Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά




Σαν σήμερα άνοιξαν τα πρώτα Μακ-Ντόναλντς στη Μόσχα και τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν έξω από το κατάστημα.

Οι λαοί της ΚΑ Ευρώπης είδαν όμως τι κρυβόταν πίσω από την κουρτίνα 2 -που κάποιοι την έλεγαν σιδηρά- και ξέμειναν με το ζονκ του καπιταλισμού. Όσο για την ουρά, η ιστορία είναι σαν την αχλάδα: την έχει πίσω. Κι οι λαοί δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη…
Σαν σήμερα το 1990, εγκαινιάστηκε το πρώτο κατάστημα Mc Donalds στη Μόσχα. Το γνωστό μονοπώλιο  εισέβαλε στη σοβιετική αγορά, που δεν ήταν ακριβώς παρθένα  από λογικές κέρδους, ήταν σίγουρα όμως ελεγχόμενη, μακριά από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η ήττα ερχόταν ολοταχώς και προαναγγελλόταν με εκκωφαντικό τρόπο και το θρίαμβο μιας “σοσιαλιστικής αγοράς”. Που ακριβώς επειδή είναι αντίφαση εν τοις όροις, σύντομα το πρώτο σκέλος έπαψε να υπάρχει και τυπικά -αν δεν είχε ήδη πάψει να υφίσταται το 1990. Λίγα χρόνια αργότερα, ερχόταν το επισφράγισμα, με τον πρωτεργάτη της αντεπανάστασης από τα πάνω να διαφημίζει ένα άλλο μονοπώλιο του χώρο, την Πίτσα Χατ, έχοντ  βγει από τα 60 του στην πολιτική σύνταξη. Είδες τα καλά του σοσιαλισμού;…

Το σχέδιό μας σε σύγκρουση με το σχέδιο κυβέρνησης - κεφαλαίου:


Υπάρχει λύση και αυτή βρίσκεται έξω από τα όρια αυτού του συστήματος

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν το θερμό καλωσόρισμα των συγκεντρωμένων στις κομμουνίστριες Ελένη Λιναρδή, που ήταν ΕΠΟΝίτισσα, και Μαρία Μαλτέζου, κόρη του ηρωικού Γραμματέα της ΟΚΝΕ, Χρήστου Μαλτέζου, ο οποίος δολοφονήθηκε το Νοέμβρη του 1938 στις φυλακές της Κέρκυρας.
 
Οι συγκεντρωμένοι, ανάμεσα στους οποίους βρέθηκαν και μετανάστες εργάτες, μετά την ομιλία τραγούδησαν αντάρτικα και εργατικά τραγούδια μαζί με το συγκρότημα του Νίκου Θεοδωράκη, στο μουσικό αφιέρωμά του για τα 100χρονα του Κόμματος.

Κ. Οκουγιάν: Δεν καταλαβαίνετε τη διαφορά μεταξύ πατριωτισμού κι εθνικισμού;


31-01-2018

Άρθρο του ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν:

Εθνικισμός σημαίνει να λες: “Μπορώ να μείνω μαζί με τους κλέφτες, τους τυράννους και εκμεταλλευτές μου αν απαιτηθεί γιατί μου ανήκουν”. Από την άλλη, όπως λέμε πάντα, πατριωτισμός σημαίνει “η θέληση να καθαρίσουμε τη χώρα από τους κλέφτες, τους τυρράνους και τους εκμεταλλευτές”.
Μεταφράζουμε ένα άρθρο του Κεμάλ Οκουγιάν, που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα του ΚΚ Τουρκίας κι αναλύει τη διαφορά μεταξύ των πατριωτικών αισθημάτων για μια σοσιαλιστική πατρίδα, όπως η ΕΣΣΔ, και του εθνικισμού για μια καπιταλιστική χώρα, που βάζει στο ίδιο τσουβάλι το “έθνος των εργαζομένων” με αυτό των εκμεταλλευτών του.
Ήταν το 1936. Ο ρατσισμός κι ο φασισμός ήταν ανερχόμενοι στην Ευρώπη. Η Ιταλία, η Γερμανία κι η Αυστρία παραδόθηκαν. Οι φασίστες κήρυξαν έναν “ιερό πόλεμο” ενάντια στους Δημοκρατικούς στην Ισπανία. Ο εθνικισμός μόλυνε τα πάντα. Οι διακρίσεις κατά των μαύρων έφτασαν στο απόγειό τους.
Ένα από τα πιο φιλελεύθερα ντοκουμέντα της ανθρώπινης ιστορίας, το νέο Σύνταγμα ενεργοποιήθηκε την ίδια χρονιά στην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

Μια ωραία ατμόσφαιρα...


«Αν θέλουν εμπορικό πόλεμο θα τον έχουν», είπε λίγο - πολύ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τη Δευτέρα, σχολιάζοντας τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ σε προϊόντα ευρωπαϊκών μονοπωλίων, αλλά και τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για «αδικίες» της ΕΕ σε βάρος των ΗΠΑ. Βέβαια, ο «εμπορικός πόλεμος» ανάμεσα στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη δεν ξεκινάει τώρα, αλλά σιγοκαίει τα τελευταία χρόνια, με καταλυτική επίδραση της συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης, που όξυνε τους ανταγωνισμούς και επέφερε ανακατατάξεις στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Αυτό προδίδουν αποφάσεις όπως τα βαριά πρόστιμα της ΕΕ σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς («Google», «Apple» κ.ά.), αλλά και οι αποκαλύψεις για τα βάρβαρα πειράματα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι πόλεμοι αυτοί επεκτείνονται και προς άλλες κατευθύνσεις, όπως επιβεβαιώνουν για παράδειγμα τα πρόσφατα μέτρα για την προστασία «στρατηγικών υποδομών» της ΕΕ, που έχουν μπει στο μάτι κινεζικών μονοπωλίων, η πρόσφατη αναθεωρημένη «στρατηγική ασφάλειας των ΗΠΑ», που αναγορεύει σε «νούμερο 1» κίνδυνο τις «αναθεωρητικές δυνάμεις» Κίνα και Ρωσία, και πάει λέγοντας. Ολα αυτά στο φόντο και του πρόσφατου Φόρουμ στο Νταβός, με κεντρικό θέμα «Δημιουργώντας ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο» και βασικό αντικείμενο συζήτησης την ανησυχία για εκδήλωση νέας καπιταλιστικής κρίσης. Με δυο λόγια, είναι όλοι τους... μια ωραία ατμόσφαιρα.

«Εθνικό σχέδιο», ανεξάρτητα από εκλογικούς κύκλους, με μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων


ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ - ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ



Με μια «ηχηρή» κοινή παρέμβασή τους, ΣΕΒ, Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη καθώς και οι Περιφερειακοί Σύνδεσμοι Βιομηχανιών ξεδίπλωσαν, χτες, όλο το σχέδιο που αφορά τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους, παίρνοντας ταυτόχρονα και «θέσεις μάχης», προσβλέποντας σε έναν διευρυμένο κύκλο κερδοφορίας, που με τη σειρά του έρχεται να πατήσει στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Δικάζεται σήμερα ο Κ. Πελετίδης γιατί υπερασπίστηκε το δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλειά



Δικάζεται σήμερα ο Κ. Πελετίδης γιατί υπερασπίστηκε το δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλειά

  902gr

Δικάζεται σήμερα Τετάρτη 31 Γενάρη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος», επειδή υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζόμενων του Δήμου, το δικαίωμά τους στην εργασία. Δικαίωμα που το κατηγορητήριο βαφτίζει «παράνομο όφελος».