Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

«Tik-Tok»: Πίσω απ’ την βιτρίνα της ανάπτυξης βρίσκεται η στυγνή εκμετάλλευση (πάλι)


Πηγή: Associated Press

Το «Tik-Tok» έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε μία ιδιαίτερα δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στους νέους. Πίσω από τη φανταχτερή βιτρίνα της εταιρείας κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι, με αποκορύφωμα τις μαζικές απολύσεις που έχουν ανακοινωθεί στη Βρετανία και αλλού. Μέσα από αυτές τις γραμμές θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την δική μας ιστορία, των εργαζομένων στο Λονδίνο που παλεύουμε ενάντια στις εκατοντάδες απολύσεις, που συγκροτούμε το δικό μας σωματείο.

Πίσω από τον μύθο του «εργασιακού παράδεισου»

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εργάζομαι στα γραφεία της Tik-Tok στο Λονδίνο για 3 χρόνια. Η εταιρεία έχει εκτινάξει τα κέρδη της ενώ ανοίγει νέα γραφεία σε όλο τον κόσμο. Στη Βρετανία δουλεύουν πάνω από 1.000 εργαζόμενοι, πολλοί από αυτούς μετανάστες που έχουν έρθει στη χώρα αναζητώντας καλύτερους όρους δουλειάς. Γρήγορα η σκληρή πραγματικότητα ανατρέπει τις προσδοκίες με τις οποίες έρχεται ένας νέος στο εξωτερικό, ο «εργασιακός παράδεισος» μετατρέπεται σε κόλαση.

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα, θυμάμαι, να συζητάμε με τους συναδέλφους για προβλήματα στην δουλειά, σχετικά με τα μισθολογικά, το περιεχόμενο της δουλειάς, τα διαλείμματα, την ελεγκτική συμπεριφορά των υπευθύνων μας. Με τους ελληνόφωνους συναδέλφους συζητούσαμε συχνά για την κατάσταση στην Ελλάδα, όσα μας ανάγκασαν να φύγουμε από την χώρα μας για να βρούμε ένα καλύτερο μέλλον. Ότι βρεθήκαμε σε μία άλλη χώρα που μόνο εργασιακός παράδεισος δεν είναι. Αγωνιούμε ακόμα για να επιβιώσουμε, για να «φέρουμε βόλτα» τα «φουσκωμένα» ενοίκια. Βρεθήκαμε σε μία εταιρεία, που φαντάζει ιδανικό ξεκίνημα για έναν νέο, όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτό που περιμέναμε. Η καθημερινή έκθεση στο σκληρό περιεχόμενο του διαδικτύου, χωρίς καμία μορφή στήριξης προς τον εργαζόμενο, μας έκανε σιγά-σιγά μουδιασμένους απέναντι στις εικόνες πολέμου, κακοποίησης και σκληρής πορνογραφίας που μόνιμα περνάνε μπροστά απ’ τα μάτια μας. Η ασφάλεια του ίδιου του χρήστη εναπόκειτο στη δική μας κρίση και ταχύτητα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Οι μόνοι που αναγνωρίζει η κυβέρνηση ως «πολίτες που έχουν ανάγκη» είναι το μεγάλο κεφάλαιο

 

Σχόλιο για την εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

 

 

Σε σχόλιό του για την εισήγηση του Κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αναφέρονται σε “συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη”, σίγουρα δεν εννοεί τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους που τις τελευταίες μέρες οργισμένοι του στέλνουν ομαδικά τις “ευχές” τους, βλέποντας τις πολυδιαφημισμένες “αυξήσεις” της κοροϊδίας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι μόνοι που αναγνωρίζει η κυβέρνηση ως “πολίτες που έχουν ανάγκη” είναι οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι ενεργειακοί όμιλοι, οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ κλπ, με δυο λόγια το μεγάλο κεφάλαιο».

 

902gr

Κυοφορείται πόλεμος και όχι μεσσίας

 

Ο τρομοκράτης Ιωσήφ, υπόγειος αντάρτης, που 'χει καθήκον να διατηρήσει απαραβίαστη την καλύτερη κρυψώνα του κόσμου για τον επερχόμενο σφετεριστή της εξουσίας, την κοιλιά της Μαρίας, ήταν δαιμόνιος για την εποχή του. Αφησε πίσω του τον Ηρώδη να ξεκοιλιάζει νήπια, μεταμφιέστηκε σε φτωχό συνοδό ενός γαϊδάρου και την έκανε προς την Αίγυπτο. Πρέπει να ήταν και κρυφός αστρονόμος, αφού κατάφερε να κλείσει ραντεβού με τρεις χορηγούς, σ' έναν στάβλο, όπου μπορούσε προφανώς εύκολα να κρυφτεί και ο χρυσός και η σμύρνα και το λιβάνι, που εκείνη την εποχή τα δύο τελευταία είχαν την αξία του σημερινού πετρελαίου στην περιοχή, ως αραβικό μονοπώλιο, πανάκριβο, στην τότε ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
 
Κάπως έτσι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να υποδείξει, αν χρειαστεί, το ξεκοίλιασμα των εγκύων ως καλύτερη άμυνα απέναντι στην εμφάνιση κυοφορούμενων τώρα, δρώντων στο άμεσο μέλλον, κάθε λογής «τζιχαντιστών». Το γεγονός ότι στο τελευταίο ξέσκισμα της ταλαίπωρης και προαιώνια πολλαπλώς διεκδικούμενης Συρίας πρωταγωνιστεί στην πληροφόρηση η Τεχνητή Νοημοσύνη, με ψεύτικες εικόνες, κατασκευασμένες λεζάντες και έναν εσμό ανύπαρκτων περιστατικών που βιδώνεται στα μυαλά εκατομμυρίων χρηστών του ΤικΤοκ, μας ξεκαθαρίζει ποιο είναι το δώρο μας για φέτος. Ολωνών. Η αρχή της υποταγής της νοημοσύνης μας στον αλγόριθμο της τεχνητής εις χείρας συμφερόντων.