Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από δασική πυρκαγιά σε ευαίσθητες περιοχές


  Πηγή: Eurokinissi

Του Διονύση Βορίση*

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική με τις τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινες απώλειες κάνουν επίκαιρη μια συζήτηση που δυστυχώς επανέρχεται κάθε καλοκαίρι. Ιδιαίτερα η φονική πυρκαγιά στο Μάτι φέρνει στο προσκήνιο με τον πιο τραγικό τρόπο την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης ώστε να ελαχιστοποιούνται οι συνθήκες εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών αλλά και οι συνέπειές τους.

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα διαρκή λόγο ελάττωσης των δασών του πλανήτη μας. Κάθε χρόνο μεγάλες εκτάσεις δασών καταστρέφονται από πυρκαγιές. Η οικολογική καταστροφή δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Εκτός από αυτό έχουμε πολλά θύματα τόσο μεταξύ των ατόμων που μάχονται την πυρκαγιά όσο και των ατόμων που κατοικούν στην επηρεαζόμενη περιοχή. Το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών είναι ευρύτατα διαδεδομένο στη χώρα μας όπως και σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη μας.

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη σύγκριση με την Πολιτική Προστασία στην Κούβα…



Αυτές τις δύσκολες ώρες για το λαό μας, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη σύγκριση με την Πολιτική Προστασία στην Κούβα που μέσα σε αυτή τη χρονιά αντιμετώπισε τυφώνες, βροχοπτώσεις και πλημμύρες.


Τα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα και το Μάτι συμπυκνώνονται στη φράση που πολλοί ψιθυρίζουν με οργή τις τελευταίες μέρες: Όταν φυσάει καιγόμαστε κι όταν βρέχει πνιγόμαστε…

Ο τυφώνας «Ίρμα» που πριν δέκα μήνες χτύπησε την Κούβα και τις ΗΠΑ με ταχύτητα 256 χιλιομέτρων την ώρα, ανέδειξε με δραματικό τρόπο την άβυσσο που χωρίζει τις δυο χώρες (και τα δυο κοινωνικά συστήματα) στον τρόπο που αντιμετωπίζουν και υπολογίζουν τον άνθρωπο (διαβάστε αναλυτικά στην Κατιούσα, εδώ).

Πόσες «Μάνδρες», πόσα «Μάτια» φιλοξενεί η Αττική;


Πηγή: Eurokinissi 
 
Πόσα ακόμα «Μάτια», όπως της Ραφήνας, υπάρχουν στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα; Πόσες είναι οι παγίδες θανάτου για εκατοντάδες εργαζόμενους, κατοίκους, τουρίστες, ηλικιωμένους ή άλλες ευπαθείς ομάδες, που σε μια έκτακτη κατάσταση πιθανώς να εγκλωβιστούν αναμένοντας ένα μοιραίο τέλος; Πόσες και ποιες είναι οι εκτάσεις που η πιθανότητα να συμβεί ένα τέτοιο κακό είναι μεγάλες και τι μέτρα παίρνει το κράτος; Πώς προετοιμάζεται για την αντιμετώπισή του;

Ερωτήματα όπως αυτά ακούγονται όλο και πιο πολύ τις τελευταίες μέρες, όσο περισσότερο συνειδητοποιούνται τα αίτια της μεγάλης τραγωδίας που εξακολουθούν να βιώνουν εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες στην Ανατολική Αττική.

Κι όσο προσπαθούμε να βρούμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, τόσο περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι η Αττική, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, είναι μια τεράστια ανοχύρωτη για το λαό περιοχή. Ο τελευταίος χρόνος είναι αρκετά χαρακτηριστικός αφού το χειμώνα λαϊκά νοικοκυριά πνίγηκαν στις λάσπες ειδικά στη Μάνδρα, με 24 μάλιστα νεκρούς. Το καλοκαίρι που διανύουμε, στον πρώτο καύσωνα που συνδυάστηκε με δυνατό αέρα θρηνούμε ήδη πάνω από 80 νεκρούς... Τον περσινό Σεπτέμβρη αποκαλύφθηκε όλη η γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά την πρόληψη σοβαρών ατυχημάτων, όταν βυθίστηκε το ανεφοδιαστικό πλοιάριο στο Σαρωνικό, μαυρίζοντάς τον ολόκληρο με μαζούτ. 
Το περσινό καλοκαίρι επίσης είχαν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής περιοχή και τακτικά δίνει ισχυρούς σεισμούς τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη χώρα είναι άλλο ένα καμπανάκι κινδύνου, αν αναλογιστεί κανείς τις τραγικές ελλείψεις στην αντισεισμική θωράκιση.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ Έμπρακτη αλληλεγγύη με παρεμβάσεις σε λαϊκές - εργατικές κατοικίες πυρόπληκτων (ΦΩΤΟ)



Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στηρίζει και συμμετέχει στην οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης στις λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά.

Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε στη δημιουργία Επιτροπής Αλληλεγγύης, η οποία θα παρεμβαίνει με εργασίες σε λαϊκές - εργατικές κατοικίες πυρόπληκτων που παλεύουν μόνοι τους να συνεφέρουν ό,τι έχει απομείνει.

Ήδη η αρχή έγινε το Σάββατο ενώ οι παρεμβάσεις θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμβάλλουν και να ενισχύσουν την πρωτοβουλία με τη συμμετοχή τους.

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ «ΣΚΑΪ» Τα έργα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών έχουν πάει στις καλένδες (VIDEO)





Τις ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας το πρωί της Δευτέρας 30 Ιούλη στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ».

Όπως επισήμανε τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν περάσει δεκάδες ευρωπαϊκά προγράμματα με δισεκατομμύρια ευρώ τα έργα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία της ζωής έχουν πάει στις καλένδες.

Υπογράμμισε ότι ευθύνες αναδεικνύονται σε δύο επίπεδα. Τα ζητήματα που αφορούν την αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία δεν προχωρούν στη χώρα μας εδώ και χρόνια, είναι πρόβλημα διαχρονικό και αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό, τις υποδομές, τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα των αρμόδιων υπηρεσιών.

Όσον αφορά τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση επισήμανε ότι αν υπήρχε σχέδιο αυτό ήταν μόνο στα χαρτιά και όχι πάνω στα πραγματικά δεδομένα και γεγονότα. Ανέφερε ενδεικτικά ότι το έγγραφο της Πολιτικής Γραμματείας προς τη Δασική Υπηρεσία για την προετοιμασία της ενόψει καλοκαιριού, δόθηκε στις 25 Μάη, δηλαδή 20 μέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

902gr

Τα άσεμνα τα λόγια τα μεγάλα




Οταν η εξουσία κυριολεκτήσει εμπράκτως, είναι βέβαιο ότι χάνονται ζωές αλλά απολύτως σίγουρο ότι οι ευθύνες για τις απώλειες και η ανάληψή τους, στο επίπεδο της λήψης αποφάσεων, βρίσκονται εκτός ουσίας. Αλλωστε, αυτό σημαίνει εξουσία. Εκτός ουσίας. Η σχολιογραφία, η κριτική, ο λόγος των απελπισμένων, οι καταγγελίες, ακόμα και η στείρα αντιπολίτευση είναι μες το παιχνίδι της σύγκρουσης της ουσίας με την εξουσία μπροστά στο θηριώδες, το απόλυτο που λέμε κακό που μας βρήκε.
 
Τα προβλήματα αρχίζουν όχι από την ώρα που μας βρίσκει το κακό, αλλά απ' την ώρα που το απεργαζόμαστε, το προκαλούμε, το μεγεθύνουμε, το ωραιοποιούμε, το ξορκίζουμε, το απευχόμαστε και εντέλει τρέχουμε για να το αποφύγουμε άλλοι σώζοντας το τομάρι τους κι άλλοι εαυτούς και αλλήλους, επειδή θέλουν, μπορούν και εν πολλοίς ξέρουν πως.