Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Ευφορία


Το ενδεχόμενο ύπαρξης μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» δημιούργησε μεγάλη ευφορία στα αστικά επιτελεία. Ακόμα όμως κι αν οι έρευνες επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις για κοιτάσματα που «θα αλλάξουν το ρόλο της Ελλάδας στο χάρτη των υδρογονανθράκων» και θα «καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για 70 χρόνια», το ερώτημα παραμένει: Σε ποιες «ανάγκες» αναφέρονται; Θα μειωθεί για παράδειγμα το τεράστιο ποσοστό των λαϊκών στρωμάτων που διαβιεί σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή χωρίς πρόσβαση σε επαρκή και φτηνή Ενέργεια; Σίγουρα όχι! Με τα κλειδιά της οικονομίας και τους υδρογονάνθρακες στα χέρια των μονοπωλίων, οι μόνες «ανάγκες» που ικανοποιούνται είναι η κερδοφορία των ενεργειακών κολοσσών, η φτηνή Ενέργεια για τους βιομηχάνους, η στρατηγική των ΗΠΑ - ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο κ.ο.κ. Για όλα αυτά υπάρχει πείρα και στη χώρα μας, από τα κοιτάσματα του Πρίνου ή την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ. Για τον λαό αντίστροφα, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν από την παραπέρα εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που συνδέονται με την Ενέργεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κύπρος, όπου η δημοπράτηση των θαλάσσιων οικοπέδων παρουσιάστηκε ως «ασπίδα» τάχα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά, όπως αποδεικνύει η στάση της ENI και της «Total» στο «οικόπεδο 7», όχι μόνο δεν προστατεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, αλλά ανοίγει και η Κερκόπορτα για να υπάρξει και «με τη βούλα» συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων, όπως επιδιώκει η Τουρκία, δημιουργώντας τετελεσμένα στην περιοχή.

«Ρεύμα» κερδοφορίας


  Πηγή: Eurokinissi

Άλλη μια τρανταχτή επιβεβαίωση για το τι πρέπει να προσδοκούν οι εργαζόμενοι και ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα, όταν ακούνε τα παχιά λόγια περί ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, δίνει το σχέδιο που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «εξυγίανση» της ΔΕΗ. Αν κάτι ξεχωρίζει - και φρόντισαν άλλωστε να το αναδείξουν τα κυβερνητικά επιτελεία - είναι πως για την κερδοφορία της επιχείρησης και τη συμμετοχή της στη λεγόμενη «νέα εποχή» της Ενέργειας, βασική προϋπόθεση δεν είναι άλλη από το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων με την «απαλλαγή» από τους παλιότερους εργαζόμενους μέσω «εθελούσιων» και μετακινήσεων σε άλλους τομείς, το «ξήλωμα» εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμη και όσων προβλέπονται στην τρέχουσα Συλλογική Σύμβαση, όπως για παράδειγμα η έκπτωση ρεύματος για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, τη γενίκευση των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, που ήδη αποτελούν πραγματικότητα στον Ομιλο, τη δουλειά χωρίς μονιμότητα και δικαιώματα για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

«Δεν θα επιτρέψουμε να πατήσει τα πόδια του το "Δίκτυο" μέσα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου»


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΚΗ



Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

«Δεν θα επιτρέψουμε να πατήσει τα πόδια του το "Δίκτυο" μέσα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Για μας είναι αιτία πολέμου και απευθείας ανάμειξη στα εσωτερικά του συνταξιουχικού κινήματος. Απαιτούμε από τη διοίκηση του ΕΚΗ να μη γίνει δεκτό το αίτημα του "Δικτύου"», τονίζουν Συνταξιουχικές Οργανώσεις του Ηρακλείου με υπόμνημά τους προς το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Ηρακλείου και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Ηρακλείου αναφέρουν τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΕΚΗ κατ’ επανάληψη επαναφέρει το ζήτημα παραχώρησης χώρου του ΕΚΗ στο "Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων". Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στα γραφεία της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου θεωρούμε αναγκαίο να γνωστοποιήσουμε στα μέλη του ΔΣ του ΕΚΗ τα παρακάτω:

Πίσω από τη συζήτηση για δασμούς στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα



Η εξελισσόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ αναζωπυρώνεται με ένα νέο γύρο δασμών που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), δίνοντας το «ελεύθερο» στις ΗΠΑ να επιβάλουν επιπλέον δασμούς σε προϊόντα προέλευσης ΕΕ, ως απάντηση στις «αθέμιτες» ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία. Την ίδια ώρα, τα επιτελεία της ΕΕ ετοιμάζουν την επιβολή αντίστοιχων μέτρων που θα πλήττουν τις ΗΠΑ.

Στόχος των δασμών και των άλλων μέτρων προστατευτισμού είναι η θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων της κάθε δύναμης έναντι των ανταγωνιστών της. Στην προκειμένη περίπτωση θα επηρεαστούν μια σειρά από αγροτικά και βιομηχανικά ευρωπαϊκά προϊόντα, των οποίων οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν στην αγορά των ΗΠΑ. Ανάμεσα σε αυτά είναι και αρκετά που παράγονται στην Ελλάδα, όπως η φέτα, ορισμένα παρασκευάσματα φρούτων (π.χ. κομπόστες ροδάκινου) κ.ά.