Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Αριστερές αυταπάτες

Απο Cogito ergo sum


Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο ΣυΡιζΑ θα αναδειχτεί πρώτο κόμμα στις επικείμενες εκλογές, άσχετα αν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση ή όχι, αν και πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως θα τα καταφέρει με τόσους πρόθυμους που έχουν μαζευτεί γύρω για να βοηθήσουν την "εθνική προσπάθεια". Η πρωτιά τού ΣυΡιζΑ θεωρείται βέβαιη και από τις διάφορες εταιρείες στοιχημάτων, σύμφωνα με τις οποίες η Ρηγίλλης θα μείνει κάπου μιάμιση ποσοστιαία μονάδα πίσω από την Κουμουνδούρου.

Αναρωτιέμαι, τι παραμύθι καταπίνει τώρα ο λαός και ξαναψηφίζει ΣυΡιζΑ. Προφανώς, τρέφει ακόμη αυταπάτες ότι εκείνη η ρημάδα η αριστερή ελπίδα που όλο έρχεται κι όλο στον δρόμο είναι, κάποια στιγμή θα φτάσει και στα μέρη μας. Πιθανώς, επίσης αυταπατώμενος, να πιστεύει ότι κάτι πήγε στραβά τώρα, την "πρώτη φορά αριστερά", κυρίως από λανθασμένους χειρισμούς που οφείλονταν σε απειρία αλλά αποκτήθηκε πια η πείρα και τα πράγματα θα καλυτερεύσουν. Αυτό το τελευταίο φαίνεται να αποτελεί και το κύριο δόλωμα με το οποίο ο ΣυΡιζΑ επιχειρεί να κρύψει το αγκίστρι που έχει αμολήσει για να ψαρέψει ψήφους.

Δεν είναι καθόλου αξιοπερίεργο πως το ίδιο δόλωμα χρησιμοποιεί και η Λαϊκή Ενότητα. Αλλωστε, η μετεξελιγμένη σε κόμμα Αριστερή Πλατφόρμα (μαζί με κάμποσες από τις ίσαμε χτες συνιστώσες τού ΣυΡιζΑ) στήριζε την κυβέρνηση μέχρι την προκήρυξη των εκλογών και αποσχίστηκε επειδή -υποτίθεται πως- διαπίστωσε ότι η κομματική ηγεσία απομακρύνθηκε από τις αρχές και το πρόγραμμα του ΣυΡιζΑ. Αυτός είναι ο λόγος που οι προγραμματικές θέσεις της ΛαΕν αποτελούν ακριβές σχεδόν αντίγραφο των όσων έλεγε ο ΣυΡιζΑ πριν τις εκλογές τού Ιανουαρίου.


(του Πάνου Ζάχαρη)

Ακολουθεί ένα δείγμα δηλώσεων, η κεντρική ιδέα των οποίων είναι κοινή: η ηγεσία ή ορισμένα στελέχη του κόμματος έκαναν κάποια λάθη αλλά τώρα μπορούμε να τα κάνουμε όλα καλά: