Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Απάντηση στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ για το 13ο και 14ο μισθό



Απάντηση στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, την ΡΑΠ, σχετικά με το ψήφισμα της όπου μεταξύ άλλων, ζητά ο Δήμος να πληρώσει το 13ο και 14ο μισθό στους  εργαζόμενους του Δήμου και όχι η κυβέρνηση, δίνει η Δημοτική Αρχή της πόλης. 

Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής: 

«Αυτή τη φορά η κυβερνητική παράταξη ΡΑΠ ξεπέρασε τον εαυτό της!
Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει για πλειοδοσία τη Δημοτική Αρχή, γιατί με πρωτοβουλία της συζητήθηκε και ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους.

Με απύθμενο θράσος και πολιτική υποκρισία αυτοί που στηρίζουν με νύχια και με δόντια την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που τσακίζει το λαό μας, εμφανίζονται και "φιλεργατικοί".

Για άλλη μια φορά είναι "τζάμπα μάγκες". Την ίδια ώρα που η κυβέρνησή τους δίνει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για το ΝΑΤΟ και τους μακελάρηδες των λαών, ζητούν να καταβληθεί ο 13ος και 14ος μισθός από το Δήμο, δηλαδή από επιπρόσθετη φορολογία του πατραϊκού λαού, και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Δημοτική Αρχή -και ας ενοχλεί αυτό τους παρατρεχάμενους των αστικών κομμάτων- θα συνεχίσει να στηρίζει όλα τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων για μόνιμη, σταθερή δουλειά, για μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους».

902.gr

Αναδρομικά


Με πολλά «ταρατατζούμ» νομοθέτησε χτες η κυβέρνηση την καταβολή των αναδρομικών σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, που κρίθηκαν δεσμευτικές για το κράτος με δικαστικές αποφάσεις. Την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων η κυβέρνηση προσπάθησε να την πουλήσει ως φροντίδα τάχα για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τους ένστολους, κλείνοντας το μάτι και σε ένα ακροατήριο περισσότερο προνομιακό για τη ΝΔ. Στην πραγματικότητα, καμιά χάρη δεν τους κάνει η κυβέρνηση, η οποία κατά τ' άλλα διατηρεί όλες τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όπως και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που νομοθέτησαν οι προηγούμενοι. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ένα μέρος των αναδρομικών θα πληρωθεί από το λεγόμενο «υπερπλεόνασμα», που μαζεύτηκε από τη φοροαφαίμαξη του λαού και τις περικοπές σε δαπάνες που αφορούν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες του. Ετσι, η κυβέρνηση κάνει «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα», παίρνοντας πολλά από τη μια τσέπη και επιστρέφοντας λίγα στην άλλη, για να καλλιεργήσει την απατηλή αίσθηση ότι η κατάσταση «γυρίζει» μετά τα μνημόνια και ότι τα εισοδήματα θα αυξηθούν. Χώρια που με τη νομοθεσία για τα αναδρομικά, παύει και κάθε απαίτηση των εργαζομένων για άλλες περικοπές, που σημαίνει ότι το κράτος «θωρακίζεται» περισσότερο απέναντι σε δίκαια αιτήματα για ανάκτηση των απωλειών. Είπαμε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι για όλες τις δουλειές και το αποδεικνύει καθημερινά.

"Ηρθαμαν μονάχες μας"



Αραγε τι θα είχε γίνει χωρίς την συμμετοχή των γυναικών στους αγώνες και την ιστορία; Ποια θα ήταν η εξέλιξη αν "κοιτούσαν τη δουλειά τους" παίζοντας το ρόλο που τους είχε ορίσει ο κόσμος της εκμετάλλευσης;

Τι θα είχε συμβεί στο μέτωπο της Αλβανίας;
 
Τι θα ήταν το ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ, ο ΔΣ χωρίς αυτές;
'- Ποιος σας έφερε εδώ; - Ηρθαμαν μονάχες μας. - Ποιος σας έστειλε; - Είπαμαν, ήρθαμε μονάχες μας. - Τι θα πει μονάχες; Πώς συνεννοήθηκαν οι γυναίκες του Λιόπρασου και της Παληοσαμαρίνας, της Συκιάς και της Σκλάταινας; Ποιος σας οργάνωσε; Αυτό θέλουμε να μας πείτε, ακούγεται βροντερή η φωνή του Γερμανού διοικητή.''

Αγνωστη παραμένει για τους πολλούς η συμβολή των γυναικών στην επαρχία και ιδιαίτερα στα χωριά για τη ματαίωση της επιστράτευσης, το 1944. Σαν λύκαινες ορμούσαν να προστατεύσουν τα σπλάχνα τους, απέναντι στις απαιτήσεις των κατακτητών αποφασισμένες να φτάσουν στα άκρα.

Αντικομμουνιστικές αρλούμπες




Την Τρίτη 6/11, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Αλλη διάσταση απο το 1:45:00» του Κώστα Αρβανίτη, καλεσμένος ήταν ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης, προκειμένου να παρουσιάσει το θεατρικό του έργο «Ομπίντα», το οποίο αναφέρεται στις τελευταίες μέρες του Νίκου Ζαχαριάδη.
 
Με αφορμή το έργο, η συζήτηση επεκτάθηκε σε μια πολεμική εναντίον του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ν. Ζαχαριάδης ή κάποια άλλη ηγετική προσωπικότητα, είτε του ΚΚΕ είτε του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, αποκόπτεται τεχνητά από το κίνημα που τον γέννησε και τον ανέδειξε, προκειμένου να αξιοποιηθεί εναντίον του.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή, λίγο - πολύ ειπώθηκε ότι για το τραγικό τέλος του Νίκου Ζαχαριάδη ευθύνεται η αντίληψη ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει πάντα δίκιο και ποτέ δεν προχωρά σε αυτοκριτική. Συσκοτίστηκε έτσι η διαρκής κριτική και αυτοκριτική επανεκτίμηση προηγούμενων Αποφάσεων και της Ιστορίας του από την πλευρά του ΚΚΕ, όπως και η αποκατάσταση του Ν. Ζαχαριάδη. Κι αυτό διότι η κριτική και αυτοκριτική του ΚΚΕ, σε αντίθεση με τις δήθεν αντικειμενικές κριτικές των κάθε λογής υπερασπιστών της καπιταλιστικής εξουσίας, προσανατολίζεται από το καθήκον της ενίσχυσης της ταξικής πάλης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Εργατική Ενότητα»: Εξευτελιστική η στάση της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης


Από τις εργασίες του Συνεδρίου
     Από τις εργασίες του Συνεδρίου

Την εξευτελιστική στάση της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΑΚ), στο 33ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μια διαδικασία που θα έπρεπε να στηρίζεται στις παραδόσεις της εργατικής τάξης, του ταξικού κινήματος καταγγέλλει η «Εργατική Ενότητα», παράταξη που στηρίζεται από τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, και συμμετέχει στις εργασίες του Συνεδρίου.

Η «Εργατική Ενότητα» σημειώνει:

«1. Στο χώρο του Συνεδρίου, αντιπρόσωποι της “Εργατικής Ενότητας” αντιλήφθηκαν την παρουσία ασφαλίτη με το όνομα Δημήτρη Βύσαλη, τον οποίο ήρθε λίγο αργότερα να παραλάβει ο διοικητής του. Η δικαιολογία της παρουσίας του στο χώρο ήταν ότι “ήρθε για καφέ”.... στο ξενοδοχείο. Να σημειωθεί ότι προχτές, η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που ανήκει στις ίδιες παρατάξεις που στρογγυλοκάθονται σαν πλειοψηφία στη Διοίκηση, ζήτησε σε συνάντηση με την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για συνδρομή των κατασταλτικών μηχανισμών, ώστε τα Συνέδρια των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων να 
εξασφαλίζουν τις νόθες διαδικασίες τους. Η κατρακύλα τους φαίνεται ότι αυτές οι παρατάξεις μέσα στο συνέδριο δεν βρήκαν να πουν λέξη γι αυτό το γεγονός.

Κραυγαλέες ομοιότητες



   Πηγή: Eurokinissi

Μια σειρά από κραυγαλέες ομοιότητες κρύβονται πίσω από τον καβγά της κυβέρνησης με τη ΝΔ αναφορικά με τις προτάσεις τους για τη συνταγματική αναθεώρηση. Κι αυτές οι ομοιότητες κάθε άλλο παρά συμπτωματικές είναι, αφού αφορούν τα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου που και οι δυο υπηρετούν.

Συγκεκριμένα, αυτά της θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος και συνολικά του αστικού κράτους, της «σταθερότητας» στην εναλλαγή των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, της συνταγματικής «κατοχύρωσης» όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών ανατροπών των προηγούμενων χρόνων, με τρόπο που να ανοίγει διάπλατα η πόρτα για επόμενα μέτρα και «εκσυγχρονισμούς» που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ολα τα παραπάνω εξηγούν τη «σύμπτωση απόψεων» σε προτάσεις που και οι δυο καταθέτουν με μικρές παραλλαγές, όπως είναι για παράδειγμα η μη διάλυση της Βουλής με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ενίσχυση του ρόλου του μέσα από την απευθείας εκλογή από το λαό, τα υπόλοιπα μέτρα για «σταθερούς κυβερνητικούς κύκλους» όπως η «εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας» κ.ά.