Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Θανάσης Παπαρήγας: Matrix – Η κυριαρχία των κυρίαρχων



Ένα κείμενο του αείμνηστου Θανάση Παπαρήγα, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την προβολή της θρυλικής πια ταινίας επιστημονικής φαντασίας

20 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία Matrix των αδελφών Γουατσόφσκι θεωρείται ήδη κλασική και σίγουρα μια από τις πιο εμβληματικές στο γύρισμα του 20ου προς τον αιώνα που τώρα διανύουμε. Μέχρι και σήμερα τα αινίγματα γύρω από την ταινία ιντριγκάρουν τη φαντασία των κριτικών, των σινεφίλ, αλλά και των απλών θεατών, που κατά καιρούς προτείνουν τις δικές τους ερμηνείες για το “τι είναι τελικά το Matrix”, όπως και πολλά ακόμα επιμέρους στοιχεία της ταινίας. Τη δική του οπτική έδωσε μέσα από της στήλες του περιοδικού “Νέμεσις” το Σεπτέμβρη του 1999 ο αείμνηστος Θανάσης Παπαρήγας, ξεδιπλώνοντας με τον πάντα προσιτό και συνάμα γοητευτικό του λόγο, μια ερμηνεία που μοιάζει με μαρξιστικό “αυγό του Κολόμβου”:

Matrix – Η κυριαρχία των κυρίαρχων

Εδώ και πολλά χρόνια (περί το 1958, αν θυμάμαι καλά), είχε δει το φως μια ταινία που είχε κάνει πολύ θόρυβο: «Ένας τρελός, τρελός, τρελός κόσμος.» Ήταν μια ταινία κωμικού περιεχομένου, του στυλ opera buffa, με όλα τα υπερβολικά στοιχεία του στυλ αυτού, που στη πραγματικότητα υπηρετούν σατιρικούς σκοπούς, που «έβγαζε», τουλάχιστον στην εποχή της, πολύ γέλιο.

Για τη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα με τον πρωθυπουργό



Φωτό αρχείου

Για τη συνάντηση των Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα με τον πρωθυπουργό που έγινε το Σάββατο 30 Μάρτη 2019, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις σε δελτίο Τύπου αναφέρουν τα εξής:

«Στη συνάντησή μας και τη συζήτηση που ακολούθησε με τον κ. πρωθυπουργό τέθηκαν τα αιτήματα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων με βάση το υπόμνημα που είχαμε αποστείλει αρκετά νωρίτερα, με όλα τα προβλήματα που βαραίνουν την ζωή των απόμαχων της δουλειάς.

Από μεριάς της ΣΕΑ τονίστηκε ότι όλες οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες και σωστές γιατί ό,τι μας έχει άδικα από όλες τις κυβερνήσεις αφαιρεθεί, το έχουμε πληρώσει με τη δουλειά και των αγώνα μιας ζωής. Οι εκατοντάδες κινητοποιήσεις όλων των χρόνων της κρίσης και οι 160 της περασμένης χρονιάς δείχνουν ότι οι συνταξιούχοι με τη μαζική τους συμμετοχή, απαιτούν άμεσες λύσεις στα καυτά προβλήματά τους.

Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε σαρωτικές μειώσεις στις  συντάξεις μας, στις κοινωνικές παροχές, περιορισμό σε Υγεία - φάρμακα - νοσοκομεία. Ό,τι αγοράζουμε είναι πιο ακριβά.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ



1 Απριλίου 2019 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" με προσωπική απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, ολόκληρος ο γεωγραφικός χώρος του νομού Ευρυτανίας ανακηρύσσεται αυστηρά προστατευόμενη περιοχή-Εθνικό Πάρκο! 
Με την ίδια απόφαση ακυρώνονται όλες οι άδειες Αιολικών Πάρκων.
Εννοείται, βέβαια, ότι όλα τα ανωτέρω θα επικυρωθούν προηγουμένως με δημοψήφισμα με το ερώτημα: "Ναι" ή "Οχι"!
Το γεγονός χαιρετίζουν οι εκπρόσωποι των επενδυτών του αέρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ βαθύτατη δυσφορία εκφράζουν οι τοπικοί ευρυτανικοί σύλλογοι, οι λαϊκές συσπειρώσεις πολιτών και τα δίκτυα προστασίας του περιβάλλοντος. 
Κατόπιν τούτου όλοι πλέον μπορούμε να... κοιμόμαστε αν-ήσυχοι!