Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Φασίστας, άρα ψεύτης ( Cogito ergo sum )

Φασίστας, άρα ψεύτης

Κάθε ζωντανός οργανισμός, αν δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον, πεθαίνει! Η οικονομία και η κοινωνία είναι σύνθετοι ζωντανοί οργανισμοί. Που, χωρίς μεταρρυθμίσεις, κινδυνεύουν να αποσυντεθούν και να περιθωριοποιηθούν. Να χάσουν την ευημερία τους, την ελευθερία τους, να χάσουν την ίδια την υπόστασή τους. (...)

Κάποιοι είχαν πει ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία «σοβιετική οικονομία», παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν ανήκε στο σοβιετικό μπλοκ! Και παρέμενε κολλημένη στις δοξασίες ενός ξεπερασμένου προτύπου, πολλά χρόνια αφότου οι κοινωνίες που το ασπάστηκαν είχαν οι ίδιες καταρρεύσει και οι λαοί τους είχαν επιλέξει το δρόμο της ελεύθερης αγοράς!

Η Σοβιετική Ένωση είχε πάψει προ πολλού να υπάρχει. Οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες, είχαν προσχωρήσει στο σύστημα της ανοικτής και ελεύθερης οικονομίας, κάνοντας το ένα αναπτυξιακό άλμα μετά το άλλο. Κύματα αποκρατικοποιήσεων σαρώνουν επί δεκαετίες όλες τις χώρες της γης. Χώρες απ’ όλες τις ηπείρους ανοίγονται στην ελεύθερη αγορά. Από την Κίνα ως το Βιετνάμ. Κι από την Αυστραλία ως την Ινδονησία.

Κι όμως! Στην Ελλάδα οι ξένες επενδύσεις παρέμεναν επί δεκαετίες, όπως και οι ελληνικές, άλλωστε, όπως και η έννοια επιχειρηματίας, μία «απαγορευμένη έννοια». Η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα παρέμεναν «απαγορευμένες λέξεις». Μια εφιαλτική γραφειοκρατία περίμενε να υποβάλει στα μαρτύρια του Ταντάλου τον κάθε επίδοξο επενδυτή. Και αδίστακτες συντεχνίες έκλειναν το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, έκλειναν τους δρόμους καθημερινά, παραλύοντας την κίνηση, κι όποτε ήθελαν κατέβαζαν και τους διακόπτες του ηλεκτρικού ή διέκοπταν τις μαζικές συγκοινωνίες του Ελληνικού λαού. Αυτά τώρα πλέον αλλάζουν! Όχι κάποια απ’ αυτά. Όλα αυτά!

Και καθιστούμε την Ελλάδα μια χώρα φιλική για τις επενδύσεις, φιλική για την επιχειρηματικότητα, ώστε να απελευθερώσει το αναξιοποίητο δυναμικό μας, τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα ταλέντα των ανθρώπων μας. Και τώρα ανοίγουμε το δρόμο για να μεγαλουργούν οι Έλληνες, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στον ίδιο τον τόπο τους!

Αυτό, βέβαια, δεν αρέσει στις συντεχνίες, στα κατεστημένα συμφέροντα που λυμαίνονταν τη χώρα και το δημόσιο πλούτο τόσα χρόνια. Πάρτε για παράδειγμα τις τηλεφωνικές υπηρεσίες. (...) Αποκρατικοποιήθηκαν οι τηλεπικοινωνίες, έσπασε το κρατικό μονοπώλιο και τώρα βάζεις τηλέφωνο σε μερικές ώρες, το κόστος έχει πέσει κατακόρυφα και οι προσφερόμενες υπηρεσίες έχουν πολλαπλασιαστεί, με σταθερή τηλεφωνία, κινητή, Ίντερνετ, δορυφορικά προγράμματα κλπ. Πώς έγινε αυτό; Πρώτον, ο καταναλωτής επωφελήθηκε από τον ανταγωνισμό. Και δεύτερον, η κοινωνία επωφελήθηκε από τις επενδύσεις που έκαναν οι ιδιώτες πάροχοι για να μπορέσουν να αντέξουν στον ανταγωνισμό. (...)


Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία που εκφώνησε χτες ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist. Ένα μικρό απόσπασμα που, όπως ολόκληρη η ομιλία, περιέχει σωρεία ανακριβειών και ψευδών τα οποία έχουν διπλό στόχο: αφ' ενός μεν να διαβεβαιώσουν την διεθνή του κεφαλαίου ότι στην Ελλάδα φτιάχνεται ένας παράδεισος γι' αυτήν αφ' ετέρου δε να στρώσουν τον δρόμο για μια ακόμη μεγαλύτερη επίθεση κατά του λαού και των δικαιωμάτων του.

Προσέξτε την αποστροφή τού ομιλητή για τις "δοξασίες ενός ξεπερασμένου προτύπου", όπου -προφανέστατα- συμπεριλαμβάνει το δικαίωμα για μόνιμη, σταθερή και πλήρη εργασία, το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα στην πλήρη κοινωνική προστασία των αδυνάτων, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή σύνταξη, το δικαίωμα των πάντων στην δωρεάν υγεία και την δωρεάν παιδεία, το δικαίωμα πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά κλπ. Όλα αυτά συνιστούν "δοξασίες ξεπερασμένου προτύπου". Στα σύγχρονα πρότυπα δεν νοούνται τέτοια δικαιώματα.

Προσέξτε τον εκθειασμό τού νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος παρουσιάζεται ως αδήριτη ανάγκη, με παράλληλη δαιμονοποίηση της υπέρτατης ανά τους αιώνες εργατικής κατάκτησης που λέγεται συνδικαλισμός. Κατά τον ομιλητή, ο συνδικαλισμός "κλείνει το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο" και βασανίζει τον κόσμο παραλύοντας την κίνηση, διακόπτοντας τις συγκοινωνίες ή κατεβάζοντας τους διακόπτες "όποτε ήθελε". Ή, μάλλον, όποτε "θίγονταν τα συμφέροντα" κάποιων συνδικαλιστών, οι οποίοι "λυμαίνονταν την χώρα και τον δημόσιο πλούτο τόσα χρόνια".

Να επαναλάβω αυτό το τελευταίο. Αυτός ο αλλοπρόσαλλος και ανεγκέφαλος φασιστάκος που παριστάνει τον πρωθυπουργό μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας αλλά που επιμένει να κυβερνάει γράφοντας στα παπάρια του και το κοινοβούλιο και την δημοκρατία, τόλμησε να πει σε διεθνές συνέδριο ότι εκείνοι που "λυμαίνονταν την χώρα και τον δημόσιο πλούτο τόσα χρόνια" δεν ήταν ούτε οι επίορκοι πολιτικοί ούτε η -εγχώρια και ξένη- πλουτοκρατία (τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές κλπ) αλλά οι εργαζόμενοι και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους. Πώς λέμε π.χ. ότι η οικονομία δεν βουλιάζει από τον βιομήχανο που δεν πληρώνει φόρους αλλά από τον κυρ-Μήτσο τον τυροπιττά που δεν κόβει απόδειξη; Κάτι τέτοιο.

Όσο για το παράδειγμα της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ, τί να πω; Κατά τον ομιλητή, το ότι σήμερα ο πολίτης έχει καλύτερες υπηρεσίες δεν οφείλεται ούτε στην αλματώδη πρόοδο της επιστήμης ούτε στις υποδομές που έστησε και εκσυγχρόνιζε διαρκώς ο κρατικός ΟΤΕ (και που βεβαίως θα συνέχιζε να εκσυγχρονίζει έστω κι αν παρέμενε κρατικός) αλλά στο ξεπούλημά του σε μια ξένη, επίσης κρατική εταιρεία. Φυσικά, δεν συμφέρει τον πρωθυπουργό να θυμηθεί ότι το άλμα στην ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας έγινε όταν μπήκε στο παιχνίδι η Cosmote (του κρατικού ΟΤΕ, στον οποίο ο Μάνος είχε απαγορεύσει να βγει στην αγορά πλάι -τότε- στις Πάναφον και Τελεστέτ), οπότε αυτό το κάνει γαργάρα και πάει παρακάτω. Τι να πεί; Ότι η Cosmote κατάπιε τους ανταγωνιστές της χάρη στις υποδομές που είχε στήσει ο κρατικός ΟΤΕ;

Συμπέρασμα: Δεν είναι περίεργο που ο πρωθυπουργός τής χώρας συλλαμβάνεται να λέει ψέματα ανερυθριάστως. Δεν είναι περίεργο διότι το ψέμα είναι σύμφυτο με τον φασισμό. Κι αφού ο Αντώνης Σαμαράς είναι φασίστας, δεν μπορεί να μην είναι και ψεύτης. Έτσι απλά.


Υστερόγραφο: Δεν μπόρεσα να μη γελάσω μ' εκείνο το βλακωδέστατο "από την Κίνα ως το Βιετνάμ κι από την Αυστραλία ως την Ινδονησία". Πάλι καλά που δεν είπε "από τις ΗΠΑ ως τον Καναδά" ή "από την Βραζιλία ως την Αργεντινή". Προφανώς, ο πρωθυπουργός δεν έχει ιδέα ότι οι χώρες που ανέφερε βρίσκονται δίπλα-δίπλα.

Εκεί είναι ελεύθεροι από τα δεσμά του ΠΑΜΕ!

Καταγγελία: Απλήρωτοι και... κομπάρσοι διαφημίσεων οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας

Και η κυβέρνηση ποιεί την νήσσαν...

Αδιανόητες καταγγελίες εργαζόμενου στα ναυπηγεία Ελευσίνας, που μέσω επιστολής που έστειλε στο planet-greece προχωράει σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις...



Αναλύτικά η επιστολή:

Το blog σας έχει ασχοληθεί πάρα πολλές φορές με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι Εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας . Πήρα λοιπών και εγώ το θάρρος και σας γράφω και πιστεύω να για άλλη μία φορά να μας βοηθήσετε να δούνε όλοι τι τραβάμε .

Αυτό όμως που έγινε σήμερα στα Ναυπηγεία ξεπερνάει τα όρια κάθε φαντασίας ,

Δεν φτάνει που μας χρωστάνε χρήματα και δεν μπορούμε να ζήσουμε , έχουνε και το θράσος να θέλουν να γυρίσουν διαφήμιση μέσα στα Ναυπηγεία γνωστής μάρκας αυτοκινήτου . Για να την γυρίσουν θέλουν να μας βάλουν με το ζόρι να αδειάσουμε συγκεκριμένους χώρους μέσα στο Ναυπηγείο που είναι γεμάτοι εργαλεία να καθαρίσουμε και να βάψουμε δρόμους , όταν την ίδια στιγμή ούτε αυτήν την εβδομάδα δεν θα πάρουμε ούτε ευρώ ….

Με φωνάξανε τώρα να με απειλήσουν ότι εάν δεν μπώ την Κυριακή στο Ναυπηγείο να παίξω στο διαφημιστικό θα με απολύσουν !!!! Δεν αντέξω δεν αντέχουμε άλλο .

Ήμαρτον έλεος που το πάτε επιτέλους θέλετε να μας ωθήσετε στα άκρα , τι θα πω αύριο στο παιδί μου , γιε μου δεν πήρα για άλλη μία φορά ούτε ευρώ αλλά θα πάω την Κυριακή στην δουλειά να παίξω σε διαφήμιση για να έχει ο Ταβουλάρης και ο γιός του καλό όνομα στην πιάτσα .

Ντροπή και αίσχος

Κάνατε το Ναυπηγείο studio διαφήμισης !!!!! ξυπνάτε το μόνο που θα γυρίσουμε είναι τσόντα με πρωταγωνιστές εσάς !!!

ΥΓ. στο τέλος επειδή δεν δεχόμασταν μας είπανε ότι θα κανονίσουν να πάρουμε και 15 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΕΥΡΩ . ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ % ΜΗΝΕΣ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ 

Ένας Έλληνας στο Ολγίν (Κούβα)

Ένας Έλληνας στο Ολγίν (Κούβα)


«Η Κούβα είναι μέσα μου.  Είμαι Κουβανός στην
 ψυχή.  Νιώθω το Ολγίν και την Κούβα,  όπως
 ο καθένας εδώ. Νιώθω όπως στην Ελλάδα,
 τον τόπο όπου γεννήθηκα».
Είμαι σαν πρεσβευτής της Κούβας στον κόσμο, γιατί αγαπώ βαθιά αυτή την χώρα που κάνει τόσα για τον άνθρωπο Έχω την τύχη να έχω ταξιδέψει σε πολλά μέρη, αλλά η καρδιά μου βρίσκεται πάντα στην Κούβα και είμαι πάντα έτοιμος να την υπερασπιστώ από τις ιδεολογικές επιθέσεις των εχθρών της που σηκώνουν εκστρατείες παραπληρο-φόρησης αγνοώντας την πραγματικότητα που ζούμε εδώ.

Ο έλληνας Δημήτρης Ντίμης σε ηλικία 18 ετών μετανάστευσε στην Γαλλία, όπου σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και αργότερα εργάστηκε σαν στέλεχος στην ελβετική αεροπορική εταιρεία SUICER, πράγμα που του επέτρεψε να ταξιδέψει πολύ και να γνωρίσει πως ζουν οι άνθρωποι σε κάθε χώρα που επισκέφτηκε.

Πώς έφθασες στο Ολγιν, στην Κούβα ;

Μια ωραία πρωία, πριν 10 χρόνια, ήρθα σαν τουρίστας και εγώ γνώρισα την υπόθεση των πέντε αντιτρομοκρατών αυτού του ευγενικού λαού, που έχουν καταδικαστεί άδικα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκείνες τις μέρες, γινόταν  στο Ολγίν μια  Διεθνής Διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν φίλοι αλληλέγγυοι από αρκετές χώρες. Από τότε, δεν  μπόρεσα να παραμείνω αμέτοχος και θα στρατεύτηκα στην υπόθεση των Πέντε. Αυτό σε κάνει αδερφό με τις οικογένειές τους και τον κόσμο που ζητά δικαιοσύνη.

Ο Μήτσος, η σύνταξη και η… σκούπα!

Απο "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

Ο Μήτσος από τα Τοπόλιανα της Ευρυτανίας ήτο μέγας μερακλής και τσιπουροπνίχτης από τους λίγους! Ακόμη και στην εποχή της κρίσης ετούτος δεν έλεγε να κόψει το συνήθειό του να πίνει σε καθημερινή βάση το… βάλσαμο και μάλιστα με το κανάτι! Και πάντοτε, κατόπιν της γενναίας τσιπουροκατάνυξης, συνήθιζε να λέει στο μπάρμπα Μένιο τον καφετζή του χωριού: «γράφτα ωρέ στο τεφτέρ’ κι άμα πάρου τη σύνταξ’ στο τέλος του μηνού τα βρίσκουμι»!!! 

Το καφενεδάκι του χωριού που ήταν μαζί και μπακάλικο το επισκέπτονταν μια στο τόσο, και η κυρά του η Φώτω για καμιά ανάγκη του σπιτικού τους.



Φτάνει λοιπόν και το τέλος του μηνός κι ο Μήτσος αφού τσιμπάει την… πετσοκομένη σύνταξή του τραβάει κατά το μαγαζάκι να… καθαρίσει το χρέος!!! 



-«Πόσο πάει το μαλλί ωρέ Μένιο;» ρωτάει τον καφετζή.



-«68 εβρό στάζεις Μήτσο μ’ και μετά θάσαι τύπους κι υπογραμμός» απαντάει ο κυρ-Μένιος.



-«Παλάβωσες ωρέ, τι έφκιασες αυτού στο τετράδιου; Mωρέ συ, μπας και αντίς για πρόσθεσ’ κάν’ς πουλλαπλασιασμό;» τσινάει ο Μήτσος.



-«Να ρε ξεγκαβώσ’, κοίτα το και μοναχός σ’», θυμώνει ο Μένιος και του σπρώχνει χολωμένος το τεφτέρι.



Εκείνος τσακώνει το τετραδιάκι κι αρχίζει να το ξεφυλλίζει μέχρι που φτάνει στο όνομα «Μήτσος». Βάζει το δάχτυλο απάνω στις ημερομηνίες κι αρχίζει να διαβάζει φωναχτά:



-Τσίπουρο, τσίπουρο, τσίπουρο, τσίπουρο...



Φτύνει την παλάμη του και γυρνάει σελίδα: 



-Τσίπουρο, τσίπουρο, τσίπουρο, τσίπουρο…



Πάει και παρακάτω:



-Τσίπουρο, τσίπουρο, τσίπουρο…… ΣΚΟΥΠΑ!




-«Αμάν! άιντε Μένιο μ’ σχώρα με, δίκιο έχεις! Πάει με καταχρέωσε αυτούνη η γυναίκα. Πάλε σκούπα αγόρασε κι τούτου του μήνα»!!!