Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Καταδικάζει τις απαράδεκτες δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ σε βάρος της Κούβας

 

  Πηγή: Associated Press

 

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει τις απαράδεκτες δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ σε βάρος της Κούβας και την ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της, σημειώνοντας:

«Η ΕΕ προχωρά σε  απειλές και "κουνά το δάχτυλο" στην κουβανική κυβέρνηση,  προφασιζόμενη  ανησυχίες για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα του κουβανικού λαού, την ελευθερία του "συνέρχεσθαι" κ.ά.

Είναι γνωστό ότι η  κυβέρνηση της Κούβας έχει δώσει στη δημοσιότητα πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν των αντεπαναστατικών ενεργειών το περασμένο καλοκαίρι. Έχει τεκμηριώσει ότι συνδέονται και καθοδηγούνται απευθείας από μηχανισμούς στις ΗΠΑ, με σκοπό να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης, μεθοδεύοντας μια ακόμα απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του κουβανικού λαού.

Μόνικα Ερτλ... Η Γερμανίδα, που σαν σήμερα 1η Απρίλη 1971, εκτελεί τον πρώην συνταγματάρχη που διέταξε τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα...

 




Την πρωταπριλιά του 1971 οι υπάλληλοι του προξενείου της Βολιβίας στο Αμβούργο 
βρήκαν νεκρό τον γενικό πρόξενο με τρεις σφαίρες στο κορμί του. Δίπλα του βρήκαν 
μία ξανθιά περούκα, το όπλο και ένα σημείωμα που έγραφε «Victoria o Muerte», νίκη 
ή θάνατος!
Ο δολοφονηθείς πρόξενος ονομαζόταν Ρομπέρτο Κιντανίγια και ήταν ο πρώην συνταγ-ματάρχης που διέταξε τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία. Ο άνθρωπος που τον εκτέλεσε ήταν η Μόνικα Ερτλ....
Στις 9 Οκτώβρη 1967 ο βολιβιανός στρατός σε συνεργασία με τη CIA, συνέλαβε τον Τσε Γκεβάρα στα βουνά της Βολιβίας και τον οδήγησε σε ένα σχολείο. Οι αξιωματικοί, περι-
χαρείς πανηγύριζαν για τη σύλληψη του «Νο1 κινδύνου» με προεξέχοντα τον συνταγμα-
τάρχη Ρομπέρτο Κιντανίγια. Αφού ο συνταγματάρχης δέχθηκε ένα χαστούκι από τον αργεντίνο επαναστάτη, διέταξε αμέσως την εκτέλεσή του.     

Θετική δυναμική


Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία η κυβέρνηση είχε πει ότι δημιουργεί «θετική δυναμική» στα Ελληνοτουρκικά. Θυμίζουμε ότι τη συνάντηση αυτή, πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σπεύσει να την υποδείξει, επικροτώντας στη συνέχεια την πραγματοποίησή της. Για το ακριβές περιεχόμενο, ωστόσο, ελάχιστα μάθαμε... Μέχρι που η «ψείρα» άρχισε «να βγαίνει στο γιακά»: Με τις δηλώσεις Ακάρ, ότι στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ συζήτησε με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας τον «διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου», σε συνέχεια της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν. Με αναρτήσεις όπως αυτές του τουρκικού ΥΠΕΞ, που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης σε ό,τι αφορά τη μειονότητα στον Εβρο, δείχνοντας ότι όλες οι αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Και βέβαια, με την επιτάχυνση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης στην Ανατ. Μεσόγειο, με ομπρέλα ΝΑΤΟ, που προωθεί τις γνωστές «διευθετήσεις» - «τύπου Ελσίνκι» όπως γράφτηκε χαρακτηριστικά - με στόχο να θωρακίσει και τη «συνοχή» στην περιοχή, με τα αντίστοιχα ανταλλάγματα προς τη μεριά της Τουρκίας. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η μόνη «θετική δυναμική» που μπορεί να προκύψει στο «μαγνητικό πεδίο» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον ανταγωνισμό τους με Ρωσία και Κίνα, αφορά τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, ενώ ο λαός θα την πληρώνει με νέους μεγάλους κινδύνους και ενεργειακή φτώχεια. Μόνο ο κοινός αγώνας με τους γείτονες λαούς για απεμπλοκή από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τους ίδιους στην εξουσία, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας, των αμοιβαία επωφελών σχέσεων.

Στους εκβιασμούς και τις αυταπάτες απαντάμε με οργάνωση και αγώνα

 

Οι τεράστιες ανατιμήσεις σε καύσιμα, Ενέργεια, προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, ενοίκια σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα. Το κύμα ακρίβειας, που προϋπήρχε του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, επιδεινώθηκε με τη νέα ανθρωποσφαγή στην Ανατολική Ευρώπη και με την εμπλοκή της χώρας μας.

Οι ευθύνες της ΝΔ είναι τεράστιες, γιατί η πολιτική που εφαρμόζει, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει ενισχύσει την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται.

Τα κυβερνητικά μέτρα δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να αντιμετωπίσουν το κύμα ανατιμήσεων, γιατί είναι ενταγμένα στην πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας, με την «πράσινη μετάβαση», την απολιγνιτοποίηση, την απαξίωση των εγχώριων πηγών Ενέργειας, προς όφελος των κερδών των ενεργειακών ομίλων. Σε αντίθεση με τα μέτρα - ψίχουλα προς τον λαό, αποτελούν πρόκληση τα δεκάδες δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και των «αναπτυξιακών νόμων» που πάνε κατευθείαν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

* * *

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες του προβλήματος, γιατί δεν αμφισβητούν τη στρατηγική απελευθέρωσης της Ενέργειας της ΕΕ και της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που αφήνουν τους λαούς της Ευρώπης εκτεθειμένους στην ενεργειακή φτώχεια και στο τεράστιο κύμα της ακρίβειας.

Ένα "θαύμα" στην Ευρυτανία!

 


"Επί του πιεστηρίου" πληροφορηθήκαμε το νέο "αναπτυξιακό θαύμα" που προωθείται για το νομό Ευρυτανίας.

Μετά τους τεράστιους ανεμιστήρες που θα δροσίζουν τους βοσκούς μας στα θερμόπληκτα βουνά μας και τα υδροηλεκτρικά νερομαζώματα που θα εκμεταλλεύονται τα περιττά ύδατα των  ποταμών μας, τώρα έρχεται και νέα καινοτόμος ιδέα!

Συγκεκριμένα ; στη Λίμνη Κρεμαστών σχεδιάζεται να τοποθετηθεί πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο σε έκταση τουλάχιστον 10.000 υδάτινων στρεμμάτων.

Υπολογίζεται ότι το μεγαλεπήβολο έργο θα αποδίδει ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες της χώρας έως το 2150 μ.Χ, ενώ το κόστος του θα επιδοτηθεί με 100.000.000 γρόσια (από τους ραγιάδες) και θα αποφέρει κέρδη της τάξης του 1 δις... κρυπτονομισμάτων (στους αετονύχηδες).

«Πρωταθλήτρια» εμπλοκής η Ελλάδα, με «χρυσό» σε πολεμικές δαπάνες σε όλο το ΝΑΤΟ!

 

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Επιασε τη «σκυτάλη» από τον ΣΥΡΙΖΑ και απογείωσε και τους εξοπλισμούς η κυβέρνηση ΝΔ | 6,5 δισ. μόνο την περσινή χρονιά για δαπάνες για ΝΑΤΟικούς σκοπούς | Ο λαός πληρώνει με βαριές θυσίες και τεράστιους κινδύνους τους στόχους της αστικής τάξης

 

Πρωταθλήτρια στις στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στα προτάγματα και τους στόχους του ΝΑΤΟ, αναδεικνύεται η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η λυκοσυμμαχία, αναδεικνύοντας την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια και εξελίξεις, την ώρα που ο ανταγωνισμός με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα έχει μπει ξεκάθαρα σε νέα ακόμα πιο επικίνδυνη φάση.

Συγκεκριμένα, συνέπεια της απόφασης της ντόπιας αστικής τάξης, όπως υπηρετείται από όλες τις κυβερνήσεις, να παίξει στα γεμάτα ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, διεκδικώντας κάποιο καλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική της λεία, με βάση τα στοιχεία του ΝΑΤΟ προκύπτει ότι:

Η Ελλάδα βρίσκεται για το 2021 στην κορυφή της λίστας των 30 κρατών - μελών, δαπανώντας το 3,59% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες. Με τα συμβόλαια για αμερικανικά ελικόπτερα, γαλλικά μαχητικά και φρεγάτες κ.λπ., πέρασε και τις ΗΠΑ που δαπάνησαν «μόλις» το 3,57%. Σημειωτέον, μόλις άλλες 6 χώρες (άρα 8 στο σύνολο), η Πολωνία με 2,34, η Βρετανία με 2,25, οι Κροατία, Εσθονία, Λετονία με 2,16, και η Λιθουανία με 2,03, έπιασαν τη ΝΑΤΟική νόρμα, όπως θεσπίστηκε το 2014, κάθε κράτος - μέλος να δαπανά ετησίως τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ του σε τέτοιες δαπάνες.

Το δίλημμα

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Από τον περασμένο Νοέμβρη, η Κομισιόν, στην «εργαλειοθήκη» της για την Ενέργεια, σημείωνε κυνικά ότι οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και των καυσίμων δεν επρόκειτο να σταματήσουν πριν από φέτος την άνοιξη, αλλά ότι και μετά «δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα».

Οι προβλέψεις αυτές έχουν ήδη ξεπεραστεί από την άγρια πραγματικότητα που διαμορφώνει για τα λαϊκά στρώματα η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» και της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, φορτώνοντας στις πλάτες του ολοένα και μεγαλύτερα βάρη.

Σ' αυτά, όπως και στην ακρίβεια στα τρόφιμα, ήρθαν να προστεθούν οι ανατιμήσεις του πολέμου, ο οποίος κάθε άλλο παρά άσχετος είναι με τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο της Ενέργειας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Ευτυχώς υπάρχει ΚΚΕ

 

 

Υπερωρίες «βαράνε» τις τελευταίες μέρες αρθρογράφοι, σχολιαστές, αστοί πολιτικοί και τρολ του διαδικτύου, κάποιοι εγκαλώντας το ΚΚΕ και κάποιοι εκφράζοντας την …έκπληξή τους για τη στάση του να μην παραβρεθεί στη φιέστα που στήνει η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα με τον Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή.

Αλήθεια, τι πίστευαν;

Ότι υπήρχε περίπτωση το ΚΚΕ να «ξεπλύνει» μια αντιδραστική κυβέρνηση, σύμμαχο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, όπως και η Ρωσία, για αυτά που ζει σήμερα ο ουκρανικός λαός; Ότι θα νομιμοποιούσε με την παρουσία του την αξιοποίηση, από την ίδια κυβέρνηση, φασιστικών δυνάμεων που -μεταξύ άλλων- τρομοκρατούν και Έλληνες ομογενείς; Ότι θα νομιμοποιούσε την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας από το 2014 και προσφάτως άλλων 11 κομμάτων της αντιπολίτευσης; Ότι θα κάτσει να χαριεντίζεται με αυτούς που κρατούν φυλακισμένο και έχουν βασανίσει τον Γραμματέα της ΚΝ Ουκρανίας και τον αδερφό του;

Προφανώς και ήξεραν ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί…

Τότε γιατί λυσσάνε;

Μάλλον γιατί ξέρουν ότι η στάση του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα συμβαδίζει με την άποψη μεγάλου μέρους (για να μην πούμε την πλειοψηφία) του ελληνικού λαού. Υποθέτουμε, μάλιστα, ότι υπάρχουν και άλλα κόμματα που θα ήθελαν να «εκφράσουν» όλον αυτόν τον κόσμο, αλλά είναι -βλέπετε- και οι διάφορες δεσμεύσεις που δεν τους το επιτρέπουν...

Δεν πειράζει, ευτυχώς για τον λαό και τη νεολαία, σε αυτή τη χώρα υπάρχει ΚΚΕ.

Και κάτι που θυμηθήκαμε…

Προς όσους σκίζουν τα ρούχα τους για τον δικτάτορα Πούτιν και κατηγορούν το ΚΚΕ, έχουμε και λέμε:

  • Πριν ένα χρόνο ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών, με αφορμή την παρουσία του στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (βλ. φωτογραφία). Οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δεν νομιμοποίησαν με την ψήφο και την παρουσία τους την πολιτική της κυβέρνησης της Ρωσίας ενάντια στον λαό της.
  • Τον περασμένο Δεκέμβρη, Πούτιν και Μητσοτάκης συναντήθηκαν στο Σότσι, όπου, αφού μίλησαν για τις στενές ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, έκλεισαν διάφορα deals σε Εμπόριο, Ενέργεια και αλλού. Όλοι χαίρονταν για την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων.
  • Fun Fact: Ο Πούτιν είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από το 2018.

Υποθέτουμε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν έγινε μέσα σε μια νύχτα «αυταρχική» και «δικτατορική», όπως την αποκαλούν σήμερα όσοι φωτογραφίζονταν περήφανοι με τους εκπροσώπους της, είτε στην Αθήνα είτε στη Μόσχα τα τελευταία χρόνια…

Αναδημοσιεύεται από το site του «Οδηγητή»

902gr