Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος, Τουρκία


 
 
 
Ανακοίνωση για την απόπειρα πραξικοπήματος που έλαβε χώρα στην Τουρκία μεταξύ 15 και 16 Ιούλη, εξέδωσε σήμερα Σάββατο 16 Ιούλη το Κομμουνιστικό Κόμμα, Τουρκία.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση: 

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί τον λαό μας να οργανωθεί στις γραμμές του Κόμματος ενάντια στους εχθρούς του λαού και της ανθρωπότητας. Η απελευθέρωση είναι στα δικά μας χέρια.

Δεν έχουμε όλες τις λεπτομέρειες για το τι έγινε κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που έλαβε χώρα στην Τουρκία μεταξύ 15 και 16 Ιούλη.

Ωστόσο, ξέρουμε πολύ καλά τα σχέδια που υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις, οι οποίες δεν παίρνουν τη δύναμή τους από την εργατική τάξη, δεν μπορούν να νικήσουν τον σκοταδισμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και να λύσουν τα προβλήματα της Τουρκίας.

Νίκαια: Το δακρυσμένο πρόσωπο της φρίκης


nikaia4a

Νίκαια: Το δακρυσμένο πρόσωπο της φρίκης

Συγκλονίζει η φωτογραφία με τη σορό ενός μικρού κοριτσιού στη μέση του δρόμου και δίπλα πεσμένη την κούκλα του. Το αθώο παιδί είναι ένα από τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου έχασαν τη ζωή τους με φριχτό τρόπο κάτω από της ρόδες ενός φορτηγού 84 (μέχρι στιγμής) άνθρωποι και αρκετοί χαροπαλεύουν.

Στο επίσης συγκλονιστικό σκίτσο του Κάρλος Λατούφ η κούκλα του παιδιού σηκώνεται στα γόνατα και δακρυσμένη κρατάει το χέρι του νεκρού κοριτσιού.

Φαρμάκι κι όχι φάρμακο ο «κοινωνικός διάλογος»



Την Τετάρτη, η επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ, Μαρία Τίσεν, σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρουσίασε τους άξονες των επόμενων αντεργατικών μέτρων που συζητάει το κουαρτέτο με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Χρειαζόμαστε - είπε - μεταρρυθμίσεις στο νόμο για τις απεργίες (...), στη νομοθεσία για τον ιδιωτικό τομέα, τις συλλογικές απολύσεις (σ.σ. ομαδικές) που είναι πραγματικά ένα εμπόδιο στις επενδύσεις (...)». Σε άλλο σημείο έγινε πιο αναλυτική για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, λέγοντας πως «κανένας επενδυτής Ελληνας ή ξένος δε θα θέλει να επενδύσει, αν ξέρει ότι σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, η κρατική διοίκηση μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις του επιχειρηματία. Αυτό εμποδίζει τις επενδύσεις, τις οποίες τις χρειάζεται η Ελλάδα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Με άλλα λόγια, είπε ότι ακόμα και η ελάχιστη προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις στέκεται εμπόδιο στις επενδύσεις και στα κέρδη των μονοπωλίων. Αυτό είναι, άλλωστε, και το πνεύμα της σχετικής οδηγίας της ΕΕ.