Κυριακή 28 Μαΐου 2017

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ «Εθνική γραμμή» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όχι του λαού


Οι εργαζόμενοι καλούνται να ματώνουν για ένα χρέος που δεν δημιούργησαν...

Στον απόηχο του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας με θέμα τη συζήτηση για «ευκολίες» στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους της Ελλάδας, εντάθηκε ολόκληρη τη βδομάδα που πέρασε η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των αστικών επιτελείων να πείσουν για την «εθνική γραμμή» που πρέπει να διαμορφωθεί πάνω στο ζήτημα του κρατικού χρέους.
 
Το κάλεσμα αυτό, μάλιστα, έσπευσαν να το πάρουν «επ' ώμου» όχι μόνο τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα μιλώντας για «αδιαπραγμάτευτη εθνική γραμμή» (ΝΔ) και ανάγκη η κυβέρνηση «να χαράξει μια εθνική γραμμή αντάξια των θυσιών του ελληνικού λαού» (ΠΑΣΟΚ). Η Φ. Γεννηματά μάλιστα έκανε παρέμβαση στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ηγέτες, ζητώντας τους να συνδράμουν τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Επιβεβαιώνεται και με αυτό τον τρόπο ότι οι επιμέρους διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα δεν τα εμποδίζουν στο παραμικρό να συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο, με βάση το κύριο που τους ενώνει: Την υλοποίηση της στρατηγικής για την καπιταλιστική ανάκαμψη, που προϋποθέτει βέβαια το διαρκές μάτωμα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Μαζικά, αγωνιστικά δίνουμε την μάχη ενάντια στη νεα λαίλαπα



 

Μεγάλη συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ με σύνθημα «δύο κράτη, μία ελπίδα»


Πηγή: Associated Press

Χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν το βράδυ του Σαββάτου 27 Μάη σε συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ υπέρ της λύσης των δύο κρατών για δύο λαούς ενόψει της 50ής επετείου από την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Τη συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «δύο κράτη, μία ελπίδα», διοργάνωσε η οργάνωση «Ειρήνη Τώρα», η οποία αντιτίθεται στην πολιτική του εποικισμού της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο ηγέτης της οργάνωσης «Ειρήνη Τώρα», Αβι Μπουσκίλα, τόνισε ότι η διαδήλωση αυτή οργανώθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «απουσία ελπίδας», διότι η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ «συνεχίζει την κατοχή, τη βία και τον ρατσισμό». «Έχει έρθει η ώρα για να δείξουμε στους Ισραηλινούς, στους Παλαιστίνιους και στον κόσμο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ισραηλινών εναντιώνεται στην κατοχή και θέλει να καταλήξουμε σε μια λύση δύο κρατών», υπογράμμισε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, διαβάστηκε μήνυμα υποστήριξης που έστειλε ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. «Είναι καιρός να ζήσουμε μαζί αρμονικά, με ασφάλεια και σταθερότητα. Το καθήκον μας προς τις γενιές που θα έρθουν είναι να τερματίσουμε τη σύγκρουση και να καταλήξουμε σε μια ειρήνη των γενναίων», τόνισε ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής στο μήνυμά του.

Ο Μαχμούντ Αμπάς απηύθυνε επίσης έκκληση για την υποχώρηση των Ισραηλινών στα σύνορα του 1967 και υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP)

902gr

Μπορεί να αργήσει ακόμα ο λαός να πετάξει την παθητικότητα και το στείρο παράπονο από πάνω του, αλλά στο τέλος θα επιστρέψει στη ζωή όπως πάντα.


Παθητική ανθεκτικότητα

 
1. Η φράση «παθητική ανεκτικότητα» ανήκει στον επιστήθιο φίλο του Φραντς Κάφκα Μαξ Μπροντ, στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει τη στάση του συγγραφέα απέναντι στην πραγματικότητα. Θεωρούσε μάλιστα ότι αυτή ήταν και η μοιραία αδυναμία της ζωής του. Σήμερα η φράση αυτή περιγράφει όλους εκείνους τους πολίτες της χώρας μας που, ουσιαστικά χωρίς άποψη, υπομένουν παθητικά ό,τι τους επιβάλλεται - και είναι πολλοί.