Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Οι “όμορφοι”

 


Οι “όμορφοι” της εποχής μας είναι σαν τα φρούτα εποχής που τα βρίσκεις πια όλο το χρόνο.
Πάντως στο χωριό μου λέγανε για όσους δεν εκτιμούσαν, τους ανυπόληπτους εν ολίγοις: “Είναι ένα φρούτο αυτός!” Και φυσικά εννοούσαν… “σάπιο φρούτο, για πέταμα!”.

Οι “όμορφοι” της εποχής μας είναι σαν τα φρούτα εποχής που τα βρίσκεις πια όλο το χρόνο.

Δεν χρειάζεται, ας πούμε, να περιμένεις με λαχτάρα για να φας φράουλα στα μέσα της Ανοιξης, φράουλα μοσχομυριστή, λίγο ξινόγλυκη, σε μέγεθος κανονικό.
Να μην τρομάζει στη θέα της το μάτι σου και να μη γεμίζει με μόνο ένα κομμάτι η χούφτα σου ολόκληρη, χειμώνα καιρό.

Συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ στις 11 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Στη μαζική σύσκεψη αποφασίστηκε συλλαλητήριο στις 31 Αυγούστου για το Ασφαλιστικό

 

 
 

Συγκέντρωση το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία ΧΑΝΘ, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη ΔΕΘ, ανακοινώθηκε στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης αγωνιστικού συντονισμού των εργατικών σωματείων της πόλης, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο, με μεγάλη συμμετοχή. Η σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη να γίνει στον Λευκό Πύργο, όμως εξαιτίας του καιρού μεταφέρθηκε σε κλειστό χώρο.

Ανακοινώθηκε επίσης συλλαλητήριο για την Τρίτη 31 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, με αφορμή τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση που μπαίνει τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Την ίδια μέρα και ώρα, στο ίδιο σημείο, θα γίνει και η προγραμματισμένη συναυλία αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους, η οποία αναβλήθηκε εξαιτίας του καιρού.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος και Νίκος Μαυροκέφαλος, ο οποίος πήρε και τον λόγο. (Δείτε εδώ βίντεο)

Σχέδιο... ανασφάλειας


«Αποφασισμένη να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία» είναι η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα διαρρέει στον Τύπο. Αλλά «τι εννοεί ο ποιητής»; Οτι θα κάνει επιπλέον προσλήψεις; Το ακριβώς αντίθετο δείχνει το «στεγνό καθάρισμα» της Παράλληλης Στήριξης, ενώ και οι όποιες μονιμοποιήσεις έγιναν, απλά μειώνουν τον αριθμό των αναπληρωτών που θα προσλάβει φέτος (πολλούς απ' αυτούς με τη γνωστή καθυστέρηση). Οτι θα αραιώσει τα τμήματα; Το αντίθετο, αφού με τις ισχύουσες διατάξεις έρχονται καταγγελίες ακόμα και για 27άρια τμήματα, ενώ ο... συνωστισμός μέχρι και στο προαύλιο θα είναι ο κανόνας σε δεκάδες σχολεία, όπου τοποθετούνται ήδη κοντέινερ στην αυλή για τις ανάγκες της υποχρεωτικής προσχολικής. Μήπως ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες καθαριότητας; Σίγουρα όχι, αφού η εγκύκλιος στους δήμους για τις σχολικές καθαρίστριες/στες το ακριβώς αντίθετο προμηνύει. Μήπως όμως σκοπεύει να βάλει στα σχολεία κέντρα εμβολιασμού και να προχωρήσει σε ολοκληρωμένες επιστημονικές καμπάνιες ενημέρωσης; Μήπως θα προσλάβει υγειονομικό προσωπικό, για επιδημιολογική επιτήρηση των σχολείων και άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε κρούσματος;

Ολα αυτά είναι τα ελάχιστα που μπορούν να γίνουν για να μπορέσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια, να καλυφτούν τα μεγάλα μαθησιακά κενά που συσσωρεύονται, να μην ξαναζήσουν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές την περσινή αγωνία, όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά και τον εφιάλτη όσο παρέμεναν κλειστά. Ολα αυτά όμως για το κράτος και την κυβέρνηση αποτελούν «αχρείαστο κόστος». Η «αποφασιστικότητα», επομένως, που περιγράφει το ρεπορτάζ, αφορά τον προσανατολισμό της κυβέρνησης να μην κλείνει τμήματα με την «πρώτη συρροή» και την εμφάνιση τριών κρουσμάτων, όπως έκανε μέχρι πέρυσι. Με άλλα λόγια, θα παριστάνει πως ...δεν υπάρχει πανδημία και την ίδια ώρα θα συνεχίσει να κουνάει το δάχτυλο σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ότι «είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί»! Συμπερασματικά: Η υπόθεση υπεράσπισης της υγείας και των δικαιωμάτων μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών είναι ζήτημα διεκδίκησης πριν ακόμα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

Στάχτη στα μάτια

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Η προχτεσινή «πλειοδοσία» στη Βουλή ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, για το ποια καταστροφή ήταν μεγαλύτερη, η φονική πυρκαγιά στο Μάτι ή οι φετινές πυρκαγιές στην Εύβοια και στην Αττική, είναι πρόκληση για τον λαό. Ιδιαίτερα για τους χιλιάδες πυρόπληκτους των τελευταίων χρόνων, που θρηνούν απώλειες δικών τους ανθρώπων, καμένα σπίτια και περιουσίες. Που είδαν τις ζωές τους να ανατρέπονται μετά την καταστροφή.

Το «κατά συρροή» έγκλημα έχει «αυτουργό». Κι αυτός δεν είναι άλλος από την πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων. Πυρήνας αυτής της πολιτικής είναι η εμπορευματοποίηση της γης και η υπεράσπιση της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος του περιβάλλοντος και του λαού.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Επιβεβαιώνει τα σχέδια για εισιτήριο στον Ολυμπο


Και παρουσιάζει ως... παραχώρηση το παζάρι για το ύψος του χαρατσιού!

 

Την επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να βάλει εισιτήριο στον Ολυμπο έδωσε η χτεσινή συνάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυρά, με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής και βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, Μ. Χαρακόπουλο, όπου αμέσως μετά μίλησαν για «άκαιρη» συζήτηση και ότι η τιμή του εισιτηρίου «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι της τάξης των 6 ευρώ».

Επιβεβαίωσαν δηλαδή ότι σταθερός στόχος παραμένει η επιβολή εισιτηρίου για είσοδο στον Ολυμπο και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά σε πιο «κατάλληλο» χρόνο και αφού πρώτα «ζυμώσουν» ότι το ζήτημα τάχα είναι το ύψος του χαρατσιού και όχι αυτή καθαυτή η επιβολή του, που έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις από τον λαό.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο Μ. Χαρακόπουλος, επισημαίνοντας πως μπορεί να υπάρξει επιβολή εισιτηρίου, όχι για τους μόνιμους κατοίκους αλλά για τους επισκέπτες (!). Ταυτόχρονα, στελέχη της ΝΔ αλλά και τοπικοί παράγοντες μιλάνε τις τελευταίες μέρες για την «ανταποδοτικότητα για τις τοπικές κοινωνίες», δηλαδή το γνωστό τυράκι στη φάκα, με το οποίο κράτος και επιχειρήσεις προσπαθούν να πείσουν τον λαό πως τάχα θα ωφεληθεί από τα σχέδια εμπορευματοποίησης του δάσους και της ανάγκης τους για αναψυχή.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης!


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΦΑΚΕΛΩΜΑ

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Εγκύκλιο και υπουργική απόφαση που ερμηνεύουν άρθρα του αντεργατικού εκτρώματος 4808/2021, για το χτύπημα της απεργίας και το φακέλωμα των συνδικάτων, δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του ο νόμος αυτός διατηρεί και εξελίσσει προηγούμενους αντεργατικούς νόμους εντείνει το ξεζούμισμα των εργαζομένων, επιφέροντας συντριπτικά χτυπήματα στο χρόνο εργασίας, διευκολύνοντας την εφαρμογή της 10ωρης και 12ωρης εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες και τις απολύσεις, χτυπώντας το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση.

Το ότι η κυβέρνηση το πρώτο που επέλεξε να προωθήσει είναι η εφαρμογή των συγκεκριμένων άρθρων δείχνει ότι αποτελεί άμεσα προτεραιότητά της το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης ώστε στη συνέχεια πιο εύκολα να εφαρμόσει τα αντεργατικά μέτρα που αφορούν στο χρόνο και συνολικά τους όρους εργασίας στο χώρο δουλειάς.