Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Συστάθηκε στην Κούβα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή εν όψει των γενικών εκλογών


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παλάτι της Επανάστασης στην Αβάνα, η τελετή που προβλέπει το σύνταγμα για την ανάληψη των καθηκόντων της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (CNE), ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου του Κράτους, Ομέρο Ακόστα Αλβάρες.

Με φόντο το βιτρό “Ο Ήλιος της Αμερικής”, που κοσμεί το Παλάτι της Επανάστασης, η Άννα Μαρί Ματσάδο, αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας επεσήμανε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα συμβολισμού και σημασίας, αφού τα μέλη της επιτροπής “αναλαμβάνουν την ευθύνη να οργανώσουν, να διευθύνουν και να επικυρώσουν την εκλογική διαδικασία μέσω της οποίας θα επιλεγούν τα μέλη των δημοτικών και επαρχιακών συνελεύσεων, της Εθνοσυνέλευσης, καθώς και του Συμβουλίου του Κράτους της Δημοκρατίας”.

ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην Ειρήνη!!! Αλληλεγγύη το όπλο των Λαών


24 Ιούνη: Πανελλαδική Διαδήλωση Στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη

 



Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων

Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών
για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
στο Νατοϊκό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης
24 ΙΟΥΝΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1 μ.μ πλ. Αριστοτέλους

Από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο ως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο αέρας μυρίζει μπαρούτι. Ο πόλεμος στη Συρία, στον οποίο μπλέκονται ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις, συνεχίζεται. Στα Βαλκάνια ανάβουν νέες φωτιές. Οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τη γη με των λαών το αίμα. Γι’ αυτό καλλιεργούν τις εθνικιστικές και θρησκευτικές έχθρες ανάμεσα στους λαούς. Στα Βαλκάνια έχουμε ζήσει την εμπειρία του αιματηρού και καταστροφικού διαμελισμού κρατών με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την αλλαγή των συνόρων.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΕΣ




Στην Κυριακάτικη Καθημερινή ο Στάθης Καλύβας που υπογράφει ως καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale σε άρθρο του για την επτάχρονη  δικτατορία των συνταγματαρχών απαριθμεί τα οφέλη από την επικράτησή της, (οικονομική άνοδος και αισιοδοξία, αστικοποίηση, οικοδομική δραστηριότητα, επέκταση οδικού δικτύου, ολοκλήρωση εξηλεκτρισμού, ξένες επενδύσεις, άνθηση τεχνών, προσέγγιση στα δυτικά πρότυπα ζωής από τη νεολαία), ενώ μοιάζει «οι αυταρχικές πρακτικές του καθεστώτος» να θεωρούνται από τον συγγραφέα σαν παράπλευρη …συνέπεια. Και το σημείο που αποκαλύπτεται ο λόγος συγγραφής  αυτού του άρθρου βρίσκεται ακριβώς  στο κατά βάσιν ρητορικό του ερώτημα αν υπήρχε τότε εναλλακτική διαδρομή. Στην απάντηση που διαφαίνεται μέσα από έναν επίπλαστο προβληματισμό, επιρρίπτονται ευθύνες για την εκτροπή  στην «αδυναμία των πολιτικών ελίτ να λειτουργήσουν συναινετικά» και άρα στο ανέφικτο του  ομαλού  εκδημοκρατισμού χωρίς δικτατορία. Και ο συγγραφέας συνδέοντας τη μεσαία τάξη, την νέα που τότε αναδείχτηκε με τη δικτατορία, που απαίτησε «όταν ήρθε η στιγμή, τον απογαλακτισμό της από το καθεστώς που την ανέδειξε» δικαιώνει τελικά τη δικτατορία που επιτάχυνε τις διαδικασίες του πολιτικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού.

Χρήμα...


Λόγια συμπάθειας μοιράζει αφειδώς η κυβέρνηση στους απλήρωτους εργαζόμενους, με το υπουργείο Εργασίας να διαρρέει σχέδια για «στήριξη» των «εγκλωβισμένων», όπως αποκαλεί αυτούς που αφήνει απλήρωτους η εργοδοσία για περισσότερους από έξι μήνες. Ο διάβολος, όμως, κρύβεται στις λεπτομέρειες. Κι αυτές λένε ότι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη διοχέτευση 100 εκατ. από το ΕΣΠΑ, για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων «που έχουν υποστεί σημαντικές ανακατατάξεις και επιπτώσεις στο επιχειρησιακό και εργασιακό τους περιβάλλον, σε φθίνοντες κλάδους της οικονομίας, με περιορισμένο κύκλο εργασιών ή σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας», όπως γράφτηκε χτες στον Τύπο. Δηλαδή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «σπρώξει» χρήμα στις επιχειρήσεις, πουλώντας παραμύθι στους απλήρωτους εργαζόμενους ότι έτσι θα ωφεληθούν και οι ίδιοι! Χρησιμοποιεί δηλαδή ως «όχημα» τους εργαζόμενους, για να μοιράσει ενισχύσεις στην εργοδοσία.