Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Ε, αφού «άφρισαν» αυτοί, έτσι έπρεπε να γίνει!


 
Οτι με την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, κυριολεκτικά “άφρισαν”:
– ο Ψαριανός (τρία κόμματα σε 4 χρόνια),
– ο Σιμόπουλος (βουλευτής ΝΔ που ανήμερα του θανάτου του Μανώλη Γλέζου τον… κατάγγειλε ότι βρισκόταν στην “λάθος πλευρά της ιστορίας”),

– ο Μπογδάνος (βουλευτής και διπλωματούχος αναλυτικής φιλοσοφίας…),

Ο κορονοϊός...


Με τη δικαιολογία ότι «έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για τον νέο κορονοϊό», η διαχείριση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χαρακτηρίζεται από πολλές αντιφάσεις, που γεννούν ερωτήματα. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα τεστ, που υποτίθεται δεν ήταν απαραίτητα πριν από ένα μήνα, σήμερα υπάρχει κατεύθυνση να γενικευτούν και η κυβέρνηση διαφημίζει την απόφασή της να τα αυξήσει και να τα επεκτείνει σε ομάδες του πληθυσμού. Αλλά και για τις μάσκες υπήρξε πολλή συζήτηση, πριν η επιστημονική επιτροπή ανακοινώσει τελικά ότι επιβάλλεται η γενικευμένη χρήση τους σε κλειστούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου τώρα αυξάνονται ξανά οι επιβάτες λόγω άρσης των περιορισμών. Παρ' όλα αυτά, σε χώρες της Ασίας, που χτυπήθηκαν νωρίτερα από την πανδημία, βάσει ερευνών η χρήση μάσκας αποδείχθηκε σωτήρια, ενώ και στην Ευρώπη, εκεί που γίνονταν περισσότερα τεστ υπήρξε και πιο στοχευμένη διαχείριση των μέτρων αυτοπεριορισμού.

... και τα «μυστικά» του
 
Προς επιβεβαίωση αυτών των αντιφάσεων και στη χώρα μας, πρόσφατη μελέτη που αναπαράγει ο ΠΟΥ διαπιστώνει ότι ο εβδομαδιαίος έλεγχος των υγειονομικών και άλλων ομάδων κινδύνου θα μπορούσε να μειώσει τη μετάδοση του ιού μεταξύ 25% - 33%! Κι αυτό επειδή ένα ποσοστό 20% - 50% από τους φορείς της νόσου είναι ασυμπτωματικοί, για τους οποίους βέβαια δεν προβλέπεται κανένα τεστ από το κράτος, λόγω αυξημένου κόστους!

Πρωτομαγκιάς επακόλουθα…



Χαρήκαμε και χαμογελάσαμε, γιατί ακόμα και μέσα σ’ ένα κλίμα «πάνδημου φόβου», υποταγής, ομοιομορφίας, συντηρητικοποίησης, που σε κάποια θέματα αγγίζει ακόμα και το φασισμό (στάση απέναντι στους αδύναμους και τις ειδικές ομάδες κλπ.), το ταξικό εργατικό κίνημα βγήκε να σπάσει την φαντασίωση της όποιας «ομοψυχίας», εθνικιστικής ή αντικοινωνικής, της όποιας  «κανονικότητας». 

Διάβαζα τα ονόματα όσων αντέδρασαν χτες εχθρικά απέναντι στην…  πρωτομαγκιάτικη (δανικός ο χαρακτηρισμός) κινητοποίηση του ΠΑΜΕ. Κι είπα… «ρε κανάς καλός;». Λαγός, Μπογδάνος, Τσάρτας, Παραπολιτικά, Κρανιδιώτης, Πολάκης… και δε συμμαζεύεται, αναγκάστηκαν να βγουν δημόσια να πουν αυτό που είναι: κομπάρσοι του συστήματος, χρεωμένοι με το ρόλο του αντιδραστικού αντικομουνιστή. Δε θα μπορούσα από αυτό το χαρακτηρισμό να εξαιρέσω κάποιον που διετέλεσε ο τελευταίος υπουργός υγείας πριν τον κορωνοϊό. Ο ιός που βρήκε το Ε.Σ.Υ. σ’ αυτά τα χάλια που είδαμε να περιγράφουν οι υγειονομικοί. Κάποιον που δεν αμφισβήτησε την πολιτική της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, ούτε στο ελάχιστο. 

Η εξουσία του κεφαλαίου δεν μπορεί να προστατεύσει την υγεία και τη ζωή του λαού



Πώς εξελίσσεται η πανδημία του Covid-19 στην Τουρκία; Πώς κρίνει το TKP τα μέτρα της κυβέρνησης Ερντογάν και τις θέσεις των άλλων αστικών κομμάτων;

-- Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία στην Τουρκία είχε αρχίσει πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Μάρτη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι τα περιστατικά που διαγνώστηκαν ως εποχική γρίπη και ορισμένοι
από τους θανάτους το Φλεβάρη σχετίζονται με τον Covid-19. Επομένως, η αξιοπιστία όσων λέγονται σήμερα σχετικά με την πορεία της νόσου είναι αμφιλεγόμενη.
Τα διαγνωστικά τεστ ξεκίνησαν πολύ αργά. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν παραδείγματα ατόμων με σοβαρά συμπτώματα που δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι αναξιόπιστος, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και παντού. Δυστυχώς, το πιο αντικειμενικό δεδομένο είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Κι εδώ ακόμα, η κυβέρνηση του AKP συμπεριλαμβάνει στις στατιστικές μόνο εκείνους που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον Covid-19.

Μας κάνουν χάρη που μας ανέχονται και που γελάσαμε – “Πόνος” Χαρδαλιά για τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς



Θα μπορούσε η κυβέρνηση να στείλει αστυνομία, αλλά φάνηκε μεγαλόψυχη, αφού “θα μεγεθύναμε το πρόβλημα εάν αποφασίζαμε να προχωρήσουμε δυναμικά στη διάλυση των συγκεντρώσεων”. Συγκινηθείτε ρε, τι σας ζητάνε;

Η μεγάλη απήχηση που είχαν χθεσινές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά, με κυρίαρχη εκείνη του ΠΑΜΕ, όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, έπεσε βαριά στο στομάχι του κυβερνητικού επιτελείου, που μάλλον από χθες έσπαγε το κεφάλι του για το πώς θα κάνει την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Η λύση που προκρίθηκε, όπως φάνηκε από τη σημερινή τοποθέτηση του Νίκου Χαρδαλιά κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, ήταν εκείνη του “θα μπορούσαμε να κάνουμε ντου, αλλά σας ανεχτήκαμε γιατί είμαστε υπεράνω”. Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας υποστήριξε πως “Οι συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς προκάλεσαν αντιδράσεις. Οι πολίτες που έδειξαν πειθαρχία όλο αυτό το διάστημα μας κρίνουν όλους”.

Τα θανάσιμα αμαρτήματα του ΠΑΜΕ


 

Ήταν πράγματι το σπάσιμο της καραντίνας, που λήγει τη Δευτέρα, ο λόγος που ενόχλησε τόσο πολύ η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά;


Η εικόνα άξιζε όσο χίλιες λέξεις. Αδύνατον να την αγνοήσεις και να μην τη σχολιάσεις.

Διαδηλωτές του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, κατάφεραν από τη μιά να τιμήσουν την εργατική Πρωτομαγιά, από την άλλη να τηρήσουν τις αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής της νέας πραγματικότητας.

Τα θανάσιμα αμαρτήματα του ΠΑΜΕ
 
Τα θανάσιμα αμαρτήματα του ΠΑΜΕ

Ήταν ένας ομολογουμένως πολύ έξυπνος τρόπος να απειθαρχήσουν με πειθαρχία και αυτό ήταν το πρώτο θανάσιμο αμάρτημα που διέπραξαν, αναγκάζοντας τρολ από όπου και αν προέρχονται, να επιτεθούν.