Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

ΚΚΕ Να μη γίνουν «κανονικότητα» οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στο Αιγαίο

 

Πηγή: Associated Press

 

Ο λαός μας δεν πρέπει να επιτρέψει να γίνουν «κανονικότητα» οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στο Αιγαίο, τονίζει σε σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα νέα ναυάγια προσφύγων και μεταναστών στην Εύβοια και τη Σάμο.

Αναλυτικά:

«Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός επαναλάμβανε τη γνωστή καραμέλα περί "σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων" και εφαρμογής της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, δύο ακόμα ναυάγια ξεριζωμένων σε Εύβοια και Σάμο, με δεκάδες αγνοούμενους, μεγάλωναν την αιματηρή λίστα της τελευταίας περιόδου.

«Σκυλεύουν» τα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών και μοιράζουν ... άδεια καλάθια

 

INTIME NEWS

Σε εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για χιλιάδες νέους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών, με στόχο να φτάσουν τις 40.000 μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Αυτός ο άθλιος αντιλαϊκός στόχος είναι αποτέλεσμα των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για απομείωση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, αφού αποτελεί ένα από τα πολλά βασικά προαπαιτούμενα της «μεταμνημονιακής εποπτείας», για την οποία η κυβέρνηση πανηγύριζε τη «λήξη» της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε για λογαριασμό του αυτό το ...κατόρθωμα.

Το μέγεθος της επίθεσης φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 έγιναν πάνω από 17.500 πλειστηριασμοί κατοικιών που έχουν δημεύσει οι τράπεζες εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων, με το 1/4 απ' αυτές να αλλάζει χέρια. Τράπεζες και funds έχουν πλειστηριάσει από την αρχή της χρονιάς χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών, που είναι απροστάτευτες και εκτεθειμένες στις «ορέξεις» των πιστωτών, με τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Απ' αυτούς τους πλειστηριασμούς 4.190 σπίτια απέκτησαν νέο ιδιοκτήτη.

Και βέβαια, οι ρυθμοί των πλειστηριασμών αναμένεται να αυξηθούν το 2023, με δεδομένο ότι η ακρίβεια τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά και δημιουργεί καινούργια «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, που εντείνουν τους εκβιασμούς και επιταχύνουν τις διαδικασίες για νέες δημεύσεις. Εκτός αυτού, η διαρκής αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (υπάρχουν σκέψεις για νέα αύξηση τον Δεκέμβρη) θα οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και την αποπληρωμή των δανείων.

Κρίσιμες μέρες... Ο λαός στο προσκήνιο!

 

Αρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στα «Νέα Σαββατοκύριακο»

 

Ο αποφασιστικός, μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής του λαού, του βιοτικού επιπέδου και εισοδήματός του, για μια αξιοπρεπή ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, για ένα μέλλον χωρίς την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα του σήμερα, μπορεί να φωτίσει τον δρόμο του σήμερα.

Το ΚΚΕ δεν υιοθετεί την παραλυτική λογική της «αναμονής» και καλεί τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να κάνει το ίδιο, αφού όντως δεν πρόκειται να βγει τίποτε θετικό από κάποιες κινήσεις, χειρισμούς και επιλογές που κάνει η άρχουσα τάξη της χώρας και το πολιτικό της προσωπικό, για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ο ίδιος ο λαός μπορεί και πρέπει να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Με εστίες αντίστασης και μέτωπα πάλης σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς και σπουδών, σε κάθε πόλη, γειτονιά και χωριό. Με προοπτική να συναντηθούν όλοι και όλες στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, στις μαχητικές και μαζικές απεργιακές μάχες του επόμενου διαστήματος, με πρώτη και μεγαλύτερη αυτή της πανελλαδικής απεργίας στις 9 του Νοέμβρη.

Ο δρόμος

 

 

Μετά το «βάλτε πλάτη» που διακηρύττουν στον λαό τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις, με «στόχο» τη δυναμική ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, τώρα επιστρατεύουν και το «αναμείνατε». «Γιατί να διαδηλώσεις, γιατί να διεκδικήσεις οργανωμένα, αφού σε μερικούς μήνες θα ψηφίσεις» είναι το νόημα των καλεσμάτων υποταγής στον λαό, που δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να τα «φέρει βόλτα».

Αυτό το «αναμείνατε» όμως, που πληρώνουν ήδη οι εργαζόμενοι, δεν κρύβει καμιά «έκπληξη» για κάτι καλύτερο. Τα προγράμματα όλων των αστικών κομμάτων είναι γνωστά και «συγκλίνουν», κάνοντας χειρότερη την καθημερινότητα του λαού. Εχουν για προμετωπίδα τις «αντοχές της οικονομίας» και τη «δημοσιονομική σταθερότητα», υπηρετούν την «πράσινη ανάπτυξη» και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Για παράδειγμα, τι μπορεί να περιμένει ένας μισθωτός από την κυβερνητική εναλλαγή, όποιος κι αν είναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα; Στην καλύτερη περίπτωση, να ρυθμίζεται ο μισθός του με βάση τον μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, με κριτήριο τις «αντοχές» της οικονομίας!