρύψει τον ταξικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησε και ακολουθεί για τη στήριξη του κεφαλαίου, να καλλιεργήσει στάση αναμονής και την ψευδαίσθηση ότι «τώρα γυρίζει το πράγμα».

Επιδιώκει παράλληλα να «φρεσκάρει» χρεοκοπημένες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα με τα οποία μοιράζεται την ίδια αντεργατική στρατηγική, να λανσάρει μια εικόνα ότι τάχα «τώρα εμείς κάνουμε την αρχή με φιλολαϊκά μέτρα, θα κάνουμε κι άλλα στο μέλλον αρκεί να μην ξανάρθουν οι άλλοι».

Στο ντόπο – Νέο τραγούδι των κοινών θνητών (AUDIO)



Το τραγούδι “Στο Ντόπο” από το νέο δίσκο “Αντίληψη” των Κοινών Θνητών που κυκλοφόρησε από σήμερα στο διαδίκτυο. Ο δίσκος είναι διαθέσιμος στο δισκοπωλείο “Ιμάντας”, Σαρρή 46 στου Ψυρρή.

Όλα τα τραγούδια μας για ελεύθερο κατέβασμα εδώ:





Βασίλης Φωτιάς: Μουσική/Στίχοι/Τραγούδι/Κιθάρα

Τάσος Μεϊμάρης: Τραγούδι/Κιθάρα


Αντώνης Μεϊμάρης: Μουσική Παραγωγή/Ηχογραφήσεις/Mix/Master/Μπαγλαμάς/Μπάσο


Artwork:Βάσια Μήλιου


Video edit:Τάσος Μεϊμάρης


Εδώ στο vτόπο μαζικού ξεριζωμού αμέτρητων μεταναστών και “αιματηρών” προσφύγων
Εδώ στη μάνα του αιώνιου χαμού που μάτωσε και αιμορραγεί για κέρδη των ολίγων
Γίναμε φλώροι με κεφάλια σαν αυγά που μέχρι και τα αυγά είναι πιο χρήσιμα από δαύτα
Κι αυτοί που πήρανε τη λέξη αριστερά
Στα γόνατα προσκύνησαν πολέμου συνδικάτα.
Εδώ που χόρεψε ο άνθρωπος κι ο χάρος και θάνατο αγκάλιαζε εδώ ο ποιητής,
Εδώ που έπαιξε η νιότη με το θάρρος και σύμβολο αντίστασης ο αντάρτης κι ο ληστής
Τώρα ξεφτίσανε τα λόγια της καρδιάς γίνανε λόγια ελαφριά κι αφηρημένα
Τα ενδιαφέροντα ετούτης της γενιάς σ’ ένα καλώδιο με σύρματα δεμένα.
Εδώ γεννήθηκε λεν η φιλοσοφία τα γράμματα, οι τέχνες και τα φώτα Εδώ το δράμα της ζωής κι η κωμωδία
Και αξιοσημείωτα γεγονότα
Τώρα στα πάνελ εκπομπών γίναμε θέμα αμόρφωτοι παρουσιαστές στα βραδινά δελτία
Που μακιγιάρουν την αλήθεια με το ψέμα
Κι εμείς λέμε τι νοστιμιά που έχει η αηδία
Εδώ καθάριος ουρανός που δε φοβάται βροντές και αστραπές απ’ τα σημάδια του καιρού
Εδώ η Ιθάκη που συνέχεια κατακτάται και την ξανακερδίζει ο λαός που δε λυγίζει
Τώρα όμως λύγισε κι αυτός όπως και όλοι οι λαοί
Μπρος στο κεφάλαιο ειν’ όλοι αριθμοί
Μα κάθε δράση όπως λέει και η φυσική φέρνει αντίδραση ισάξια μ’αυτή.
Μέσα στην τάξη ο καθηγητής καθοδηγεί το πλήθος σε αδιέξοδη πορεία
Δε λέει τα πράγματα όπως τα ‘πε ο ποιητής
Αλλάζει τη συνείδηση και πλάθει ιστορία
Πως γίνεται κύριε να ‘πε
Όχι ο Μεταξάς στους ομοϊδεάτες του Χίτλερ και Μουσολίνι
Πως γίνεται οι κομμουνιστές να ’ναι μες στα κελιά να θέλουνε να πολεμήσουνε και να μη τους αφήνει
Γίνεται μια χαρά, δεν φταίει η παιδεία,
Εκείνη προσαρμόστηκε στο πλαίσιο που της δόθηκε.
Κι ο τρόπος για να αλλάξει, η ολική ανατροπή του καπιταλισμού που τόσα χρόνια εδραιώθηκε.
Σε κάθε μια γωνιά, σε κάθε γειτονιά, κι ο άνθρωπος τον άνθρωπο σιχαίνεται φοβάται,
Ανταγωνιστικά θα βλέπεις το καθένα μας όσο ο καθένας άσκοπα στη φούσκα του κοιμάται.
Κι η φούσκα σου κι η φούσκα μου, το εγώ σου το εγώ μου,
Μες στον νωχελικά ατομικό παράδεισο μου,
Οι σκέψεις οι πολύπλοκες βαραίνουν το μυαλό μου
Κι οι λέξεις οι πολιτικές κουράζουν το μωρό μου.
Το σπίτι μου το κινητό και τ’ αυτοκίνητο μου,
Μαλάκας το μικρό Νεοέλληνας το επώνυμό μου
Προσέχω για να έχω, απ’ τα κοινά απέχω
Και σε εθνικιστικά συλλαλητήρια πάντα τρέχω.
Εδώ στο ντόπο μαζικού ξεριζωμού αμέτρητων μεταναστών και “αιματηρών” προσφύγων
Εδώ στη μάνα του αιώνιου χαμού που μάτωσε και αιμορραγεί για κέρδη των ολίγων
Γίναμε φλώροι με κεφάλια σαν αυγά που μέχρι και τα αυγά είναι πιο χρήσιμα από δαύτα
Κι αυτοί που πήρανε τη λέξη αριστερά
Στα γόνατα προσκύνησαν πολέμου συνδικάτα.

 

Δίνη αντιθέσεων


Μόλις πριν από λίγες μέρες, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομίας απέρριψε για ...περιβαλλοντικούς λόγους («βιομηχανική δραστηριότητα βαριάς όχλησης») την αναβάθμιση των υποδομών (δεξαμενές κ.ά.) στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, που αιτούνταν η «Cosco», σχεδιάζοντας να επεκτείνει τη δράση της και σ' αυτόν τον τομέα. Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει, όλα δείχνουν ότι το κινέζικο μονοπώλιο, που μετά την αγορά του ΟΛΠ ελέγχει πλέον ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου από και προς την ΕΕ, θα δυσκολευτεί να αναπτύξει ανταγωνιστική δραστηριότητα στη ναυπηγοεπισκευή, όπου αμερικανικές πολυεθνικές επενδύουν μεγάλα ποσά, όπως έγινε για παράδειγμα στη Σύρο από την ΟΝΕΧ και ενώ εκκρεμεί η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, γερμανικές εφημερίδες κατέγραφαν τη «δυσαρέσκεια» της κυβέρνησης Μέρκελ για τις νέες οικονομικές συμφωνίες που υπέγραψε με τους Κινέζους ομολόγους του ο Ελληνας ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο του σχεδίου «Μια ζώνη, ένας δρόμος», επειδή η παραπέρα αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη παρόμοιων δραστηριοτήτων στο ανταγωνιστικό λιμάνι του Αμβούργου. Θυμίζουμε, επίσης, ότι για άλλους λόγους (γεωπολιτικούς και κυρίως στρατιωτικούς), ενστάσεις είχαν εκφράσει και οι Αμερικανοί για τη διαδικασία πώλησης του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη, επειδή αυτό κατέληξε σε σύμπραξη ομίλων όπου μαζί με γερμανικά, συμμετέχουν και ρωσικά κεφάλαια. Είναι βέβαιο ότι ο ευρωΝΑΤΟικός προσανατολισμός της Ελλάδας καθορίζει και τις προτεραιότητες στη μοιρασιά της πίτας σε υποδομές και κλάδους με μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική αξία. Αλλο τόσο βέβαιο είναι όμως και το γεγονός ότι ο λαός μπλέκεται ολοένα και πιο βαθιά στη δίνη επικίνδυνων αντιθέσεων και ανταγωνισμών, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο το σχεδιασμό και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.