Τρίτη 11 Μαΐου 2021

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ

 

Παρουσιάζεται την Τετάρτη το νέο αντεργατικό έκτρωμα - Σε θέσεις μάχης τα Συνδικάτα!

 
Συλλαλητήρια για «να μην κατατεθεί, να αποσυρθεί άμεσα» και συνέχεια με πανελλαδική πανεργατική απεργία

 

 

Την Τετάρτη το μεσημέρι αναμένεται η κυβέρνηση της ΝΔ να παρουσιάσει διαδικτυακά το νέο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το οποίο φέρει κατ' ευφημισμό τον τίτλο για: «Για την προστασία της Εργασίας» ενώ ο πραγματικός του τίτλος είναι «Ένας ακόμα νόμος για το ξεζούμισμα των εργαζομένων και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης».

Με τις μέχρι σήμερα δηλώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και τα σχετικά δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι:

Η άρση εμποδίων στην επιβολή της 10ωρης και 12ωρης εργασίας και μάλιστα χωρίς επιπλέον αμοιβή ως υπερωρία. Η αύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (από 96 στη βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους σε 150 για όλους), τις οποίες μπορεί να επιβάλλει στον εργαζόμενο ο εργοδότης, ως μια ακόμα επιλογή ένταση της εκμετάλλευσης. Το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας με τη διεύρυνση των κλάδων που θα μπορούν να δουλεύουν τις Κυριακές. Η παραπέρα νομική θωράκιση και εδραίωση της τηλεργασίας. Η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας που, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει στον εργοδότη να μεγιστοποιεί την εκμετάλλευση σε κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου εργασίας. Τα βάρβαρα αυτά μέτρα συνοδεύονται από το παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης με το φακέλωμα των συνδικάτων, την δημιουργία μηχανισμών αποτροπής της περιφρούρησης της απεργίας, τη αύξηση του προσωπικού ασφαλείας που σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την ίδια την απεργία.

Ρόκε Δάλτον (14.5.1935 – 10.5.1975): Γυρεύοντας μπελάδες

 

Είναι υπέροχο να είσαι κομμουνιστής
μολονότι προκαλεί πολλούς πονοκεφάλους.

 

Ρόκε  Δάλτον

(Ο Μπρεχτ της Λατινικής Αμερικής)

Γεννήθηκε στο Σαν Σαλβαδόρ στις 14 Μαΐου 1935
Δολοφονήθηκε στο Κεσαλτεπέκε στις 10 Μαΐου 1975

9 ποιήματα από 4 συλλογές

Μετάφραση

Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο

(Φωτό: Ο Ρόκε Δάλτον το 1967 στην Κούβα από Wikimedia)

Είπε ο  Ρόκε

Οι ιδέες θέλουν πόλεμο  Ο φόβος είναι άνθρωπος  Καλός είναι ο Θεός που δεν μας σκοτώνει Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα και η πολιτική
είναι απλά η πεμπτουσία της οικονομίας
(Υλικά για ένα ποίημα)

XVI Ποίημα

Οι νόμοι είναι για να συμμορφώνουν
τους φτωχούς.
Οι νόμοι είναι φτιαγμένοι από τους πλούσιους
ώστε να μπει σε μια σειρά η εκμετάλλευση.
Οι φτωχοί είναι οι μόνοι νομοταγείς της ιστορίας.
Όταν θα κάνουν τους νόμους οι φτωχοί
πλέον δεν θα υπάρχουν πλούσιοι.

Οι Απαγορευμένες Ιστορίες του Τοσοδούλη (1974)

Από τέτοιους “συμμάχους” να φυλαγόμαστε

 


 

6 Μάη. Ημέρα πανεργατικής απεργίας όπου η εργατική τάξη κατεβαίνει στους δρόμους για να τιμήσει τη δική της κόκκινη πρωτομαγιά.

Εργατικά στελέχη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων, εβδομάδες τώρα οργώνουν κυριολεκτικά τους εργασιακούς χώρους με μαζικές εξορμήσεις, προετοιμάζοντας τις απεργιακές συγκεντρώσεις, καλώντας κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο κάθε εργαζόμενο να πάρει μέρος σ’ αυτές.

Πάνω από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους 24 εργατικά κέντρα και 47 ομοσπονδίες, συγκροτούν ένα απεργιακό μέτωπο, ενώνουν την φωνή τους και παλεύουν για να μην περάσουν οι αντεργατικές «ανατροπές του αιώνα» για 10ωρη δουλειά, για διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας του λαού από την πανδημία, για κάλυψη όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

 

Την ημέρα αυτή διάλεξε ο κ. Λαθήρας να κατηγορήσει το ΚΚΕ ότι … «ευθύνεται για την αύξηση των ωρών εργασίας»!!!

Στη σελίδα του στο facebook, ο γνωστός “αντιΚΚΕδολόγος” κ. Λαθήρας, παρουσιάζει μια τηλεοπτική συζήτηση από τις 7 Μάη του 2013 (δεν μπόρεσε να βρει πιο πρόσφατα “κατηγορητήρια” άραγε;), όπου ο Νίκος Σοφιανός, στέλεχος του κόμματος, ανάμεσα σε άλλα δηλώνει ότι: «… οι εκπαιδευτικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ήταν οι μόνοι που στάθηκαν αντίθετοι σε απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις …».

Πού στοχεύει η επίθεση;

 

  Πηγή: Associated Press

 

Τις τελευταίες μέρες προκαλούν εντύπωση αρκετές αναρτήσεις του Νίκου Τριμικλινιώτη, μέλους της ΚΕ του ΑΚΕΛ, στο Facebook, στις οποίες επιτίθεται στο ΚΚΕ με εμπάθεια και σαθρούς ισχυρισμούς περί «εθνικισμού» και εγκαλώντας το για τις θέσεις και τη στάση του σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα: «Ας αλλάξει τη θέση του (σ.σ. το ΚΚΕ), γιατί δεν του πέφτει λόγος για το πώς θα ασκήσουμε εμείς ως Κύπριοι το δικαίωμά μας να αποφασίσουμε για τη διάρθρωση του κράτους μας».

Ο Ν. Τριμικλινιώτης «έδωσε το σύνθημα» και ακολούθησαν και άλλοι...

Εύλογα γεννιούνται κάποια ερωτήματα:

Μπίζνες και εμπλοκή, οι δύο όψεις του ίδιου επικίνδυνου νομίσματος

 

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
 

Μία ακόμα επιβεβαίωση ότι επιχειρηματικά σχέδια και εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς πάνε χέρι - χέρι έδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, με την τοποθέτησή του στο «Φόρουμ των Δελφών».

Χαιρετίζοντας το γεγονός ότι οι «μεταρρυθμίσεις» προχωρούν με ταχύ ρυθμό, στάθηκε στους τομείς που έχουν τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος: «Τα λιμάνια, οι υποδομές, η Ενέργεια, ειδικά στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις», είπε, εστιάζοντας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ σημείωσε και την τοποθέτηση της OΝΕΧ στα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας. Παρουσίασε, άλλωστε, την Ελλάδα ως υπόδειγμα ενεργειακής μετάβασης, καθώς ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια.

Εβαλε και τη γεωπολιτική διάσταση τέτοιων «επενδύσεων», τονίζοντας πως το αμερικανικό αποτύπωμα στην Ελλάδα διευρύνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, το δε στρατιωτικό μέσα από τις δυνατότητες που τους δίνει η νέα Συμφωνία για τις βάσεις. Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, χαρακτήρισε εξαιρετικό το κλίμα στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Μητσοτάκη και δεν απέκλεισε κάποια συνάντησή τους στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει οι σχέσεις των δύο χωρών να ανέβουν επίπεδο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός μας εταίρος στο ΝΑΤΟ και παίζει σημαντικό ρόλο, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας, στην προσπάθεια να ενθαρρύνουμε την Κίνα να παίζει με κανόνες στην εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε.

Συνυφασμένο με τη χειραγώγηση των λαών και τον αντικομμουνισμό το μέλλον της ΕΕ

 

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ


Eurokinissi

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, ανήμερα της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, μέρα που επέλεξε η ΕΕ για να γιορτάζει σαν «μέρα της Ευρώπης», στο Στρασβούργο, η εναρκτήρια εκδήλωση της λεγόμενης Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, η χρυσοπληρωμένη εκστρατεία της ΕΕ με στόχο τον προκλητικό εξωραϊσμό του συστήματος και της ΕΕ, τη χειραγώγηση και τον αντικομμουνισμό.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μίλησαν ο Εμ. Μακρόν, οι επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών που συνδιοργανώνουν τη Διάσκεψη, του Ευρωκοινοβουλίου Ντ. Σασόλι, της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και εκ μέρους του Συμβουλίου ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αν. Κόστα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Διάσκεψης ενέκρινε τον εσωτερικό κανονισμό για τη σύνθεση της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης και τον τρόπο λειτουργίας της, ενώ θα ορίσει σύντομα την ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας που αποτελείται από 108 ευρωβουλευτές, 54 μέλη κυβερνήσεων (δύο ανά κράτος - μέλος), τρία μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και 108 εκπρόσωπους των εθνικών κοινοβουλίων.